Τρίτη 2 Ιουνίου 2020

Ποιος φταίει ο Θύτης η το Θύμα; Το «DNA Καπιταλισμού» απαντά πάντα το Θύμα φταίει



Του Νίκου Μπουντούρογλου*

Θύτης < ελληνιστική κοινή θύτης < αρχαία ελληνική θύω (μεταφορικά) αυτός που προκαλεί ζημία σε κάποιον, φέρεται βίαια ή εγκληματεί

Θύμα < αρχαία ελληνική θῦμα < θύω (μεταφορικά) άτομο που είναι δεκτικό στο να το εκμεταλλεύονται, εξιλαστήριο θύμα

Υγεία/Θύτης: Εμπορευματοποίηση της πρόληψης της Υγείας, του φαρμάκου, της ψυχικής ευεξίας έτσι ώστε να στηριχτεί η μονοπωλιακή-καπιταλιστική κερδοφορία. Αν δεν θυσιαστούν οι κοινωνικές ανάγκες πως θα στηριχτεί; 


Δαπάνες του προϋπολογισμού του κράτους για την Υγεία 2010 6.8 δισ. 1 Το 2019 3.79 δις,2 Που και για τα συμφέροντα ποιας τάξης πηγαίνει ο πακτωλός χρημάτων; Διπλασιάστηκαν οι αποζημιώσεις από τα ασφαλιστικά ταμεία για κάθε κρεβάτι ΜΕΘ, κλείστηκε ο κόσμος σπίτι του χωρίς γιατρό, αντί να επιταχτεί ο ιδιωτικός τομέας Υγείας, αφέθηκαν ανεξέλεγκτοι ιδιωτικοί όμιλοι να ξεζουμίζουν το προσωπικό τους, να του στερούν ακόμα και στοιχειώδη μέτρα προστασίας, τους εδόθη το ελεύθερο να θησαυρίζουν από τα διαγνωστικά τεστ.

Υγεία/Θύμα: Πού πηγαίνουν, όμως, τα χρήματα που ξοδεύουν από την τσέπη τους οι Έλληνες; Το 18% πηγαίνει σε γιατρούς και εξωτερικά ιατρεία, το 14% σε οδοντιάτρους, το 31% σε νοσοκομειακή περίθαλψη και το 37% κατευθύνεται σε φάρμακα και άλλα θεραπευτικά μέσα.3 Μείζονος σημασίας είναι ότι πολύ μεγάλο ποσοστό των δαπανών για την Υγεία δεν είναι δημόσιες αλλά ιδιωτικές καθώς οι πολίτες πληρώνουν από την τσέπη τους υπηρεσίες. Υπολογίζεται ότι μόνο το 61 % των δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη προέρχεται από δημόσιες πηγές ενώ το 35 % χρηματοδοτείται απευθείας από τα νοικοκυριά των Ελλήνων4 . Οι εργαζόμενοι, οι εκ περιτροπής εργαζόμενοι, οι μισοάνεργοι, οι άνεργοι, να δεχτούν νέες θυσίες για τα κέρδη μιας χούφτας ολίγων! Ο κύριος στόχος είναι το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων, το τσάκισμα των συμβάσεων, το τσάκισμα των μισθών.

Φτάνει πια με την κοροϊδία απέναντι στους γιατρούς, τους νοσηλευτές, συνολικά τους εργαζόμενους που με τη δουλειά και την αυτοθυσία τους κρατούν όρθια τα νοσοκομεία μας. Έλεος πια με τα χαράτσια και τις πληρωμές ασθενών και ασφαλισμένων. Με την υποχρηματοδότηση και τις ελλείψεις. Είναι ανάγκη για δημιουργία κρατικού φορέα παραγωγής και διάθεσης φαρμάκων, υγειονομικού υλικού και εξοπλισμού, ώστε η προμήθεια του αναγκαίου υλικού να μην εξαρτάται από επιχειρηματικά συμφέροντα που βάζουν το χρήμα πάνω από την Υγεία.

Τώρα μπορεί και πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας για ένα σύστημα Υγείας αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν για όλους, στο επίπεδο των δυνατοτήτων που προσφέρει σήμερα η ίδια η επιστημονική εξέλιξη και η τεχνολογία.

«Κι ο άνθρωπος κατάντησε πραμάτεια».

Γιώργος Σεφέρης, 1900-1971, Έλληνας ποιητής, Νόμπελ 1963

  1. https://www.minfin.gr/proupologismos/-/asset_publisher/qmvb5pyzdGAQ/content/url-node-6974;inheritRedirect=false

  2. https://www.minfin.gr/proupologismos/-/asset_publisher/qmvb5pyzdGAQ/content/kratikos-proupologismos-2019;inheritRedirect=false

  3. https://www.kathimerini.gr/1061705/gallery/epikairothta/ellada/to-35-twn-dapanwn-ygeias-apo-thn-tseph-mas

  4. https://virus.com.gr/oi-dimosies-dapanes-ygeisa-echoyn-lavei-tin-katioysa-eno-oi-idiotikes-tin-anioysa/

*Ο Νίκος Μπουντούρογλου είναι Ακτινοθεραπευτής - Ογκολόγος, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Μεταξά».

 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου