Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022

Το δίλημμα είναι ένα: Mε τους ιμπεριαλιστές ή με τους λαούς!

 

 

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ Ν. ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

Αναδημοσιεύεται από το odigitis.gr

Τι είναι αυτό που λείπει σήμερα και δύο λαοί, της Ουκρανίας και της Ρωσίας, που έζησαν για 7 δεκαετίες μαζί, με ειρήνη και ευημερία, αιματοκυλούνται; Λείπει ο σοσιαλισμός, το πρώτο εργατικό κράτος στον κόσμο, η ΕΣΣΔ, η ισότιμη ένωση σοσιαλιστικών κρατών στην οποία οι λαοί, τα έθνη και οι εθνότητες που την αποτελούσαν ζούσαν ειρηνικά και ισότιμα. Είναι αυτό που είπε πρόσφατα σε ένα ελληνικό κανάλι μια Ουκρανή: «Δεν έχω καταλάβει τι πόλεμος είναι αυτός. Εμείς που ζούμε εδώ μεγαλώσαμε σε μία ηρεμία, ξέρετε, επί Σοβιετικής Ένωσης». Ο σοσιαλισμός ανατράπηκε πριν από 30 χρόνια, και μέσα από τον καπιταλιστικό ανταγωνισμό ξεπήδησε ένας νέος ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ευρώπη. Αυτή είναι η αλήθεια!

Δεν επιλέγουμε στρατόπεδο ληστών!

Από τις πρώτες ώρες του πολέμου στην Ουκρανία, το ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση που μεταξύ άλλων σημείωνε: «Η τυπική έναρξη του πολέμου είναι η απαράδεκτη στρατιωτική επέμβαση και εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ωστόσο το εύφλεκτο υλικό συσσωρευόταν σταδιακά εδώ και χρόνια στην περιοχή... Η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία είναι το αποτέλεσμα της όξυνσης των ανταγωνισμών ανάμεσα στα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα, με επίκεντρο πρώτα απ’ όλα τις σφαίρες επιρροής, τα μερίδια των αγορών, τις πρώτες ύλες, τα ενεργειακά σχέδια και τους δρόμους μεταφοράς... Από τη μία βρίσκονται οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, που στηρίζουν την αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου, τους παραστρατιωτικούς μηχανισμούς και τις φασιστικές ομάδες της Ουκρανίας... Από την άλλη βρίσκεται η καπιταλιστική Ρωσία, που προωθεί τα δικά της σχέδια καπιταλιστικής ενοποίησης χωρών της πρώην ΕΣΣΔ... Το δίλημμα δεν είναι ΗΠΑ ή Ρωσία, ΝΑΤΟ ή Ρωσία. Η εργατική - λαϊκή πάλη πρέπει να χαράξει αυτοτελή γραμμή μακριά από όλα τα αστικά και ιμπεριαλιστικά σχέδια».

Μέσω των μελών και των φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ η ανακοίνωση έφτασε σε χιλιάδες εργαζόμενους και νέους, συζητήθηκε σε χώρους δουλειάς, εκπαίδευσης, γειτονιές. Η εικόνα από τη μαζική συγκέντρωση στη ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα και την πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ έστειλε μήνυμα καταδίκης του ιμπεριαλιστικού πολέμου, της ελληνικής εμπλοκής, όσο και αν «θάφτηκε» από την πλειοψηφία των ΜΜΕ. Έκανε διάφορους αντικομμουνιστές «να βγάζουν σπυριά»... και αυτά είναι καλό να γίνονται. Έδωσε την σκυτάλη στις εκδηλώσεις και πολύμορφες κινητοποιήσεις των επόμενων ημερών.

Να σταματήσει η εμπλοκή της Ελλάδας!

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης είπε ότι «η Ελλάδα διαλέγει την σωστή πλευρά της Ιστορίας», στρατευμένη με το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Στο «πολεμικό ανακοινωθέν» του, επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα τιμήσει τον τίτλο του «σημαιοφόρου» στον ΝΑΤΟικό σχεδιασμό, διαθέτοντας και πολεμικά αεροσκάφη. Δύο «C-130» με πολεμικό υλικό ήδη βρίσκονται στην Πολωνία. Ο ελληνικός λαός που ήδη πλήρωνε ακριβά την ενέργεια και τους εξοπλισμούς για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, φορτώνεται ξανά γιγαντιαία βάρη. Οι πολεμικοί προϋπολογισμοί που ανακοινώνουν οι κυβερνήσεις της ΕΕ (από τις «δεξιές» στην Ανατολική Ευρώπη ως τις «αριστερές» της Ισπανίας και της Πορτογαλίας) πληρώνονται και πάλι από τις θυσίες των λαών.

Σε αυτή την πολιτική της ΝΔ συναίνεσαν (για ακόμη μια φορά) ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και τα άλλα αστικά κόμματα. Όλοι τους συμφώνησαν ότι σήμερα είναι «χρυσή ευκαιρία» να αναβαθμιστεί η Ελλάδα σε «γεωστρατηγικό ενεργειακό κόμβο» στην περιοχή, για να «διευθετήσουμε» εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου τα Ελληνοτουρκικά, γιατί «τώρα είναι η ώρα». Συμφωνούν σε αυτή την πορεία και προσπάθησαν να κρύψουν την στράτευσή τους πίσω από τους (αναγκαίους για το αστικό πολιτικό σύστημα) τσακωμούς τους, για το ποιος στήριξε περισσότερο τη «Στρατηγική Συνεργασία» με τις ΗΠΑ, ποιος απέλασε Ρώσους διπλωμάτες, ποιος στήριξε τη ΝΑΤΟική Συμφωνία των Πρεσπών κ.λπ. Η Ελλάδα -στο πλαίσιο αυτής της ασκούμενης πολιτικής- μετατρέπεται με ευθύνη των αστικών κομμάτων σε θύτη και μπορεί να γίνει και θύμα αντιποίνων.

Ελπίδα η πάλη των λαών!

«Η σωστή πλευρά της Ιστορίας» είναι η πλευρά που στο δίλημμα «με τους ιμπεριαλιστές ή με τους λαούς» απαντάει: Με τους λαούς! Είναι η αληθινή αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό και ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Είναι η εναντίωση στην αποστολή Ελλήνων στρατιωτών και πολεμικού υλικού, για να κλείσουν οι βάσεις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στη χώρα μας. Είναι η καταδίκη της στρατιωτικής επέμβασης της Ρωσίας, αλλά και η καταδίκη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ – ΕΕ που πυροδοτούν τον πόλεμο. Είναι ο αγώνας ενάντια στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες όπου είναι στρατευμένες η αστική τάξη της χώρας μας και οι κυβερνήσεις της. Είναι η γνήσια ανθρώπινη λαϊκή αλληλεγγύη που μπορεί να εκφράζεται με κάθε τρόπο. Είναι η εναντίωση στη δράση των φασιστικών ομάδων. Είναι η ξεκάθαρη στάση του ΚΚΕ μέσα στη Βουλή ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας, η στάση των κομμουνιστών ευρωβουλευτών, που καταψήφισαν το «ουκρανικό μνημόνιο» στην Ευρωβουλή γιατί δένει τον λαό της Ουκρανίας σε απαράδεκτες οικονομικές και πολιτικές δεσμεύσεις, σαν αυτές που έχουμε βιώσει τραγικά ως λαός. Είναι ο αγώνας για να συντονιστεί η πάλη των λαών ώστε αυτοί να δώσουν τη διέξοδο από τον πόλεμο, βάζοντας στο στόχαστρο τον πραγματικό τους αντίπαλο.

Σ’ αυτό το πατριωτικό και διεθνιστικό καθήκον πρωτοστατούν στη χώρα μας το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, τα Κομμουνιστικά Κόμματα και οι Κομμουνιστικές Νεολαίες σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Ο Σοσιαλισμός είναι η μόνη ρεαλιστική και αναγκαία απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα των πολέμων και της εκμετάλλευσης. Αποδεικνύεται ξανά και ξανά τα τελευταία χρόνια, είτε η συζήτηση γίνεται για την πανδημία, είτε για τη φτώχεια και την εκμετάλλευση, είτε τώρα με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Σοσιαλισμός είναι η απάντηση στα μεγάλα προβλήματα του σήμερα. Τα μέλη της ΚΝΕ το γνωρίζουμε αυτό, και γι’ αυτό έχουμε σιγουριά, αυτοπεποίθηση, θέληση να διαδώσουμε την αλήθεια. Οι θέσεις του ΚΚΕ και η δράση μας είναι που μας επιτρέπουν μέσα στη μαυρίλα του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, να είμαστε αποφασισμένοι να καταφέρουμε τους μεγάλους επαναστατικούς μας σκοπούς.

Ωστόσο, για χιλιάδες νέους που ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή, αυτή η αλήθεια δεν είναι αυτονόητη, δεν έχουν σκεφτεί ακόμη «έξω από το κουτί», έχουν ερωτηματικά. Μεγαλώνει λοιπόν η ευθύνη μας να πείσουμε, να επιδράσουμε, να συμπορευτούμε με αυτό τον κόσμο, για να ξελασπώσουμε μαζί το μέλλον.

 του Νίκου Ζαχαρόπουλου, μέλους του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου