Τετάρτη, 14 Αυγούστου 2019

«Ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη η κυβέρνηση με την πρακτική εφησυχασμού»


Ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας, επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος, βρίσκεται από χτες το πρωί στα μέτωπα της φωτιάς

Από την περιοδεία του κλιμακίου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γ. Μαρίνο
Από την περιοδεία του κλιμακίου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γ. Μαρίνο
Κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος και βουλευτή Εύβοιας, στο οποίο συμμετέχει και ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς, βρίσκεται στο μέτωπο της φωτιάς που έχει εκδηλωθεί στην Κεντρική Εύβοια.
 Σε δήλωσή του χτες το πρωί ο Γ. Μαρίνος τόνισε:

«Η φωτιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα στην περιοχή της Κεντρικής Εύβοιας, ανάμεσα στα χωριά Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι και Αργιλίτσα του δήμου Διρφύων - Μεσσαπίων, είναι μεγάλη και έχει επεκταθεί επικίνδυνα, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των πυροσβεστών. Αυτό που χρειάζεται να γίνει άμεσα είναι να ενισχυθούν όσο γίνεται οι δυνάμεις, επίγειες και εναέριες, να δοθεί μεγαλύτερο βάρος ώστε η πυρκαγιά να ελεγχθεί μέσα στη διάρκεια της μέρας. Ταυτόχρονα, με αυστηρό τρόπο να ελεγχθεί το σχέδιο για την περίπτωση εκκένωσης χωριών.
Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδης καλά θα κάνουν να κατεβάσουν τον πήχη της αυτοπροβολής τους. Τα προβλήματα είναι πολλά και οξυμένα, γιατί συνεχίζεται η ίδια πολιτική που έχει υποβαθμίσει την πρόληψη και συντηρεί τα προβλήματα των δασαρχείων και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε στελέχωση και μέσα. Το ΚΚΕ με τις δυνάμεις του θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων».


Παρέμειναν στα μέτωπα της φωτιάς

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ με τον Γ. Μαρίνο και τον Κ. Μπασδέκη παρέμεινε μέχρι αργά το απόγευμα στην περιοχή. Νωρίτερα, το μεσημέρι, επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας Ψαχνών. Παίρνοντας υπόψη την εξέλιξη της φωτιάς, το γεγονός ότι αναγκαστικά εκκενώθηκαν τα χωριά Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι, Σταυρός και Πλατάνα και υπολογίζοντας τις γενικότερες συνθήκες, οι Γ. Μαρίνος και Κ. Μπασδέκης έκαναν την ακόλουθη δήλωση:
 «Οι ευθύνες είναι μεγάλες και διαχρονικές όλων των κυβερνήσεων για την έλλειψη μέτρων προστασίας των δασών, για την έλλειψη αντιπυρικών ζωνών, για τον μη καθαρισμό των δασών και συνολικά για την έλλειψη μέτρων πρόληψης, για τις σοβαρές ελλείψεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία σε μέσα και προσωπικό, που με αυτοθυσία δίνει τη μάχη της κατάσβεσης της φωτιάς. Για τη συγκεκριμένη πυρκαγιά όλα τα παραπάνω συνδέονται με την επέκτασή της, που ξέσπασε στην Κεντρική Εύβοια στην περιοχή Μακρυμάλλη.

Η εξέλιξη της φωτιάς γεννά πολύ σοβαρά ερωτήματα, γιατί η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε από τις πρώτες πρωινές ώρες δεν έγινε δυνατό να ελεγχθεί, ιδιαίτερα γιατί δεν αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα οι εστίες που εκδηλώθηκαν στο λόφο Καστρί στου Μακρυμάλλη πάνω από τη Μονή. Γεννά ερωτήματα για το αν ήταν επαρκή από την πρώτη στιγμή ιδιαίτερα τα εναέρια μέσα που κινητοποιήθηκαν, καθώς και γιατί δεν δημιουργήθηκαν έγκαιρα και σε ασφαλή απόσταση ζώνες ασφαλείας για την προστασία των χωριών Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι, Σταυρός και Πλατάνα, που εκκενώθηκαν.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχουν μεγάλες ευθύνες, είναι ανεπανόρθωτα εκτεθειμένοι, και η πρακτική του εφησυχασμού που ακολουθούν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Τα προβλήματα παραμένουν, η φωτιά είναι σε εξέλιξη και ο λαός της περιοχής πρέπει να είναι σε ετοιμότητα.
Το κλιμάκιο του ΚΚΕ εξέφρασε έντονες ανησυχίες στους αρμόδιους για το σχεδιασμό κατάσβεσης στη διάρκεια της νύχτας και ζήτησε να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει αποφασιστικά να διεκδικεί ουσιαστικά μέτρα προστασίας των δασών και πρόληψης των πυρκαγιών, κατάλληλη και επαρκή στελέχωση των δασαρχείων και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της περιοχής, εξασφάλιση σύγχρονων και κατάλληλων μέσων».

Η ΔΕΗ, τα σκουπίδια και οι φωτιές... 
 
Με αφορμή τη φωτιά στην Ελαφόνησο και σε άλλες περιοχές της χώρας, τα αστικά Μέσα Ενημέρωσης που πρόσκεινται στην κυβέρνηση εστίασαν σε δύο παράγοντες ως αιτίες για τις φωτιές: Στις κολόνες της ΔΕΗ και στις παράνομες χωματερές. Ασχέτως αν και τα δύο προφανώς παίζουν ρόλο στο να ξεκινήσουν ή να επεκταθούν πιο γρήγορα πυρκαγιές, γεννά πολλά ερωτήματα η απόπειρα να «φωτογραφηθεί» ως η πηγή του κακού μόνο αυτό.
 
Αξίζει να παραθέσουμε ένα στοιχείο. Από το 1955 μέχρι σήμερα, κάθε χρόνο καίγονται κατά μέσο όρο 550.000 στρέμματα δασικού και αγροτικού χαρακτήρα εκτάσεων, ως αποτέλεσμα εμπρησμών σε ποσοστό 65%, ενώ το υπόλοιπο 35% οφείλεται κυρίως στα καλώδια της ΔΕΗ, στην αμέλεια, στο κάψιμο χόρτων και στις εργασίες υπαίθρου. Αυτό από μόνο του δείχνει ποια είναι τα βασικά κίνητρα και οι βασικές αιτίες για τις πυρκαγιές...
 
Οι πυρκαγιές και οι μεγάλες καταστροφές είναι το τραγικό αποτέλεσμα της μέχρι σήμερα πολιτικής που ακολουθούν όλες οι αστικές κυβερνήσεις των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, οι οποίες διατηρούν ένα νομικό πλαίσιο που οδηγεί σε αποχαρακτηρισμούς, που νομιμοποιεί και ενισχύει τις κερδοφόρες επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων, οδηγεί σε αναγνωρίσεις ανύπαρκτων δικαιωμάτων κυριότητας σε κρατικά δάση και δασικές εκτάσεις από φυσικά αλλά και νομικά πρόσωπα. Μιας πολιτικής που ευθύνεται για τις ελλείψεις στον τομέα της πυροπροστασίας σε προσωπικό, υποδομές, εξοπλισμό και μέσα ατομικής προστασίας.
 
Και κάτι ακόμα: Οι παράνομες χωματερές είναι δημιούργημα της πολιτικής των κυβερνήσεων, που σκόπιμα εδώ και χρόνια επιχειρούν να προωθήσουν την ιδιωτικοποίηση αυτού του τομέα. Φαίνεται πως τώρα οι πυρκαγιές είναι ένα ακόμα επιχείρημα που θα επικαλεστούν για να πείσουν ότι είναι αναγκαία η εμπλοκή ιδιωτών στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, με πρόσχημα να μην προκαλούνται πυρκαγιές...

Π.
 
Ριζοσπάστης  Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου