Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Απάντηση στα ψέματα του υπουργού Εργασίας για τις συντάξεις


Κυβέρνηση και ΝΔ ανταγωνίζονται για το ποιος είναι λιγότερο «ψαλιδοχέρης»


Απάντηση στα ψέματα της κυβέρνησης και του υπουργού Εργασίας ότι δεν μειώνονται τάχα οι συντάξεις, δίνει το ΠΑΜΕ, παραθέτοντας μάλιστα συγκεκριμένα στοιχεία. Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δηλώνει χωρίς τσίπα πως εξασφάλισε σε όσους έχουν εισόδημα κάτω από 1.000 ευρώ, που σήμερα είναι η μεγάλη πλειονότητα, ότι θα πάρουν με το δικό της νόμο καλύτερη σύνταξη από αυτή που θα έπαιρναν πρωτύτερα.




Ο ανταγωνισμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και οι κοκορομαχίες για το ποιος είναι ο λιγότερο "ψαλιδοχέρης", δεν μπορούν να κρύψουν την πλήρη σύμπνοια, τον κοινό βηματισμό, τη διατήρηση του παλιού αντιασφαλιστικού οπλοστασίου που αναβαθμίζεται συνεχώς, με βάση τις δεσμεύσεις του 3ου μνημονίου, που όλοι μαζί ακολουθούν κατά γράμμα.

(...) Ο μέσος όρος των νέων συντάξεων πέφτει στα 600 - 700 ευρώ ακόμη και για 40 χρόνια εργασίας, ενώ σχεδόν εξαφανίζονται οι συντάξεις πάνω από τα 1.000 ευρώ. Το άθροισμα και των δύο τμημάτων της κύριας σύνταξης (σ.σ. εθνική και αναλογική) οδηγεί σε πολύ μικρότερα ποσά, κυριολεκτικά σε συντάξεις πείνας.

Αντί της κατάργησης των αντιασφαλιστικών νόμων που είχε κάνει σημαία προεκλογικά, η κυβέρνηση όχι απλά τους διατήρησε, αλλά κατάργησε την κατώτατη σύνταξη των 486 ευρώ, με αποτέλεσμα ακόμα και κάποιος με πλήρη σύνταξη και βαρέα με 6.000 ένσημα, να παίρνει πλήρη σύνταξη 350 ευρώ.

Σύμφωνα με την Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι απώλειες από τις περικοπές σε συνταξιούχους, παλιούς και νέους, θα ανέλθουν στα 6,016 δισ. ευρώ. Μόνο οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις στην τετραετία θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ, ενώ οι περικοπές στα μερίσματα των δημοσίων υπαλλήλων τα 800 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, η κρατική χρηματοδότηση έχει μειωθεί κατά 40% σε σχέση με το 2012, ενώ αποφασίστηκε νέα μείωση για το επόμενο διάστημα.

Τέλος, εκτός του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών, υπάρχει πλέον πολύ χαμηλό ποσοστό αναπλήρωσης για τις επικουρικές. Το ποσοστό αναπλήρωσης είναι 0,45% για κάθε έτος, ενώ ουσιαστικά εφαρμόζεται ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Ετσι ενώ μέχρι τώρα, με 4.500 ημέρες ασφάλισης και με συντάξιμες αποδοχές 600 ευρώ, ένας συνταξιούχος με το ισχύον σύστημα έπαιρνε επικουρική 120 ευρώ, τώρα ακόμα κι αν αφήσουμε τις ίδιες συντάξιμες αποδοχές, η επικουρική φτάνει στα 40 ευρώ, δηλαδή μειώνεται κατά 70%.

Είναι γνωστό ότι για τους πιο αδύνατους οικονομικά, που έπαιρναν το ΕΚΑΣ, το συνολικό ποσό κύριας και επικουρικής έφτανε τα 720 ευρώ, ενώ σήμερα, με 15ετία και 600 ευρώ αθροιστικά από κύρια και επικουρική, θα φτάνει στα 455 ευρώ.

Μπροστά στα συνεχή ψεύδη για το Ασφαλιστικό και τις συντάξεις, στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης με επίκεντρο τα Εργασιακά και τους μισθούς, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις να πάρουν αποφάσεις για απεργιακή απάντηση. Να δυναμώσει ο αγώνας απέναντι στους επιχειρηματικούς ομίλους, την κυβέρνηση, την ΕΕ, τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού».

Πηγή: Ριζοσπάστης - 902gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου