Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018

Σκοτώνοντας τη γυναίκα





1. Σε μια κοινωνία που παραπαίει ανάμεσα στη σκληρή πραγματικότητα και το ψέμα, ανάμεσα στις αξίες όπως τις ξέραμε μέχρι σήμερα και τα νέα δεδομένα, η ζωή κυλά σκοντάφτοντας διαρκώς, προσπαθώντας να βρει έναν νέο βηματισμό. Εις μάτην. «Αν μια αλήθεια δεν είναι αρκετά ισχυρή ώστε να αντιστέκεται στην παραποίηση και την κακοποίησή της, δεν έχει γερή κράση», λέει ο Σάμιουελ Μπάτλερ. Αυτή η κοινωνία έχει γίνει χάρτινη. Η αλήθεια της είναι κι αυτή από χαρτί. Και, αντί να ψάξουμε για τις κρυμμένες αιώνιες σταθερές, παρασυρόμαστε από τη γοητεία της χάρτινης μάσκας και χάνουμε την πορεία μας. Συγχυσμένοι, απογοητευμένοι από αυτό που βλέπουμε, από τον ίδιο μας τον εαυτό, γινόμαστε σκληροί, ανάλγητοι. Τρωγόμαστε μεταξύ μας μην μπορώντας να δεχτούμε την «πραγματική» αλήθεια. Κι έτσι η βία απλώνεται μέρα με τη μέρα.
2. Γνήσιο απότοκο αυτής της παραποιημένης πραγματικότητας είναι και η δολοφονία της άτυχης κοπέλας στη Ρόδο. Αλλης μιας γυναίκας που υπέστη την ανδρική βία. Ενα θέμα ταμπού σε πολλά ελληνικά σπίτια. Ο μισογυνισμός είναι πιο συνηθισμένος απ' όσο μπορούμε να φανταστούμε. «Σώστε τη γυναίκα!». Οι ξυλοδαρμοί των γυναικών τείνουν να γίνουν φρικτή συνήθεια μπροστά στα φοβισμένα παιδιά. Κάθε ξυλοδαρμός μπορεί εύκολα να εξελιχθεί σε φόνο αν το θύμα αντισταθεί, όπως σε τόσες περιπτώσεις δολοφονημένων γυναικών συζύγων παγκοσμίως.
3. Το μίσος εναντίον των γυναικών εκπορεύεται κυρίως από τη μικροαστική ιδεολογία, και στη Ρόδο έλαμψε το μεγαλείο της. Η εικόνα της γυναίκας που δεν μπορεί να αντισταθεί στο καλογυμνασμένο ανδρικό σώμα, που «τα θέλει» αφού δέχεται να βγει ραντεβού με δύο νεαρούς, είναι κυρίαρχη στην «αλήθεια» της μικροαστικής αντίληψης. Γι' αυτό εξάλλου κυκλοφόρησε τόση λεκτική βία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «δολοφονώντας» την κοπέλα για δεύτερη φορά.
4. Οι νεαροί δολοφόνοι είναι παιδιά της εποχής. Αναπτύσσουν και συντηρούν με κάθε επιμέλεια τον εγωισμό τους και την ευκολία σε καθετί με το οποίο καταπιάνονται. Φροντίζουν το σώμα, το σκεύος, την εικόνα και αδιαφορούν για το περιεχόμενο, αυτό που τελικά τους πρόδωσε, που κατέστρεψε τη δική τους ζωή, αφού πρώτα κατέστρεψε τη ζωή μιας άλλης. Τώρα πια είναι αργά για δάκρυα από τους γονείς. Ο δολοφόνος μπορεί να έχει το πρόσωπο του παιδιού μας αν δεν φροντίσουμε εγκαίρως.
5. Τη μία ωμότητα ακολουθεί άλλη. Ο φερόμενος δράστης δέχτηκε στις φυλακές του Αυλώνα επίθεση από τους συγκρατούμενούς του που κατεγράφη σε κινητό με επεξεργασία μοντάζ. Δύσκολο να μάθει κανείς τι ακριβώς συνέβη. Ο νόμος των κρατουμένων μέσα και η αδύναμη Πολιτεία απ' έξω. Και η αλήθεια μάλλον δεν ενδιαφέρει κανέναν. Εξάλλου, έξω από το χορό της μιζέριας της καθημερινής ζωής, οι πυγμάχοι της πολιτικής ζωής, κι αυτοί φτιαγμένοι από χαρτί, συνεχίζουν τον αγώνα τους απτόητοι. Από χαρτί και οι θεατές, που ψηφίζουν κάθε τέσσερα χρόνια. Και όσοι αντιστέκονται, βρίσκονται εγκλωβισμένοι μέσα στην πραγματικότητα που αδιάκοπα τρέφουν ανταγωνιστές, ειδικοί αναλυτές, ψευτοδιανοούμενοι που δεν έχουν τίποτα να διακινδυνεύουν, αντιθέτως περιμένουν από κάθε χάρτινη κυβέρνηση και τα ελεήμονα χέρια της πολλά.
6. Οι τεχνικοί της εξουσίας, που καμουφλάρουν την αλήθεια, είναι σίγουροι πως θα μείνουν όλα ως έχουν στους αιώνες των αιώνων. Νωθροί και βαριεστημένοι, συνεχίζουν αυτόν το χορό μεταμφιεσμένων, μασκαρεύοντας κάθε πρωθυπουργό κατά τις περιστάσεις, σίγουροι πως η μικροαστική κοινωνία μας θα παραπαίει στο διηνεκές, ανίκανη να ανακαλύψει τη θύρα εξόδου από τον φαύλο κύκλο. Θα ξυπνήσουμε ποτέ;

Ριζοσπάστης   Σάββατο 15 Δεκέμβρη 2018 - Κυριακή 16 Δεκέμβρη 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου