Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023

«Πρωταθλήτρια» εμπλοκής η Ελλάδα, ανυπολόγιστοι κίνδυνοι για τον λαό

 

Eurokinissi

Στην Αθήνα έφτασε χτες το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν, όπου είχε συνάντηση με τον Κυρ. Μητσοτάκη, ενώ σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με τον Ελληνα ομόλογό του, Ν. Δένδια, «εγκαινιάζοντας» τον 4ο Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ - Ελλάδας που ξεκίνησε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιείται επί ΝΔ. Ενώ θα συναντήσει και τον Αλ. Τσίπρα, σε άλλη μια επιβεβαίωση της κοινής υπογραφής όλων τους στην εμπλοκή στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια.

Αντικείμενο των συναντήσεών τους είναι η ενίσχυση της συμμετοχής της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, με την αποστολή όπλων και τη χρησιμοποίηση των βάσεων που βρίσκονται διασπαρμένες στην Ελλάδα και διαρκώς αναβαθμίζονται. Ηδη στο επίκεντρο της συζήτησης έχει μπει και η αποστολή αρμάτων μάχης «Leopard» στην Ουκρανία.

Σε αυτό το πλαίσιο, χτες το απόγευμα, Μητσοτάκης και Μπλίνκεν συναντήθηκαν στο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό να λέει ότι η επίσκεψη γίνεται «σε μία εποχή μεγάλων προκλήσεων» καθώς «συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη στιγμή που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία», θυμίζοντας ότι η κυβέρνηση «στήριξε από την αρχή την Ουκρανία, παρέχοντας και στρατιωτική βοήθεια», ενώ παρουσίασε την επίσκεψη ως ευκαιρία «να κάνουμε έναν απολογισμό της διμερούς μας σχέσης, η οποία πιστεύω ότι γίνεται διαρκώς όλο και πιο ισχυρή».

Δήλωσε, άλλωστε, «πολύ χαρούμενος με όσα έχουμε επιτύχει σε όλα τα επίπεδα. Στον στρατηγικό γεωπολιτικό τομέα, στον ενεργειακό τομέα, όπου η Ελλάδα μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο και βοηθά τους γείτονές της να απεξαρτηθούν από το ρωσικό φυσικό αέριο. Στον οικονομικό τομέα, έχουμε σημαντικές επενδύσεις από τις ΗΠΑ στην ελληνική οικονομία. Και φυσικά, θα είναι μια ευκαιρία να συζητήσουμε και περιφερειακά ζητήματα», όπως είπε.

Ενώ επιβεβαιώνοντας ότι αξιοποιούν τους σεισμούς στην Τουρκία και την αλληλεγγύη των λαών ως εργαλείο για να «τρέξουν» επικίνδυνες διευθετήσεις που βρωμάνε συνεκμετάλλευση, είπε: «Ελπίζω ότι θα υπάρξει μια ευκαιρία να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτόν τον ψυχικό σύνδεσμο και να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας, το οποίο πιστεύω θα είναι προς όφελος της σταθερότητας γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Ηγετικός ρόλος» σε Ουκρανία και Βαλκάνια

Ο Μπλίνκεν συμφώνησε ότι «είναι μία περίοδος μεγάλων προκλήσεων, αλλά η εταιρική μας σχέση, η δύναμη αυτής της εταιρικής σχέσης, μου παρέχει την πεποίθηση ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της εποχής».

Ενώ αναφερόμενος στις «συμμαχίες που έχουμε συγκροτήσει προς στήριξη της Ουκρανίας» σημείωσε ότι «οφείλω να επικροτήσω τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στο ζήτημα αυτό, ως μία από τις πρώτες χώρες που προσέτρεξαν να υποστηρίξουν την Ουκρανία», ενώ υπογράμμισε ότι «ο ρόλος που διαδραματίζει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή (...) ως ενεργειακός κόμβος, ως ηγέτης σε θέματα περιβάλλοντος, επίσης ως ηγέτης στην ένταξη κρατών στην Ευρώπη, των Δυτικών Βαλκανίων, κάνει τεράστια διαφορά και είμαστε ευγνώμονες γι' αυτό».

Εστιάζοντας, εξάλλου, στην έναρξη του 4ου γύρου Στρατηγικού Διαλόγου, τον χαρακτήρισε ένα «όχημα» «που πραγματικά ενισχύει περαιτέρω την εταιρική σχέση μας σε διμερές επίπεδο, αλλά και το έργο που κάνουμε από κοινού στην περιοχή και στον κόσμο». Δήλωσε, τέλος, ότι προσβλέπει «στη συνέχιση της εμβάθυνσης των οικονομικών δεσμών μας».

Αργότερα παρατέθηκε δείπνο προς τιμήν του Αμερικανού, στο οποίο παραβρέθηκε και ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος όπως και η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λ. Μενδώνη.

Κατά πηγές του Μαξίμου έγινε «συνολική επισκόπηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων» και «συμφωνήθηκε η περαιτέρω εμβάθυνση τους», ενώ ο Μπλίνκεν εξέφρασε την "εκτίμησή" του για τη "στήριξη χωρίς αστερίσκους" που παρείχε η κυβέρνηση στην Ουκρανία.

Συγχαρητήρια στον ΣΥΡΙΖΑ... από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο

Σημειωτέον, προηγουμένως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, επιβεβαιώνοντας την κοινή στρατηγική βάση όπου κινούνται τα αστικά πολιτικά κόμματα, ερωτηθείς για την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση Μπλίνκεν - Τσίπρα, χαρακτήρισε «πολύ θετικό ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ να συναντάται με πολιτειακούς παράγοντες».

Σε κάθε περίπτωση, δίνοντας την ατζέντα των διαβουλεύσεων με Μπλίνκεν, είπε ότι «όλα τα ζητήματα που αφορούν τη χώρα μας, αλλά και τη διεθνή πολιτική σκηνή, θα τεθούν στο τραπέζι της συζήτησης»: «Τα ενεργειακά (...) Προφανώς, τα ζητήματα των σχέσεών μας με την Τουρκία. Ζητήματα που αφορούν το ΝΑΤΟ», είπε.

Αυτά θα βρεθούν και στην ατζέντα των σημερινών διευρυμένων συνομιλιών, στο πλαίσιο του 4ου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ που κατά το ΥΠΕΞ θα επικεντρωθούν «στους τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των στρατηγικών διμερών σχέσεων, σε όλους τους τομείς καθώς και σε περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις».

Οι τομείς «συνεργασίας» που καλύπτει ο Στρατηγικός Διάλογος είναι: Περιφερειακά Ζητήματα, Αμυνα και Ασφάλεια, Επιβολή του Νόμου και Αντιμετώπιση της Τρομοκρατίας, Ανθρωπιστικές προκλήσεις και Ετοιμότητα για την αντιμετώπιση Καταστροφών, Εμπόριο και Επενδύσεις, Ενέργεια και Περιβάλλον, Δεσμοί μεταξύ των δύο λαών.

Σημειωτέον, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας προηγουμένως στα «Νέα», ανέφερε ότι «η εν λόγω επίσκεψη θα επισφραγίσει την ανάδειξη της Ελλάδας - χάρη στις εντατικές προσπάθειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη - ως έναν από τους πλέον αξιόπιστους εταίρους των ΗΠΑ σε γεωστρατηγικό επίπεδο».

Επιθεώρησαν Αλεξανδρούπολη και Λάρισα

Αλλωστε, δεν περνά απαρατήρητο ότι καθώς επαφές και συνεννοήσεις - ακριβώς στο πλαίσιο του «Στρατηγικού Διαλόγου» - γίνονται σε όλα τα επίπεδα, ο υφυπουργός Αμυνας, Ν. Χαρδαλιάς, και η υφυπουργός Αμυνας, αρμόδια για Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας των ΗΠΑ Celleste Wallander (συνοδεύει τον Μπλίνκεν), επισκέφθηκαν χτες το Στρατηγείο της ΧΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού και τις εγκαταστάσεις του Λιμένα Αλεξανδρούπολης, ενώ πήγαν κατόπιν στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα.

Διόλου τυχαία, ο Χαρδαλιάς, καλωσορίζοντας την Αμερικανίδα και την κουστωδία της στην Αλεξανδρούπολη, την χαρακτήρισε «μια από τις πιο στρατηγικές περιοχές της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ αλλά και εν γένει του δυτικού κόσμου», «ζωτικής σημασίας για τα επιχειρησιακά σχέδια της Συμμαχίας που αφορούν την ενίσχυση της ανατολικής της πτέρυγας, απέναντι σε μια ολοένα πιο απρόβλεπτη και επιθετική Ρωσία».

Δεν παρέλειψε βέβαια να αναφερθεί και σε άλλες τοποθεσίες, «όπως ο Κόλπος της Σούδας, που αποτελεί τη βάση και παρέχει τη δυνατότητα έντονης δραστηριότητας στον εναέριο και τον θαλάσσιο τομέα, οι εγκαταστάσεις στο Στεφανοβίκειο που χρησιμοποιούνται από τις αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις, καθώς και τα UAV που επιχειρούν από τη Λάρισα και την Αλεξανδρούπολη, (που) συνιστούν απλώς παραδείγματα μιας ακμάζουσας συμμαχίας».

Στην αεροπορική βάση Λάρισας επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις της 110 ΠΜ, όπου έχουν μετασταθμεύσει 8 UAV τύπου MQ-9 REAPER της USAFE με το προσωπικό υποστήριξής τους και ενημερώθηκαν από τον αντισυνταγματάρχη William Bollinger για την αποστολή, την οργάνωση και τις τρέχουσες δραστηριότητες της Μονάδας (η 717 Expeditionary Attack Squadron).

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου