Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

ΚΚΕ: Επιχειρείται να μπει ταφόπλακα στα εναπομείναντα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα (VIDEO)





Καταψηφίζει το ΚΚΕ το «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο και θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής και επί των άρθρων, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας στη συζήτηση που άρχισε το πρωί της Τετάρτης στην Ολομέλεια της Βουλής (δείτε πάνω το video με την ομιλία του). Η ψηφοφορία του νομοσχεδίου αναμένεται το βράδυ της Πέμπτης. 

Αποτελεί κορυφαία πράξη συνέχισης της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ, σημείωσε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, αναφέροντας ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη στηρίζεται, μεταξύ άλλων, στη φτηνή και αναλώσιμη εργατική δύναμη, στους νέους τομείς επένδυσης του υπερσυσσωρευόμενου κεφαλαίου όπως η διαχείριση των απορριμμάτων και οι υδάτινοι πόροι, καθώς και στα νέα σκανδαλώδη κίνητρα και προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Πρόσθεσε ότι αυτήν τη στρατηγική υπηρετούν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ παρά τους λεκτικούς διαξιφισμούς που γίνονται, για να συγκαλύψουν τη σύμπλευσή τους. Επικαλέστηκε τα λεγόμενα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Δραγασάκη, που στην επιτροπή της Βουλής ανέφερε ότι η ΝΔ διατηρεί το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ.


Τα δίνει όλα στα κεφάλαιο!


Ειδικότερα επί των προβλέψεων του νομοσχεδίου, ανέφερε πως διευκολύνονται περαιτέρω οι Συμπράξεις Δημόσιου και ιδιωτικού Τομέα, δίνεται το τεράστιο δώρο του διπλασιασμού του συντελεστή δόμησης και στις μικρότερης σημασίας επενδύσεις, επιτρέπεται στην Αττική η επιχειρηματική δραστηριότητα μεσαίας όχλησης, ενώ ιδιωτικές εταιρείες θα επιβλέπουν την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων.

Επίσης, το νομοσχέδιο επιταχύνει τις αδειοδοτήσεις με απλή γνωστοποίηση στα αρμόδια υπουργεία, ξηλώνει την κυριακάτικη αργία και στα Κέντρα Διανομής, περιορίζει τα κονδύλια του ΠΔΕ για αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά και αντιπυρικά έργα, νομιμοποιεί τον ηλεκτρονικό τζόγο.

Ορισμένες άλλες πλευρές του νομοσχεδίου είναι ότι διευκολύνει την παραχώρηση υπηρεσιών των δήμων σε ιδιωτικές εταιρείας με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εξαιρεί τις εταιρείες που κατέχουν ΜΜΕ από την ονομαστικοποίηση των μετοχών και καταργεί το «πόθεν έσχες» στους μετόχους αυτών των εταιρειών.

Τσακίζουν τις Συμβάσεις και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα 


Για τα Εργασιακά, ο Ν. Καραθανασόπουλος υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο τσακίζει τα εναπομείναντα δικαιώματα και επιφέρει νέο πλήγμα ειδικά στις Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με τις εξαιρέσεις που επιβάλει, προκειμένου να υπερισχύσει η επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας που συμφέρει τον εργοδότη. Ο βουλευτής του ΚΚΕ εξήγησε ότι η ευελιξία στις συμβάσεις είναι απαίτηση του ΣΕΒ και του ΟΑΣΑ, αλλά και της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που είχε συστήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ παρέχει κίνητρα στους εργοδότες για μερική απασχόληση εργαζομένων, αφού κατεβάζει το κόστος της υπερωρίας από 40% που είναι στην πλήρη απασχόληση σε 12% για τους εργαζόμενους 4ωρης εργασίας.

Για τις ρυθμίσεις που αφορούν το συνδικαλιστικό κίνημα, σημείωσε ότι επιχειρείται ο ασφυκτικός έλεγχος των συνδικάτων και τόνισε ότι η εργατική τάξη πρέπει να συγκρουστεί με την αντιλαϊκή πολιτική και να προετοιμαστεί για την τελική αναμέτρηση.

Οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ


«Αυτό το πολυνομοσχέδιο είναι ταφόπλακα για τον εργαζόμενο λαό, είναι μεγάλη και χρυσή ευκαιρία για τους επιχειρηματικούς ομίλους», τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Στην τοποθέτησή της ξεκαθάρισε πως το ΚΚΕ δεν κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του, αλλά θεωρεί πως «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» (διαβάστε εδώ και δείτε video). 

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, εξέφρασε την ανάγκη να γεμίσουν οι δρόμοι με τα συλλαλητήρια της Πέμπτης ενάντια στο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δίνει «γην και ύδωρ» στο κεφάλαιο και ενσωματώνει όλες τις απαιτήσεις του, καταργώντας και το «φύλλο συκής» που έχει απομείνει στα εργατικά δικαιώματα (διαβάστε εδώ και δείτε video). 
Είναι αντισυνταγματικές όλες οι διατάξεις που αφορούν τους εργαζόμενους υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, μιλώντας επί της ένστασης αντισυνταγματικότητας άρθρων του «αναπτυξιακού» νομοσχεδίου που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ (διαβάστε εδώ και δείτε video). 

Τοποθετήσεις από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

 

Πηγή: Eurokinissi

Από τη ΝΔ ο Γιάννης Οικονόμου αναφέρθηκε στα της «διευκόλυνσης» των επιχειρηματικών ομίλων και της «μείωσης του χρόνου και του κόστους των επενδύσεων, με εύκολες αδειοδοτήσεις και χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων.
Ισχυρίστηκε ότι «προχωρούμε στην υιοθέτηση υγειών κανόνων στην αγορά εργασίας» εννοώντας τις εξαιρέσεις με βάση τις οποίες θα υπερισχύσει η επιχειρησιακή σύμβαση της κλαδικής σύμβασης εργασίας. Αναγνωρίζοντας πως έτσι υπάρχει κίνδυνος μείωσης των μισθών εμφάνισε την κυβέρνηση του σαν εγγύηση ότι δεν θα συμβεί όταν ΝΔ όπως επίσης ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ μείωσαν τους μισθούς!

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Παππάς επικέντρωσε την κριτική του στο ότι η ΝΔ δεν έχει ολοκληρωμένο σχέδιο εξυπηρέτησης των επενδυτικών σχεδίων, ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη «είναι δέσμια υποχρεώσεων σε πολύ συγκεκριμένα συμφέροντα», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε «ολιστική αναπτυξιακή στρατηγική» και συνεπώς πιο ολοκληρωμένα ικανοποίησε τις επιχειρηματικές ανάγκες. Ανέφερε επίσης ότι η ΝΔ έκανε απλά «συρραφή ρυθμίσεων» χωρίς να έχει συσκεφθεί με όλους τους παράγοντες όλων των κλάδων.

Από το ΚΙΝΑΛ, ο Μιχάλης Κατρίνης αφού ξεκαθάρισε ότι «δεν θα διστάσουμε να υπερψηφίσουμε αρκετά άρθρα» έκανε λόγο για «άναρχη ανάπτυξη με αναλώσιμους εργαζόμενους», όταν ως κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ ισοπέδωσε τα μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.

902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου