Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

Διαφήμιση των νέων προγραμμάτων ανακύκλωσης της ανεργίας


 
Πηγή: Eurokinissi

Το νέο γύρο προγραμμάτων που στα λόγια στόχο έχουν την «καταπολέμηση της ανεργίας», όμως στην πράξη δημιουργούν προσωρινές, κακοπληρωμένες και με μειωμένα δικαιώματα θέσεις εργασίας, με παράλληλη επιδότησή τους για την εργοδοσία, παρουσίασε την Πέμπτη 4 Οκτώβρη το υπουργείο Εργασίας.

Ανάμεσα στα πέντε προγράμματα που παρουσιάστηκαν, περιλαμβάνονται «δράσεις κατάρτισης, πρακτικής και πιστοποίησης» και προγράμματα που απευθύνονται σε νέους με υψηλό βαθμό επιστημονικής ειδίκευσης, επιδοτώντας την εργασία σε «δυναμικούς παραγωγικούς κλάδους», σε σύνδεση με το «αναπτυξιακό σχέδιο» της κυβέρνησης.


Συνολικά, οι εξαγγελίες για προκήρυξη 11 προγραμμάτων για 88.500 ανέργους μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019, εκτός από την πολιτική εξασφάλισης πάμφθηνης εργατικής δύναμης στις επιχειρήσεις, εντάσσονται και στην προσπάθεια για καλλιέργεια προσδοκιών στους χιλιάδες ανέργους σε μια περίοδο προεκλογικής προετοιμασίας.

Η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, παρουσίασε τα σχεδιαζόμενα προγράμματα ως μέρος του «πολιτικού σχεδιασμού της κυβέρνησης», που έχει στόχο «να φέρει στο επίκεντρο της επόμενης μέρας τον εργαζόμενο», εξασφαλίζοντας τη «βασική προϋπόθεση για μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη». Διαφήμισε, μάλιστα, τα προγράμματα που απευθύνονται σε ειδικευμένο και νέο εργατικό δυναμικό, φρόντισε όμως να θέσει τον πήχη χαμηλά, σημειώνοντας πως «διασφαλίζουν μισθούς σημαντικά υψηλότερους του κατώτατου μισθού».

Επιδοτήσεις στις επιχειρήσεις - ψίχουλα στους ανέργους

«Η προσπάθεια δημιουργίας συγκριτικού πλεονεκτήματος στη βάση της ευέλικτης και κακοπληρωμένης εργασίας αποδείχτηκε, ταυτόχρονα, κοινωνικά άδικο και οικονομικά αναποτελεσματικό», ισχυρίστηκε ο υφυπουργός Εργασίας, Ν. Ηλιόπουλος.

Ωστόσο, τα προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ διαφέρουν μόνο στο περιτύλιγμα από αυτά που εξήγγειλαν και υλοποίησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και όχι στο περιεχόμενο. Ακόμα και στην περίπτωση του προγράμματος που αφορά 10.000 νέους επιστήμονες και προβλήθηκε ιδιαίτερα από την ηγεσία του υπουργείου, η επιδότηση του 50% του «συνολικού εργατικού κόστους» σημαίνει πως οι επιχειρήσεις θα μπορούν να προσλαμβάνουν για 12 μήνες πτυχιούχους με μηνιαίο «κόστος» 600 ευρώ και κατόχους διδακτορικού με 800 ευρώ το μήνα.

Την ίδια ώρα, παρά τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς, η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ενώ το επίδομα ανεργίας, ύψους το πολύ 360 ευρώ, το λαμβάνει λιγότερο από το 15% των ανέργων! Οι παροχές προς τους ανέργους «ψαλιδίζονται» συνεχώς, ο ΟΑΕΔ λειτουργεί όλο και πιο έντονα ως μηχανισμός πολύμορφης ενίσχυσης των εργοδοτών. Οι προσωρινές και κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας που ανακυκλώνουν και μοιράζουν την ανεργία, συνοδεύονται από επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις ασφαλιστικών εισφορών και άλλα «κίνητρα» στην εργοδοσία. Όταν πρόκειται για το «μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος», η κυβέρνηση δεν τσιγκουνεύεται να επιδοτεί με ποσά διπλάσια από το επίδομα ανεργίας τις επιχειρήσεις, προκειμένου να προσλάβουν εργαζόμενους με πολύ υψηλό βαθμό εξειδίκευσης. Όταν όμως πρόκειται για την προστασία των χιλιάδων ανέργων, είτε αυτοί έχουν διδακτορικά είτε όχι, έχει καβούρια στις τσέπες...

902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου