Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018

ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΣΠΙΤΙΩΝ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ


Εντονες αντιδράσεις και μεγάλη ανησυχία μετά τις αποκαλύψεις του «Ριζοσπάστη»
 
Εκατοντάδες εργατικές - λαϊκές οικογένειες ανακαλύπτουν ότι καλούνται να πληρώνουν τεράστια ποσά χωρίς λόγο!

Εκατοντάδες ιδιοκτήτες σπιτιών στο Ολυμπιακό Χωριό «φεσώνονται» με τεράστια ποσά από τον ΟΑΕΔ
Εκατοντάδες ιδιοκτήτες σπιτιών στο Ολυμπιακό Χωριό «φεσώνονται» με τεράστια ποσά από τον ΟΑΕΔ
Εντονες αντιδράσεις και μεγάλη ανησυχία έχουν προκαλέσει σε εκατοντάδες εργατικών - λαϊκών οικογενειών που έχουν πάρει σπίτι μέσω του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) οι αποκαλύψεις του «Ριζοσπάστη» την περασμένη βδομάδα (Τετάρτη και Πέμπτη). Δεν είναι λίγοι εκείνοι που διαπίστωσαν με έκπληξη πως, ενώ θα μπορούσαν να μη χρωστάνε ούτε ένα ευρώ για το σπίτι τους, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση του Φλεβάρη του 2017 που αφορά τη «Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων και μη ληξιπρόθεσμων οφειλών δικαιούχων εργατικής κατοικίας στους οικισμούς του τ. Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ)», έχουν μπει σε κάποια ρύθμιση που τους αναγκάζει να πληρώνουν πολλές χιλιάδες ευρώ για πολλά χρόνια ακόμα!
 
Επίσημη ανακοίνωση για το θέμα από το υπουργείο Εργασίας δεν υπήρξε τουλάχιστον μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής, δύο μέρες μετά το πρώτο δημοσίευμα της εφημερίδας. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε στέλεχος του υπουργείου με τον «Ριζοσπάστη», τέθηκαν όλα τα ζητήματα που αποκάλυψε η εφημερίδα μας και αναμένουμε απαντήσεις σε μια σειρά από εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν.

Οπως για παράδειγμα:

-- Γιατί ενώ οικιστές εμπίπτουν στις ρυθμίσεις της Κοινής Υπουργικής Απόφασης του Απρίλη του 2017, δεν απαλλάσσονται από χρέη και συνεχίζουν να πληρώνουν;

-- Εχει αλλάξει κάτι από τον Απρίλη του 2017 και δεν ισχύουν πολλά από όσα εξήγγειλε η κυβέρνηση για τη συγκεκριμένη κατηγορία δικαιούχων του πρώην ΟΕΚ;

-- Οσα έλεγαν τότε στελέχη της, όπως ότι θα επιστραφούν ακόμα και χρήματα σε όσους είχαν υπερβεί το 60% της καταβολής του τιμήματος του σπιτιού, ισχύουν ή δεν ισχύουν και γιατί;

-- Εάν κάποιος έχει μία οφειλή μερικών δεκάδων ευρώ για να φτάσει συνολικά το 60% της αποπληρωμής του τιμήματος, είναι λογικό να επιβαρύνεται με δόσεις το σύνολο του υπόλοιπου ποσού που μπορεί να φτάνει ακόμα και τις 5.000 ή 6.000 ευρώ;

Ολα αυτά τα ερωτήματα μένει να απαντηθούν από την κυβέρνηση, δεδομένου ότι αφορούν έναν πολύ μεγάλο αριθμό δικαιούχων, ιδιοκτητών σπιτιών του πρώην ΟΕΚ.


Οι αποκαλύψεις του «Ριζοσπάστη»
 
Θυμίζουμε πως τη βδομάδα που πέρασε, ο «Ριζοσπάστης» έφερε στη δημοσιότητα μία από τις πολλές περιπτώσεις δικαιούχου που του συνέβη το εξής:
Δικαιούχος Εργατικής Κατοικίας στο Ολυμπιακό Χωριό στο Μενίδι, γνωρίζοντας ευνοϊκές ρυθμίσεις που υπάρχουν στην ΚΥΑ του 2017, πήγε στον ΟΑΕΔ, αφού είχε αποπληρώσει περισσότερο από το 60% του ποσού για το σπίτι του, προκειμένου να κάνει την αίτηση ώστε να αρθεί η υποθήκη και επιπλέον να εισπράξει τη διαφορά που είχε καταβάλει πάνω από το 60%, όπως προβλέπει η υπουργική απόφαση. Ο συγκεκριμένος συνταξιούχος για ένα ποσό 20.860 ευρώ που ήταν το τελικό τίμημα παραχώρησης είχε καταβάλει μέχρι τη στιγμή που πήρε το οριστικό παραχωρητήριο (30.11.2018) ποσό ύψους 15.276 ευρώ. Δηλαδή, είχε καταβάλει 2.760 ευρώ παραπάνω από το 60%! Και σύμφωνα με την υπουργική απόφαση θα έπρεπε να πάρει πίσω αυτά τα λεφτά και φυσικά το σπίτι να του ανήκει εξολοκλήρου χωρίς καμία υποθήκη.

Υπέβαλε, λοιπόν, την αίτηση αλλά τον περίμενε μία δυσάρεστη έκπληξη. Διαπίστωσε ότι όχι μόνο δεν έχει λαμβάνειν τίποτα, αλλά πως θα πρέπει να πληρώσει και 5.584 ευρώ! Η μόνη ...«διευκόλυνση» ήταν ότι αυτό το ποσό μπορεί να το καταβάλει σε 360 από 240 δόσεις που προβλεπόταν αρχικά... Πιο συγκεκριμένα, ο ΟΑΕΔ που εξέτασε την αίτηση που υπεβλήθη απάντησε με έγγραφό του την ίδια μέρα που του εδόθη το παραχωρητήριο (30/11/2018), δηλαδή πριν από λίγες μέρες, ότι «με βάση τις διατάξεις της Υπουργικής Απόφασης και το αίτημα του δικαιούχου οικιστή η υπηρεσία εγκρίνει: ΝΕΑ ΟΦΕΙΛΗ 5.584,61 ευρώ. Δόσεις καταβολής 360 άτοκες μηνιαίες. Ποσό δόσεως 359Χ15,5 και 1Χ20,11».

Το γιατί συμβαίνει αυτό, πρέπει να το απαντήσει ο ΟΑΕΔ. Εάν ισχύει μόνο η Κοινή Υπουργική Απόφαση και δεν υπάρχει κάτι διαφορετικό, τότε εύλογα δημιουργούνται πολλά ερωτήματα. Μήπως αυτό συμβαίνει με στόχο να μην επιστραφούν χρήματα σε όσους τα δικαιούνται και να μη διαγραφούν τα υπόλοιπα των οφειλών;

Αποκλείστηκε από τις ρυθμίσεις οικιστής που δεν τον βρήκαν σπίτι!
 
Η δεύτερη περίπτωση αφορά οικιστή στο Ολυμπιακό Χωριό, ο οποίος είχε κάνει αίτηση για να υπαχθεί στις περιβόητες ρυθμίσεις για αποπληρωμή του ποσού στον ΟΕΚ, ειδοποιήθηκε ότι δεν μπορεί να υπαχθεί σε αυτές, ότι δηλαδή απορρίφθηκε η αίτησή του επειδή σε έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν στο σπίτι του και άρα «δεν αποκλείεται ακόμα και να το νοικιάζει»!!! Η πραγματικότητα είναι ότι ο άνθρωπος απλά έλειπε για κάποιες μέρες από το σπίτι του, επειδή είχε πάει ολιγοήμερες διακοπές...

Πιο συγκεκριμένα:

Ο Γ. (τα στοιχεία του είναι στη διάθεση της εφημερίδας μας) πήρε σπίτι στο Ολυμπιακό Χωριό, ως επιλαχών, στο τέλος του 2011. Αρχές του 2018 ειδοποιήθηκε να καταθέσει εκ νέου στον τέως ΟΕΚ όλα τα έγγραφα που θα αποδείκνυαν την οικονομική του κατάσταση και τυχόν άλλα περιουσιακά στοιχεία, προκειμένου να ρυθμιστούν ληξιπρόθεσμες οφειλές που είχαν συσσωρευτεί καθώς καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης η σύνταξη έπεσε στο μισό σχεδόν, συντηρούσε άνεργα τέκνα, ενώ είχε οφειλές προς τράπεζες και εφορία!
Πράγματι, κατέθεσε όλα τα απαραίτητα έγγραφα με την ελπίδα ότι θα γινόταν κάποια ρύθμιση βάσει της απόφασης ΥΠΕΚΑΚΑ αρ. 13097/661/17 για «Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων και μη ληξιπρόθεσμων οφειλών δικαιούχων εργατικής κατοικίας στους οικισμούς του τ. ΟΕΚ και επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των ως άνω οφειλών» και θα μπορούσε εφεξής να πληρώνει κανονικά τις δόσεις του, αφού στο μεταξύ είχε προχωρήσει και σε ανάλογες ρυθμίσεις προς την εφορία και τις τράπεζες.

Τέλος Νοέμβρη, ειδοποιήθηκε να παραλάβει την απόφαση. Η κόρη του με εξουσιοδότηση έσπευσε στον τ. ΟΕΚ, όπου προς μεγάλη έκπληξή της πληροφορήθηκε ότι η αίτηση έχει απορριφθεί. Στο έγγραφο της «Απορριπτικής Απόφασης» που της έδωσαν δεν έχει σημειωθεί κανείς απ' τους πέντε λόγους που θα την δικαιολογούσαν. Προφορικά, ενημερώθηκε ότι κατόπιν ελέγχων διαπιστώθηκε πως η οικία στο Ολυμπιακό Χωριό δεν χρησιμοποιείται για ιδιοκατοίκηση και ίσως να ενοικιάζεται κιόλας! Και της συνέστησε να γίνει ένσταση εντός ενός μήνα όπου θα αναφέρει τους λόγους για τους οποίους οι γονείς της δεν βρέθηκαν στο σπίτι κατά τους αιφνιδιαστικούς ελέγχους κλιμακίων του τ. ΟΕΚ.

Πιο συγκεκριμένα, της υποδείχτηκε να καταγραφεί στην ένσταση ότι οι γονείς ως συνταξιούχοι και με προβλήματα υγείας περνούν μεγάλα διαστήματα του χρόνου στο πατρικό σπίτι στο χωριό, καθώς χρειάζονται θαλάσσια μπάνια, ότι τα ανύπαντρα αδέρφια που μένουν στο Ολυμπιακό Χωριό ασκούν επαγγέλματα που επιβάλλουν μακρά διαστήματα απουσίας απ' την Αθήνα (στους κλάδους του τουρισμού και των κατασκευών), ότι οι γονείς το χειμώνα επιστρέφουν στην Αθήνα, καθώς τη βοηθάνε στην ανατροφή του παιδιού κ.λπ. Η ένσταση κατατέθηκε με επιπλέον αποδείξεις αποπληρωμής των λογαριασμών κοινής ωφέλειας από τραπεζικό λογαριασμό μέλους της οικογένειας, με βεβαίωση του διαχειριστή για τη διαμονή τους στην πολυκατοικία και αναμένεται το επόμενο διάστημα η απόφαση...

Μεγάλη ανησυχία και πολλά ερωτήματα
 
Είναι προφανές πως κάτι πολύ περίεργο συμβαίνει με τους οικισμούς του ΟΕΚ. Από τη μία εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά και συνταξιούχοι καλούνται να πληρώσουν τεράστια ποσά, αντί να τους επιστραφούν ποσά που έχουν δώσει επειδή ξεπερνούν το 60% του συνολικού τιμήματος, όπως προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2017. Και από την άλλη, άνθρωποι που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα με δεδομένη την αντιλαϊκή πολιτική που τους έχει εξαφανίσει το εισόδημα, αποκλείονται από ευνοϊκές ρυθμίσεις επειδή κάποιος έλεγξε και διαπίστωσε ότι δεν ήταν στο σπίτι τους τη συγκεκριμένη μέρα και ώρα που πήγε.
Είναι αλήθεια ότι οι ανησυχίες για χιλιάδες οικογένειες μεγαλώνει, δεδομένου ότι - όπως αναφέρουν πληροφορίες - δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, ελληνικοί και ξένοι, που καλοβλέπουν την επιχειρηματική εκμετάλλευση μεγάλων οικιστικών συγκροτημάτων του πρώην ΟΕΚ.

Ολα αυτά συμβαίνουν σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία βρίσκεται σε εξέλιξη το ξήλωμα και στα τελευταία απομεινάρια στο όποιο καθεστώς δικαστικής προστασίας και για την πρώτη κατοικία των λαϊκών νοικοκυριών. Κάτι που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση, αφού το λεγόμενο «πλαίσιο προστασίας» που διαφημίζει, έγκειται σε «παρεμβάσεις» όπως η ενεργοποίηση της νομοθετικής ρύθμισης για την επιδότηση στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας.


Κ. Πασ.
 
 
Ριζοσπάστης   Σάββατο 15 Δεκέμβρη 2018 - Κυριακή 16 Δεκέμβρη 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου