Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

«Τα δικά μας δικά μας και τα δικά σας πάλι δικά μας»






Η διαφήμιση είναι ολιγόλεπτη και ολιγόλογη: «Δικό σας». Πρόκειται για την πανηγυρική δήλωση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος συνοδευόμενη από το γενικότερο «πανηγυρικό» κλίμα που προσεχτικά στήνεται εδώ και αρκετούς μήνες μέχρι να κορυφωθεί στις 23 Φεβρουαρίου 2017, οπότε το Κέντρο ΠολιτισμούΙδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα παραδοθεί στο δημόσιο και θα είναι «δικό σας». Δηλαδή … «δικό μας».

Μετά τα πανηγύρια της 23ης Φεβρουαρίου μάλλον θα αρχίσουν τα … δράματα  τα οποία η ζωή ήδη προοικονομεί.

Η επίσης πανηγυρική πρώτη συνέντευξη Τύπου του καλλιτεχνικού διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γ. Κουμεντάκη, προκειμένου να παρουσιαστεί το νέο πρόγραμμα ενόψει της μεταστέγασης της ΕΛΣ στις εγκαταστάσεις του ΚΠΙΣΝ δε θα μπορούσε να «χαλάσει» από οικονομικές πεζότητες. Να όμως που κάτι τέτοιες «λεπτομέρειες» κρύβουν το διάβολο.


Η ετήσια τακτική επιχορήγηση είναι 12,5 εκατ. ευρώ. «Το ποσό αυτό αρκεί μόνο για τη μισθοδοσία» είπε ο κ. Κουμεντάκης. «Με τα νέα δεδομένα, δεν επαρκεί για τις λειτουργικές δαπάνες κι είμαστε σε διαπραγμάτευση με τα υπουργεία Πολιτισμού και Οικονομικών για επιπρόσθετη επιχορήγηση, ύψους 4 εκατ. 600 χιλιάδων ευρώ, εντός του 2017. Προσβλέπουμε στα εισιτήρια, αλλά κυρίως στην εξεύρεση χορηγιών» (με πληροφορίες από το ΑΠΕ). Να συμπληρώσουμε ότι από αυτά τα 12,5 εκ. τα 5, 6 εκ. είναι το ποσό που πρέπει η ΕΛΣ να καταβάλει ετησίως στην Ανώνυμη Εταιρεία που θα διαχειρίζεται το Κέντρο Πολιτισμού.
Δηλαδή, το «δικό σας» είναι τόσο «δικό σας» ώστε η Λυρική Σκηνή για να μπορέσει να υπάρχει, να υποστηρίζει το πρόγραμμά της και να καταβάλει το «ενοίκιο» στο υποτιθέμενο «δικό της» σπίτι (αφού υποτίθεται ότι παραδίδεται στο Δημόσιο) πρέπει είτε να περιμένει γενναία δημόσια επιχορήγηση ή να βγει προς άγραν χορηγών.

Βέβαια το πόσο «δικό σας» είναι, πόσο η «δωρεά» είναι δωρεά, πόσο «δημόσιο» θα είναι  το παραδομένο στο Δημόσιο ΚΠΙΣΝ, ούτε οι ίδιοι οι «δωρητές» το κρύβουν.
  • Θα είναι τόσο «δημόσιο» ώστε στη Σύμβαση που υπογράφτηκε με το Δημόσιο το 2009 προβλέπεται ότι θα είναι ιδιωτικό! «Δεν υπάγεται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, το δημόσιο λογιστικό, τις εθνικές διατάξεις περί εκπόνησης μελετών, παροχής υπηρεσιών, εκτέλεσης έργων και διενέργειας προμηθειών του δημοσίου, τις διατάξεις για την πρόσληψη προσωπικού στον δημόσιο τομέα και θα λειτουργεί ως φορέας ιδιωτικού δικαίου».
  • Είναι τόσο δωρεά η «δωρεά» ώστε όπως περιγράφεται στο άρθρο 3 της Σύμβασης «κατά την Περίοδο Διαχείρισης του Κ.Π.», δηλαδή όταν το έργο θα έχει περάσει στην υποτιθέμενη αποκλειστική διαχείριση του Δημοσίου, «το Ίδρυμα έχει δικαίωμα πρόσβασης σε και ελέγχου όλων των βιβλίων και στοιχείων του Οργανισμού οποτεδήποτε για την παρακολούθηση της διάθεσης του πιστωτικού υπολοίπου Φ.Π.Α., το οποίο θα έχει επιστραφεί στον Οργανισμό σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 4.12 του παρόντος άρθρου. Ο δε Οργανισμός θα παρέχει στο Ίδρυμα εντός εύλογου χρονικού διαστήματος κατόπιν προηγούμενου αιτήματός του, οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με πράξεις του Ε.Δ., του Οργανισμού, της Ε.Β.Ε. και της Ε.Λ.Σ. για τις οποίες προβλέπεται στη Σύμβαση η προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του Ιδρύματος».
  • Είναι τόσο δωρεά η «δωρεά» ώστε σε συνέντευξή του (εφημ. Το Βήμα, 18/6/2016) ο πρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου Πολιτισμού και μέλος του ΔΣ του ΙΣΝ, Γιώργος Αγουρίδης εξηγούσε ως εξής τη γενναιοδωρία του Ιδρύματος: «Αν δούμε ότι λειτουργεί σχετικά ικανοποιητικά αλλά όχι με τις προδιαγραφές που εμείς έχουμε θέσει και ονειρευτεί, αυτό που μπορούμε να κάνουμε – και εδώ ασκούμε πολιτική πίεση και προστατεύουμε τον εαυτό μας – είναι να απαγορεύσουμε στο Κέντρο Πολιτισμού να χρησιμοποιεί τις λέξεις Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Σε περίπτωση που τα πράγματα πάνε ακόμη χειρότερα, έχουμε το δικαίωμα να προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη και να ζητήσουμε να μας επιστραφεί ολόκληρο το ποσό που δαπανήθηκε για την ανέγερση και τον εξοπλισμό – σχεδόν 600 εκατομμύρια ευρώ -, υπό τον όρο ότι τα χρήματα που θα εισπράξουμε θα διοχετευθούν σε φιλανθρωπικές δράσεις στην Ελλάδα».
  • Θα είναι δε τόσο «δημόσιο» το Κέντρο Πολιτισμού ώστε η Εθνική Βιβλιοθήκη και η Λυρική Σκηνή μπορεί και να βρεθούν στο δρόμο (δηλαδή να πεταχτούν έξω από το κατά τ’ άλλα «δημόσιο» σπίτι τους!) στις κάτωθι περιπτώσεις: Αν «παραβαίνουν συστηματικά ή ουσιωδώς τους όρους συντήρησης και λειτουργίας του Κ.Π., οι οποίοι θα περιλαμβάνονται στους γενικούς όρους συντήρησης του Κ.Π. και τον κανονισμό λειτουργίας του Κ.Π., που θα παραδώσει το Ίδρυμα στο Ε.Δ., στην Ε.Β.Ε. και την Ε.Λ.Σ. πριν την Ολοκλήρωση του Κ.Π., ή/και τους νέους οργανισμούς λειτουργίας των Ε.Β.Ε. και Ε.Λ.Σ., ή (ια) το Ε.Δ., η Ε.Β.Ε. και/ή η Ε.Λ.Σ. αλλοιώσουν την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του Κ.Π. χωρίς τη συναίνεση του Ιδρύματος, ή (ιβ) δε χρησιμοποιείται η ονομασία του Κ.Π. σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 14 της Σύμβασης, το Ε.Δ. ή ο Οργανισμός ή η Ε.Β.Ε. ή η Ε.Λ.Σ. καταγγείλουν τις συμβάσεις παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών, που περιγράφονται στο άρθρο 16 της Σύμβασης, χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του Ιδρύματος ή/και τις συμβάσεις που έχει συνάψει ο Οργανισμός πριν την Ολοκλήρωση του Κ.Π. εντός των πρώτων πέντε (5) ετών από την Ολοκλήρωση του Κ.Π. κατά τα οριζόμενα στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 4 του άρθρου 25 της παρούσας, (…) το Ίδρυμα δικαιούται να λύσει τη Σύμβαση με μονομερή έγγραφη δήλωσή του προς το Ε.Δ., η οποία θα αναφέρει τους λόγους λύσης (…)».
Καλώς τα δεχτήκαμε, λοιπόν… ‘Η μήπως ορθότερα  καλώς τα δέχτηκαν οι… «ευεργέτες»;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου