Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Τι να πούμε παραπάνω;


«Μέσα σε ενάμισι χρόνο καταφέραμε να γυρίσουμε σελίδα, μέσα από μεγάλη προσπάθεια που αποδίδει καρπούς», δήλωσε τις προάλλες ο Επίτροπος επί των Οικονομικών, στη συνέντευξη μετά το Γιούρογκρουπ. Ηταν μια από τις πολλές δηλώσεις στήριξης της κυβέρνησης και αναγνώρισης του έργου της, αφού κατάφερε να προωθήσει μέτρα αναγκαία για το κεφάλαιο με ιδιαίτερη ικανότητα στη χειραγώγηση και την ενσωμάτωση των λαϊκών αντιδράσεων. Θυμίζουμε ότι παρόμοιες δηλώσεις έχουν κάνει ο Γ. Ντάισελμπλουμ, ο Ομπάμα, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα και πολλοί άλλοι, επιβεβαιώνοντας ότι αυτή η κυβέρνηση είναι πραγματικό «λαχείο», τόσο για τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνει, όσο και για το ρόλο της στην επίτευξη των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή. Σημειώνουμε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση επιδεικνύει περήφανα αυτή την αναγνώριση από συμμάχους και εταίρους, για να κουνήσει το δάχτυλο στη ΝΔ ότι παραμένει ο εκλεκτός του κεφαλαίου, παρά τη δημοσκοπική φθορά. Εγραφε, για παράδειγμα, η «Αυγή» της Κυριακής: «Στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη δεν πέρασαν απαρατήρητα τα εξαιρετικά θερμά λόγια του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Π. Μοσκοβισί για την κυβέρνηση και τον Αλ. Τσίπρα προσωπικά, η απλόχερη στήριξη του προέδρου της Κομισιόν Ζ. Κλ. Γιούνκερ ως προς την υπεράσπιση του κοινοτικού κεκτημένου στα Εργασιακά, ούτε το σχόλιο του προέδρου του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ σχετικά με το πόσο έχει βελτιωθεί το επίπεδο συνεργασίας με την κυβέρνηση, σε σχέση με παλαιότερες κυβερνήσεις». Εμείς τι παραπάνω να πούμε;

Το στίγμα της απεργίας
 
Γιατί απήργησαν και διαδήλωσαν χτες χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα; Αν πιστέψουμε την «Αυγή», η απεργία έγινε «ενάντια στις πολιτικές της λιτότητας». Αν υιοθετήσουμε αυτά που γράφουν τα ΝΕΑ της Τετάρτης, οι απεργοί ετοιμάζονταν για τη «μεγάλη πορεία κατά της λιτότητας». Κι αν πάρουμε «τοις μετρητοίς» το κάλεσμα της ΓΣΕΕ στη χτεσινή απεργία, οι εργαζόμενοι διαδήλωσαν «αντιδρώντας στις πολιτικές της τιμωρητικής λιτότητας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης που συνεχίζονται». Βέβαια, ενάντια στις «πολιτικές της λιτότητας» λέει ότι ...αγωνίζεται και η κυβέρνηση. Επομένως, έχει κάθε λόγο να ισχυρίζεται ότι η χτεσινή απεργία είναι υποστηρικτική της «μάχης» που δίνει στην ΕΕ για να χαλαρώσει η δημοσιονομική αυστηρότητα, όπως έλεγε ο προηγούμενος υπουργός Εργασίας, όταν οι εργαζόμενοι κινητοποιούνταν επί των ημερών του. Τι δεν λένε όλοι αυτοί; Οτι χιλιάδες εργαζόμενοι απήργησαν χτες και συμμετείχαν στις μαζικές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ με επιθετικά αιτήματα και στόχους πάλης, που στρέφονται ενάντια στο κεφάλαιο, στην κυβέρνηση, στην ΕΕ, στο ΔΝΤ και την αντιλαϊκή τους πολιτική. Οτι στις διεκδικήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων, που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις του ταξικού κινήματος, κεντρική θέση είχαν η ανάκτηση των απωλειών, η κατάργηση όλων των αντιλαϊκών μέτρων, η ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Αυτές οι διαδηλώσεις και αυτά τα αιτήματα έδωσαν το στίγμα της χτεσινής απεργίας και όχι τα «ανεμοσκορπίσματα» της ΓΣΕΕ και των διάφορων παραφυάδων της που όχι μόνο δεν έκαναν τίποτα για να πετύχει η απεργία και χτες συγκρότησαν από αναιμικές έως ...ανύπαρκτες διαδηλώσεις.

Τουλάχιστον έχουν επίγνωση
 
«Εχουμε αντοχές ακόμα για αγώνα. Κι η σημερινή μας παρουσία εδώ το δείχνει περίτρανα...». Η ατάκα αυτή ακούστηκε χτες στην κεντρική ομιλία της «απεργιακής» συγκέντρωσης της ΓΣΕΕ στο Πεδίον του Αρεως. Στο άκουσμά της, ακόμα και οι μερικές δεκάδες των συγκεντρωμένων συνδικαλιστικών παραγόντων που, σαν να κάνουν αγγαρεία βρέθηκαν εκεί, ξέσπασαν σε γέλια. Τουλάχιστον έχουν επίγνωση της κατάντιας τους και δεν κοροϊδεύονται μεταξύ τους. Η θλιβερή αυτή εικόνα του εργοδοτικού συνδικαλισμού απέκτησε και «κερασάκι», όταν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κατήγγειλε σε ραδιοφωνική συνέντευξη ότι τον «λογόκρινε» το τουίτερ (!), κατεβάζοντας τις αναρτήσεις του... Πάλι καλά που δεν μας είπε ότι για την εικόνα της συγκέντρωσής τους φταίει το ...διαδίκτυο που τους σαμποτάρει.

Αισχροί προπαγανδιστές
 
Ενα αισχρό ρεπορτάζ με τον τίτλο «Το είδαμε και αυτό, συνδικαλιστές και εφοπλιστές χέρι - χέρι» δημοσίευσε, χτες, στην ηλεκτρονική του σελίδα το «Κόκκινο», ραδιοσταθμός του ΣΥΡΙΖΑ. Το σχετικό «ρεπορτάζ» επικαλούνταν «πληροφορίες από το απεργιακό μέτωπο», σύμφωνα με τις οποίες «ακτοπλοϊκές εταιρείες για πρώτη φορά όχι μόνο δεν αντιδρούν στις απεργιακές κινητοποιήσεις των ναυτεργατών, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις φαίνεται και να τις υποκινούν». Τις ίδιες αθλιότητες αναπαρήγαγε και η δημοσιογράφος της «Αυγής» Γιάμαλη, από τη «φιλόξενη» σε τέτοιες προβοκάτσιες συχνότητα της ΕΡΤ, για να πάρει άμεσα απάντηση από την παρέμβαση του προέδρου της ΠΕΜΕΝ, Σάββα Τσιμπόγλου. Την πηγή από την οποία εκπορεύεται αυτή η αθλιότητα επιβεβαίωσε λίγο μετά ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Π. Κουρουμπλής, ο οποίος επανέλαβε τα ίδια, διεκδικώντας προφανώς την πατρότητα αυτής της βρωμιάς. Οπως και να 'χει, κινήσεις σαν κι αυτή, το μόνο που αποδεικνύουν είναι ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Και προσπαθεί να αξιοποιήσει τις κόντρες της με μερίδες του εφοπλιστικού κεφαλαίου, αλλά και τις αντιθέσεις μεταξύ των εφοπλιστών, για να συκοφαντήσει τον απεργιακό αγώνα και τα δίκαια αιτήματα των ναυτεργατών. Οι ναυτεργάτες χρειάζεται να σκεφτούν καλά, τόσο για το ρόλο της κυβέρνησης, όσο και για τα Μέσα που ελέγχει και τα οποία αναδεικνύονται οι πιο βάρβαροι προπαγανδιστές σε βάρος των εργατικών - λαϊκών αγώνων.

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου