Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023

Με κοινή ΝΑΤΟική ατζέντα

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Με ατζέντα - φωτιά ξεκινάνε σήμερα στην Αθήνα οι συνομιλίες της κυβέρνησης ΝΔ με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Αντ. Μπλίνκεν, που κατέφτασε από την Αγκυρα, ενώ στο ίδιο πλαίσιο θα πραγματοποιηθεί και η συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν χρειάζονται βέβαια μαντικές ικανότητες για να καταλάβει κανείς τι θα συζητήσουν και τι θα συμφωνήσουν. Οι κοινές δεσμεύσεις των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ απέναντι στον σχεδιασμό των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ δεν αφήνουν πολλά πράγματα στη φαντασία...

Οι κοινές δεσμεύσεις των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ απέναντι στον σχεδιασμό των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ δεν αφήνουν πολλά πράγματα στη φαντασία...

Θα συζητήσουν λοιπόν και θα συμφωνήσουν στην αποστολή περισσότερων και πιο σύγχρονων όπλων στην Ουκρανία, την ώρα που κλιμακώνεται η σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας και μεγαλώνει ο κίνδυνος γενίκευσης του πολέμου.

Αυτό αποφάσισε άλλωστε και η πρόσφατη σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, αλλά και το Ευρωκοινοβούλιο, με ψήφισμά του την περασμένη βδομάδα, που καλεί σε περαιτέρω στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας, ακόμα και με πολεμικά αεροσκάφη.

«Εθιμοτυπική» επομένως η συνάντηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ γι' αυτό το θέμα με την κυβέρνηση, αλλά και με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ...

Θα συζητήσουν επίσης την επέκταση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα, όπως προβλέπεται από τον 4ο γύρο του «Στρατηγικού Διαλόγου» ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ελλάδα. Οι προηγούμενοι τρεις έχουν ήδη μετατρέψει τη χώρα σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο και αυτό έρχεται να ενισχύσει ο τέταρτος.

Στην πραγματικότητα, και σ' αυτό το θέμα ο Μπλίνκεν έρχεται για τη ...φωτογραφία με τον Μητσοτάκη και τον Τσίπρα, αφού οι δυο τους «πήραν πάνω τους» τον «Στρατηγικό Διάλογο» με τις ΗΠΑ: Ο ΣΥΡΙΖΑ τον ξεκίνησε, η ΝΔ τον εξέλιξε και ψήφισε την «αμυντική συμφωνία».

Μπλίνκεν, Τσίπρας και Μητσοτάκης θα συζητήσουν και τα Ελληνοτουρκικά. Και εδώ το «γλυκό» έχει δέσει. Με σημαία τη «ΝΑΤΟική συνοχή» και αξιοποιώντας τη λεγόμενη «διπλωματία των σεισμών», ο Αμερικανός ΥΠΕΞ καταφτάνει στην Ελλάδα με τις τουρκικές προτάσεις για «αναθέρμανση» των παζαριών, πάντα σε ΝΑΤΟικό πλαίσιο.

Ο,τι βρισκόταν δηλαδή σε εξέλιξη - με τη σύμφωνη γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ - μέχρι και πριν από έναν χρόνο, πριν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μπουν σε κύκλο έντασης. Μήπως μ' αυτήν την ατζέντα δεν «ενθάρρυνε» ο ΣΥΡΙΖΑ τον πρωθυπουργό να επισκεφτεί την Κωνσταντινούπολη τον Μάρτη του 2022;

Μήπως η αμερικανοΝΑΤΟική «πλατφόρμα διαλόγου» δεν είναι ο «φυσικός» χώρος όπου διεξάγονται όλα αυτά τα χρόνια τα παζάρια, όπου περιλαμβάνονται και επικίνδυνες αμφισβητήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων; Μήπως σε αυτόν τον χώρο δεν οξύνονται αντιθέσεις και ανταγωνισμοί ανάμεσα στις δύο αστικές τάξεις;

Αυτή η ευρωατλαντική σκυταλοδρομία όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων έχει οδηγήσει σήμερα τη χώρα στη δίνη σκληρών και επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, από την Ανατολική Ευρώπη και τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τη Μέση Ανατολή, τον Περσικό Κόλπο και τη Βόρεια Αφρική.

Οι δεσμεύσεις των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ στον ΝΑΤΟικό σχεδιασμό έχουν μετατρέψει τη χώρα σε πολεμικό ορμητήριο και τον λαό σε στόχο.

Αυτή η πολιτική ευθύνεται για το «γκριζάρισμα» του Αιγαίου, αφού το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα, θεωρεί «διαφιλονικούμενα ύδατα» τις θαλάσσιες περιοχές που αμφισβητεί η Τουρκία και «ΝΑΤΟικό έδαφος» τα ελληνικά νησιά.

Αυτά είναι που δίνουν αέρα στην προκλητικότητα της τουρκικής αστικής τάξης, στον ανταγωνισμό της με την ελληνική, στις πλάτες των δύο λαών, που θέλουν και μπορούν να ζήσουν φιλικά, με σχέσεις αμοιβαίου συμφέροντος.

Η επίσκεψη Μπλίνκεν έρχεται λοιπόν να θυμίσει ότι το «κοινό τους πρόγραμμα» στην εξωτερική πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις είναι κι αυτό κριτήριο ψήφου στις εκλογές, ένας ακόμα λόγος για να είναι πιο ισχυρό το ΚΚΕ την επόμενη μέρα.

Για να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και την ελληνική εμπλοκή. Ενάντια στη μετατροπή της χώρας σε ορμητήριο πολέμου, για να κλείσουν όλες οι ξένες βάσεις. Για να ανοίξει ο δρόμος της αποδέσμευσης από όλες τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και οργανισμούς, με τον λαό πρωταγωνιστή στο δικό του σενάριο, στη δική του εξουσία!

Αναδημοσίευση από τη στήλη «Η Άποψή μας» του «Ριζοσπάστη», Τρίτη 21 Φλεβάρη 2023

 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου