Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΕ Βγήκαν «μαχαίρια» για το πλαφόν στο φυσικό αέριο - Στους λαούς ο λογαριασμός του ενεργειακού πολέμου


  Πηγή: Associated Press

 

Εν μέσω έντονων αντιθέσεων, συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως, για δεύτερη φορά μέσα σε έναν μήνα, το συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Βάση συζήτησης θα αποτελέσει το non-paper της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις «έκτακτες παρεμβάσεις στην αγορά φυσικού αερίου». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε με συνοπτικές διαδικασίες το αίτημα 15 κρατών - μελών της ΕΕ για την επιβολή πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου, καθώς κυριάρχησε η άποψη της Γερμανίας που από την πρώτη στιγμή στεκόταν αντίθετη στη λήψη μέτρων που αλλοιώνουν... την απελευθερωμένη αγορά Ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι 15 κράτη - μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, με κοινή επιστολή τους προς την Επιτροπή ζητούν να επιβληθεί ανώτατο όριο τιμών στις αγορές φυσικού αερίου στις συναλλαγές χονδρικής από όλους τους προμηθευτές, υποστηρίζοντας ότι μόνο έτσι μπορεί να ελεγχθεί η άνοδος των τιμών.

Σύμφωνα δημοσίευμα του περιοδικού «Politico», μεταξύ των ενστάσεων που εγέρθηκαν ενάντια στη λήψη ενός τέτοιου μέτρου, ήταν και το επιχείρημα ότι επιβολή πλαφόν μπορεί να οδηγήσει σε μείωση τιμών και στη συνέχεια σε αύξηση της κατανάλωσης και ελλείψεις στην αγορά, ενώ το ζητούμενο είναι η μείωση της κατανάλωσης το επόμενο διάστημα...

Αντί αυτής της πρότασης η Επιτροπή φέρεται έτοιμη να προτείνει μία μέθοδο κοινών αγορών φυσικού αερίου από τα κράτη - μέλη, που θα πριμοδοτούν τα σχέδια απεξάρτησης από την Ρωσία όπως διαπραγμάτευση φθηνότερων τιμών με «αξιόπιστους» προμηθευτές αερίου μέσω αγωγών και με προμηθευτές υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Η Επιτροπή φαίνεται επίσης να προσανατολίζεται στην επιβολή λήψης μέτρων στην αγορά ηλεκτρισμού πάνω στους γνωστούς άξονες που έχουν ήδη χαραχθεί, αξιοποίηση μέρους των υψηλών κερδών των εταιρειών που παράγουν ρεύμα από ορυκτά καύσιμα, ώστε να στηριχτούν άλλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και συνολικά οι στόχοι της «πράσινης» μετάβασης, όπως και τα προγράμματα επιδοματικής στήριξης των καταναλωτών που πληρώνουν οι ίδιοι από την άλλη τσέπη.

Παραμένει ακόμη ο στόχος για την ενίσχυση των αποθηκευτικών ικανοτήτων σε φυσικό αέριο, για περαιτέρω επενδύσεις στις ΑΠΕ και προγράμματα «εξοικονόμησης Ενέργειας» και φυσικά για σημαντική μείωση της κατανάλωσης τις ώρες αιχμής, με τα λαϊκά σπίτια και κρίσιμες υποδομές στον «πάγο», ώστε να θωρακιστούν τα κέρδη του κεφαλαίου αλλά και να ανοίξουν νέα πεδία «πράσινης» κερδοφορίας.

Η Ελλάδα, η Ιταλία, το Βέλγιο και η Πολωνία έχουν υποβάλει ενημερωτικό υπόμνημα στα μέλη του Συμβουλίου, απαντώντας στις «ενστάσεις» της Επιτροπής για την ιδέα του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Από την άλλη, δώδεκα χώρες, με πρώτη τη Γερμανία, είναι κατηγορηματικά αντίθετες με αυτή την ιδέα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βλέπει θετικά το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν αποκλειστικά στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, πρόταση την οποία απέρριψε η πλειοψηφία των κρατών-μελών στο έκτακτο συμβούλιο ενέργειας της 9ης Σεπτεμβρίου.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και «Ριζοσπάστη»)

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου