Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Ενοχλήθηκαν


Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ προχώρησαν την περασμένη Παρασκευή σε εξορμήσεις έξω από στρατόπεδα, μοιράζοντας σε χιλιάδες νεοσύλλεκτους ανακοίνωση, με την οποία τους ενημέρωναν για τα δικαιώματά τους ως στρατευμένων, για τα επικίνδυνα ΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή και για την εμπλοκή της χώρας σ' αυτά, με αναβαθμισμένο ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων. Σε κάποιες από τις πολλές εξορμήσεις που έγιναν εκείνη τη μέρα, οι αστυνομικές δυνάμεις, αλλά και οι διοικήσεις των στρατοπέδων, έδειξαν ιδιαίτερο ζήλο και προσπάθησαν να απομακρύνουν τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ από τις πύλες των Κέντρων, να μην τους αφήσουν να έρθουν σε επαφή με τους νεοσύλλεκτους. Δεν είναι δύσκολο να συμπεράνει κανείς ότι αυτό που τους ενόχλησε είναι το περιεχόμενο της ανακοίνωσης και η πρωτοβουλία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ να ανοίξουν τη συζήτηση με τους στρατευμένους για την επικίνδυνη συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, με την ελληνική κυβέρνηση και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων να δίνουν «ψυχή και σώμα» για την αναβάθμιση της χώρας στην ευρύτερη περιοχή, όχι βέβαια για τις ανάγκες του λαού, αλλά για τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Οπως και να 'χει, είναι θετικό και ενθαρρυντικό το γεγονός ότι πολλοί νεοσύλλεκτοι πήραν την ανακοίνωση και συζήτησαν με τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, παρά την προσπάθεια παρεμπόδισης, η οποία έπεσε τελικά στο κενό, κάτω από την αποφασιστικότητά τους.

Ομοιος... 
 
Χαρές και πανηγύρια σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ για το εκλογικό ποσοστό των Εργατικών στη Μεγάλη Βρετανία, αφού «κουμπώνει» με το αποπροσανατολιστικό για το λαό αφήγημα περί ισχυροποίησης της τάσης αμφισβήτησης της λιτότητας... Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, δήλωσε προχτές ότι «ανοίγει μια διαφορετική ημέρα, με ένα εντελώς διαφορετικό πολιτικό σκηνικό στη Βρετανία», ότι «υπάρχει μια τάση που πλέον εμπεδώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Δηλαδή, μια τάση αμφισβήτησης της υπάρχουσας σκληρής πολιτικής της λιτότητας». Εφερε δε ως παράδειγμα την εμφάνιση Σάντερς στο Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ, τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, το εκλογικό αποτέλεσμα στην Πορτογαλία, στην Ισπανία, τις επιδόσεις Μελανσόν στη Γαλλία κ.ά. «Σας λέω ότι διαμορφώνεται ένα ρεύμα, το οποίο θα αρχίσει να επηρεάζει πολύ καθοριστικά τις πολιτικές εξελίξεις από εδώ και στο εξής. Το βέβαιον είναι ότι ο κόσμος, μετά τα δύο - τρία τελευταία χρόνια, και όλα αυτά τα πολιτικά αποτελέσματα που αντανακλούν μια κοινωνική κίνηση στην πραγματικότητα και την κοινωνική πίεση που έχουν υποστεί οι εργαζόμενες τάξεις, θα αρχίσει να αλλάζει», κατέληξε.

... τον όμοιο
 
Βέβαια, αν κάτι επιβεβαιώνεται από τα παραδείγματα που επικαλέστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είναι η κινητικότητα που υπάρχει στο αστικό πολιτικό σύστημα, με την αναδιάταξη δυνάμεων, στην προσπάθεια της αστικής τάξης να απορροφήσει τους κραδασμούς από τη λαϊκή δυσαρέσκεια και να διαμορφώσει εναλλακτικές λύσεις στη διακυβέρνηση, προσαρμοσμένες στις μεταβαλλόμενες ανάγκες της, εν μέσω δυσκολιών στην ανάκαμψη και ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που οξύνονται. Ο ΣΥΡΙΖΑ, τηρουμένων των αναλογιών, είναι κι αυτός «παράγωγο» τέτοιων διεργασιών στην Ελλάδα, τις οποίες παρουσιάζει ως «διέξοδο» για το λαό, ενώ υπηρετούν τον εντελώς αντίθετο σκοπό, δηλαδή τον εγκλωβισμό του. Σε κάθε περίπτωση, αναλύσεις όπως αυτή του Τζανακόπουλου προκαλούν ωμά όσους ζουν στο πετσί τους τα δύο μνημόνια που ψήφισε και τα αντιλαϊκά μέτρα που εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ, παίρνοντας επάξια τη σκυτάλη από τους προηγούμενους.

Βολικοί καβγάδες
 
Σαν έτοιμοι από καιρό, κυβέρνηση και ΝΔ προσπάθησαν από την πρώτη κιόλας μέρα των συνεδριάσεων της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία να «ζεστάνουν» τον καβγά περί διαφθοράς, διαπλοκής και πάει λέγοντας. Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα, σχόλια και παρεμβάσεις που προετοίμαζαν το κλίμα, ώστε οι αντεγκλήσεις μετά τη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης να έρθουν σαν «φυσικό» περίπου επακόλουθο. Καμία αμφιβολία δεν πρέπει να έχει ο λαός ότι αυτό το πανηγύρι θα συνεχιστεί και θα ενταθεί το επόμενο διάστημα. Πέρα από την αυτονόητη ανάγκη και των δύο να συγκαλύψουν την πραγματική αιτία της διαφθοράς και της διαπλοκής και στην Υγεία, που δεν είναι άλλη από το σάπιο σύστημα του καπιταλιστικού κέρδους, της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης που υπηρετούν από κοινού, έχουν κι έναν άλλο λόγο να φωνάζουν ο ένας στον άλλο: Την επί της ουσίας συμφωνία τους στο στρατηγικό στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης, που τους αφήνει ελάχιστα περιθώρια να διαφωνούν και να τσακώνονται για τα «σπουδαία» και τα «μεγάλα» του κεφαλαίου, όπως η εμπλοκή στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα της καπιταλιστικής ανάκαμψης και άλλα τέτοια. Με άλλα λόγια, ο καβγάς τους φωνάζει από μακριά ότι δεν είναι για την ταμπακιέρα και σαν τέτοιον πρέπει να τον αντιμετωπίσει ο λαός...

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου