Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023

Το ΚΚΕ στην πρώτη γραμμή, ενάντια στον πόλεμο και την ελληνική εμπλοκή

 

Καθοριστική συμβολή του «Ριζοσπάστη» στην αντιπαράθεση και στην κάλυψη των εξελίξεων, με αποκαλυπτικά δημοσιεύματα που προκάλεσαν ευρύτερο ενδιαφέρον | 11 από αυτά παρουσιάζονται σ' αυτό το αφιέρωμα

 

Στις 24 Φλεβάρη 2022, με την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας πέρασε σε νέα φάση. Μετά το πραξικόπημα του 2014 και την ωμή επέμβαση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην Ουκρανία, αλλά και τη δημιουργία αυτόνομων περιοχών στα ανατολικά της χώρας, που στηρίζονταν πολιτικά και στρατιωτικά από τη Ρωσία, στην αντιπαράθεση με το καθεστώς του Κιέβου και τους δυτικούς συμμάχους του, το ξέσπασμα του πολέμου ήταν το αποτέλεσμα κλιμάκωσης των ανταγωνισμών ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, που δεν μπορούσαν πλέον να συμβιβαστούν με άλλον τρόπο.

Η έναρξη του πολέμου βρήκε το ΚΚΕ σε ετοιμότητα να πρωτοστατήσει στην οργάνωση της πάλης του λαού ενάντιά του και ενάντια στην ελληνική εμπλοκή. Αλλά να δώσει με επιτυχία και την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και τις αστικές πολιτικές δυνάμεις, που συντονίστηκαν αμέσως με την ευρωατλαντική προπαγάνδα, συγκαλύπτοντας τις πραγματικές αιτίες και τον χαρακτήρα του πολέμου, βάζοντας τον λαό να διαλέξει ιμπεριαλιστή.

Σημαντική συμβολή σ' αυτήν τη μάχη είχε και ο «Ριζοσπάστης», καλύπτοντας καθημερινά τις εξελίξεις, φιλοξενώντας πλούσια αρθρογραφία και αποκαλύπτοντας σοβαρές πτυχές του πολέμου και της ελληνικής εμπλοκής. Γι' αυτό στο αφιέρωμα για τον έναν χρόνο του πολέμου, παρουσιάζουμε στις επόμενες σελίδες 11 αποκαλυπτικά δημοσιεύματα της εφημερίδας μας σχετικά με τον πόλεμο και την ελληνική εμπλοκή, που προκάλεσαν ευρύτερο ενδιαφέρον και αντιδράσεις.

 

* * *


Τη μέρα που ξέσπασε ο πόλεμος, σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωνε μεταξύ άλλων ότι «το εύφλεκτο υλικό συσσωρευόταν σταδιακά εδώ και χρόνια στην περιοχή», ότι ανεξάρτητα απ' τα προσχήματα «η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία είναι το αποτέλεσμα της όξυνσης των ανταγωνισμών ανάμεσα στα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα, με επίκεντρο πρώτα απ' όλα τις σφαίρες επιρροής, τα μερίδια των αγορών, τις πρώτες ύλες, τα ενεργειακά σχέδια και τους δρόμους μεταφοράς, ανταγωνισμοί που δεν μπορούν να επιλυθούν πλέον με διπλωματικά - πολιτικά μέσα και εύθραυστους συμβιβασμούς».

Κατονόμαζε τους ενόχους, απ' τη μία ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, «που στηρίζουν την αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου, τους παραστρατιωτικούς μηχανισμούς και τις φασιστικές ομάδες της Ουκρανίας και που εδώ και χρόνια προωθούν τις θέσεις τους (διεύρυνση του ΝΑΤΟ με χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, αντιπυραυλική ασπίδα κ.λπ.), με στόχο την οικονομική, πολιτική και στρατιωτική περικύκλωση της Ρωσίας» και, από την άλλη, «η καπιταλιστική Ρωσία, που προωθεί τα δικά της σχέδια καπιταλιστικής ενοποίησης χωρών της πρώην ΕΣΣΔ και που τα τελευταία χρόνια προχώρησε στην ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία και πρόσφατα στην αναγνώριση της "ανεξαρτησίας" των λεγόμενων "Λαϊκών Δημοκρατιών" του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ».


«Θύματα», σημείωνε, «για μια ακόμη φορά οι λαοί των εμπλεκόμενων χωρών και όχι μόνο, αφού οι οικονομικές και γεωπολιτικές προεκτάσεις αυτής της σύγκρουσης επηρεάζουν τους λαούς όλου του κόσμου». Με την ανακοίνωση εκείνη το ΚΚΕ επισήμανε τις ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων διαχρονικά για τη συμμετοχή στους «ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, με στόχο τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της ελληνικής αστικής τάξης», η οποία εκθέτει τον λαό σε ανυπολόγιστους κινδύνους και σημείωνε: «Η εργατική - λαϊκή πάλη πρέπει να χαράξει αυτοτελή γραμμή, μακριά από όλα τα αστικά και ιμπεριαλιστικά σχέδια».
* * *

Με το σύνθημα «Συναγερμός! Οχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο! Καμία εμπλοκή!», απ' τις δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ πραγματοποιήθηκαν και οι πρώτες κινητοποιήσεις την Παρασκευή 25 Φλεβάρη σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της χώρας. Στην Αθήνα η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στη ρωσική πρεσβεία και ακολούθησε πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία.

Στις 12 Μάρτη 2022 δημοσιοποιήθηκε Απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, όπου σημειωνόταν μεταξύ άλλων: «Η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία πυροδοτεί επικίνδυνες εξελίξεις για τους λαούς της Ευρώπης, για όλο τον κόσμο, μετά τη ρωσική εισβολή, καθώς ο ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός εισέρχεται σε νέα φάση. Ο κίνδυνος μιας πιο γενικευμένης πολεμικής αντιπαράθεσης είναι σήμερα πιο ορατός από κάθε ανάλογη κατάσταση (...) Η κυβέρνηση της ΝΔ, με ουσιαστική συναίνεση των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, κλιμακώνει την εμπλοκή της χώρας που γίνεται θύτης και ο λαός μας θύμα (...) Καμιά εμπλοκή! Να μην πληρώσει ο λαός τον πόλεμο! Αυτό είναι το πατριωτικό και διεθνιστικό καθήκον. Ανοίγουμε τον δρόμο για να δώσει τη διέξοδο η εργατική - λαϊκή πάλη!».


Την Παρασκευή 1 Απρίλη πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα μεγάλο συλλαλητήριο ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτόν, στο Σύνταγμα, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Το ΚΚΕ ήταν επίσης το μόνο κόμμα που αρνήθηκε να παραστεί στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής την Πέμπτη 7 Απρίλη, στην οποία απευθύνθηκε με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, έπειτα από πρόσκληση της κυβέρνησης. Η εμφάνιση μαζί με αυτόν και στρατιωτικών του ναζιστικού Τάγματος του Αζόφ δικαίωσε τη στάση του ΚΚΕ. Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής το ΚΚΕ σημείωσε ότι «η στάση αυτή είναι η μεγαλύτερη ένδειξη αλληλεγγύης προς τον ουκρανικό λαό, ο οποίος για να βγει πραγματικά νικητής θα πρέπει να απαλλαγεί τόσο από τη ρωσική εισβολή όσο και από κυβερνήσεις τύπου Ζελένσκι, που τον σέρνουν στο σφαγείο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και πολέμων».

* * *

Αμεσες ήταν οι πρωτοβουλίες και στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα: Το ΚΚΕ, μαζί με το ΚΚ Εργαζομένων Ισπανίας, το ΚΚ Μεξικού, το ΚΚ Τουρκίας, πήρε την πρωτοβουλία για την έκδοση Κοινής Ανακοίνωσης των ΚΚ, την οποία υπέγραψαν 44 ΚΚ και 30 Κομμουνιστικές Νεολαίες απ' όλο τον κόσμο. Αντιπροσωπείες του Κόμματος συμμετείχαν επίσης σε αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις που οργάνωσαν Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα σε άλλες χώρες. Το ζήτημα του ιμπεριαλιστικού πολέμου βρέθηκε στο επίκεντρο των παρεμβάσεων και της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ.


Παράλληλα, το ΚΚΕ βρέθηκε στο πλάι των Ουκρανών προσφύγων που έφτασαν στη χώρα μας. Εκανε παρεμβάσεις για να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, με ευθύνη της κυβέρνησης, για τη φιλοξενία των προσφύγων σε ανθρώπινες συνθήκες, την πλήρη υγειονομική κάλυψή τους, την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων και την κάλυψη όλων των αναγκών τους. Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος ήταν στο επίκεντρο και του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» τον περασμένο Σεπτέμβρη, όπου χιλιάδες νέοι υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό τα μηνύματα μεταξύ άλλων της Νεολαιίστικης Πτέρυγας της Ενωσης Κομμουνιστών Ουκρανίας και της Επαναστατικής Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας Ρωσίας (μπολσεβίκοι).

 

Ριζοσπάστης


1 σχόλιο:

  1. Φίλοι του ΚΚΕ!!!

    Σταματήστε την ΠΑΡΑΠΛΗΡΩΦΟΡΗΣΗ των πραγματικών γεγονότων!!

    1. Δεν υπάρχουν "αντιδραστικές και ναζιστικές ομάδες του Κιέβου" ΌΛΗ Η ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΙΤΟΕΣΩΤΕΡΙΚΟΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΔΥΣΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ "ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ" ΤΟΥ ΚΙΕΒΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ!!!

    2. Η ΙΔΙΑ Η ΦΥΣΗ ΤΟΣΟ ΤΗΣ ΤΣΑΡΙΚΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΌΣΟ ΚΑΙ Η ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΥΤΕ .... ΥΦΗ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΣΚΕΨΕΩΝ!!!

    3. Σας θυμίζω τί είπε η Καγκελάριος Μέρκελ για το ΜΙΝΣΚ Ι ΚΑΙ ΜΙΝΣΚ ΙΙ !!!!

    4. Η Ρωσική Κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΘΕΑ ΕΙΠΕ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ για την Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση της!!!

    5. Κύριοι του ΚΚΕ!!! ΣΑΥΤΟΥΣ τους ΣΤΟΧΟΥΣ της Ρωσικής Κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας είτανε και "ώς αρχή να γυρίσει το ΝΑΤΟ στα Σύνορα του του 1997!!!

    6. Φίλοι του ΚΚΕ!!! ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑ Τα "Προφητικά" Επιστημονικά "Ολοκληρωμένα" Εργα του Μάρξ/Ενγκελς και ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΟΥ ΛΕΝΙΝ!!! Για να μάθετε ξανά και ξανά και να κατανοήσεται το Παγκόσμιο Καπιταλιστικό Κεφάλαιο στην Πορεία του στον ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ!!! ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ!!!

    7. Κύριοι του ΚΚΕ!!! ΕΧΩΜΕΝ ΕΝΑ ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΕΛΙΤΟΕΣΩΤΕΡΙΚΟΝΑΖΙΣΤΙΚΟ New DRANG NACH OSTEN!!! Αυτόν τον Ρόλο ΕΧΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΟΠΩΣ ΤΟΤΕ Η ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΟΥ ΛΕΝΙΝ-ΣΤΑΛΙΝ!! ΠΑΛΕΥΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ για να παραμείνει ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ (Λευκός-Μαύρος-Κίτρινος) ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΌΧΙ ΧΡΗΜΑΤΗΣΤΗΡΙΑΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΝΟΥΜΕΡΟ!!!!

    8. Καλώ το ΚΚΕ να πετάξει την "Πρακτωρική γραμμή" του ΕΓΓΛΕΖΟΥ ΠΡΑΚΤΩΡΑ ΝΙΚΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ και να γυρίσει στην ΦΙΛΙΣΟΦΙΑ/ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΚΛΑΡΑ ΤΟΥ ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ!!!

    9. Θυμίζω στο Π.Γ. της Κ.Ε. ΤΟΥ ΚΚΕ: ΕΙΜΕΘΑ ΜΙΑΣ ΠΑΛΙΑΣ ΚΟΠΗΣ ΑΝΕΚΑΘΕΝ ΒΟΘΡΟΑΠΟΙΚΙΑ ΜΕ ΑΝΕΚΑΘΕΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΒΟΘΡΟΛΑΚΕΔΟΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ/ ΕΞΟΥΣΙΑ/ ΘΕΣΜΩΝΚΑΙ ΠΑΡΑΦΥΑΔΩΝ ΤΗΣ!!! ΕΙΜΕΘΑ ΜΙΑΣ ΠΑΛΙΑΣ ΚΟΠΗΣ ΑΝΕΚΑΘΕΝ ΒΟΘΡΟΑΠΟΙΚΙΑ ΤΩΝ ΦΟΝΙΑΔΩΝ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΩΝ ΑΓΓΛΟΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ!!!

    10. Επίσης φίλοι του ΚΚΕ!!! Οποιος λέγει ότι βγήκαμε από τα "ΜΝΗΜΟΝΙΑ"/MEMORANDUM είναι μέρος και μέλος του ΑΝΕΚΑΘΕΝ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥ ΒΟΘΡΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ/ ΕΞΟΥΣΙΑΣ/ ΘΕΣΜΩΝΚΑΙ ΠΑΡΑΦΥΑΔΩΝ ΤΗΣ!!! Το MEMORANDUM της Αποικιοκρατίας της Υποταγής της Υποτέλειας που "υπογραψσν" ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΑ όλα τα ΑΝΕΚΑΘΕΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΑ ΒΟΘΡΟΛΑΚΕΔΟΚΑΘΑΡΜΑΤΑ είναι για 99 χρόνια μέχρι το 2109!!!


    Ολα τα άλλα είναι ΓΚΑΙΜΠΕΛΙΚΑ ΨΕΜΑΤΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή