Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

77 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΠΣΟ Αύξηση μισθών και συντάξεων τώρα - Μονόδρομος η κλιμάκωση των αγώνων

 

 

«Δεν θα πληρώσουμε για την καπιταλιστική κρίση και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Αύξηση μισθών και συντάξεων Τώρα. Αγώνας - Αλληλεγγύη - Διεθνισμός», τονίζει η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της για τα 77 χρόνια από την ίδρυση της ΠΣΟ στις 3 Οκτώβρη 1945, σημειώνοντας ότι «η ανάγκη ενίσχυσης, κλιμάκωσης των αγώνων, των αιτημάτων των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο είναι μονόδρομος».

Συνεχίζοντας στην ανακοίνωσή της η ΠΣΟ αναφέρει:

«Καλούμε τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους σε όλες τις χώρες από κοινού να συμβάλουν στην οργάνωση, να ενισχύσουν και να μαζικοποιήσουν τα συνδικάτα. Οι αγώνες που διεξάγονται σε διάφορες χώρες είναι η ελπίδα και το μέλλον μας. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας. Χτίζουμε ένα τείχος προστασίας για την εργατική τάξη και διεκδικούμε μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση.

Όπως είναι γνωστό, στις 6,7 και 8 Μαΐου στη Ρώμη πραγματοποιήθηκε το 18ο Παγκόσμιο Συνδικαλιστικό Συνέδριο με σύνθημα "Ενωμένοι συνεχίζουμε για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας. Ενάντια στην ιμπεριαλιστική - καπιταλιστική βαρβαρότητα".

Το ιστορικό αυτό συνέδριο επανέλαβε τον αντιιμπεριαλιστικό και αντιφασιστικό χαρακτήρα της ΠΣΟ και τη δέσμευσή της στον αγώνα για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης από τα καπιταλιστικά δεσμά.

Ο κόσμος βρίσκεται μπροστά σε μια φάση ακραίας όξυνσης των πολιτικών, οικονομικών και στρατιωτικών ανταγωνισμών, με στόχο τον έλεγχο και την εκμετάλλευση των οικονομικών πόρων του πλανήτη μας.

Οι λαοί πληρώνουν το κόστος των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών με θάνατο, προσφυγιά, αλλά και με την επιδείνωση των συνθηκών ζωής και εργασίας τους.

Οι κίνδυνοι και οι απειλές για την παγκόσμια ειρήνη έχουν κλιμακωθεί επικίνδυνα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Την ίδια στιγμή οι ιμπεριαλιστές επιτίθενται στους λαούς της Παλαιστίνης, της Κούβας, του Αφγανιστάν για τα δικά τους συμφέροντα, συνεχίζουν τις επεμβάσεις και τις κυρώσεις τους κατά της Συρίας, της Βενεζουέλας και αλλού. Γι' αυτό είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε τη διεθνιστική μας δράση.

Στην περίοδο που ζούμε, οι οικονομικές κρίσεις του καπιταλισμού διαδέχονται η μία την άλλη. Η πανδημία όχι μόνο έχει διευρύνει δραματικά τις κοινωνικές ανισότητες, αλλά έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για νέες επιθέσεις στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Για εμάς είναι σαφές ότι μόνο μέσα από τους αγώνες και με οργανωμένες αγωνιστικές διεκδικήσεις υλοποιούνται οι στόχοι του εργατικού κινήματος και επιτυγχάνεται η κοινωνική πρόοδος. Αγώνες για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων σε όλα τα επίπεδα: Μισθός, απασχόληση, ασφάλεια, πολιτισμός. Για την υπεράσπιση των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών, των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της σταθερής, μόνιμης και με ΣΣΕ ρυθμιζόμενης εργασίας και την προστασία της αυτονομίας των Συνδικάτων και του ταξικού τους προσανατολισμού μακριά από τη γραφειοκρατία, τη διαφθορά και τη χειραγώγηση από το κεφάλαιο και την εργοδοσία.

Ενάντια σε κάθε μορφή διάκρισης με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία ή το φύλο των ανθρώπων.

Το κυρίαρχο σήμερα θέμα στην ατζέντα των συνδικάτων είναι η δραματική επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων λόγω της απότομης αύξησης των τιμών. Η κατακόρυφη και ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών όλων των ειδών πρώτης ανάγκης διαλύει ουσιαστικά την αγοραστική δύναμη των μισθών, οι οποίοι όχι μόνο δεν αυξάνονται, αλλά σε πολλές περιπτώσεις έχουν μειωθεί με πρόσχημα την κρίση και την πανδημία.

Φάρος ελπίδας σε αυτή την περίοδο της πανδημίας ήταν οι αγώνες και οι κινητοποιήσεις των συνδικάτων που στάθηκαν εμπόδιο στις αντιλαϊκές πολιτικές που ήθελαν τους εργαζόμενους με το στόμα κλειστό και τους εργαζόμενους στην Υγεία άφωνους και υποταγμένους. Χιλιάδες εργαζόμενοι, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στον τομέα της Υγείας, βγήκαν στους δρόμους αγωνιζόμενοι και δίνοντας δύναμη και αισιοδοξία σε όλους να σπάσουν τον φόβο, τους εκφοβισμούς και την καταστολή. Για δωρεάν και αποκλειστικά Δημόσια Υγεία και υγειονομική περίθαλψη για όλους. Η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα και οι πατέντες στα φάρμακα πρέπει να καταργηθούν.

Καμία αναμονή - Καμία ανοχή 

Στη δύναμη του οργανωμένου αγώνα βρίσκεται η ελπίδα και η προοπτική

Η ΠΣΟ είναι παρούσα παντού για να αγωνιστούν οι εργαζόμενοι με την ταξική τους ενότητα, για τα συμφέροντα της δικής τους τάξης και να μην περιμένουν από τα μονοπώλια, τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τους πολιτικούς τους εκπροσώπους να τους σώσουν και να λύσουν τα προβλήματά τους.

Η Γραμματεία της ΠΣΟ καλεί τα συνδικάτα να οργανώσουν μαζικές και μαχητικές κινητοποιήσεις ενόψει της 3ης Οκτωβρίου, αναδεικνύοντας τα αιτήματα που αφορούν την υγεία, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και δικαιώματα, την προστασία του περιβάλλοντος, την εξάλειψη του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, την αλληλεγγύη των εργαζομένων». 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου