Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Νέο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα»



ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Νέο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα»


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ 
 
Αλλος ένας εργάτης άφησε την τελευταία του πνοή στα κάτεργα των εργοδοτών: Πρόκειται για 50χρονο εργαζόμενο σε λατομείο στο Δρυμό Θεσσαλονίκης που λειτουργεί για λογαριασμό γνωστής επιχείρησης παρασκευής μπετόν, ο οποίος σκοτώθηκε πέφτοντας από μεγάλο ύψος. Τον 50χρονο βρήκε νεκρό, το απόγευμα της Τρίτης, ένας συνάδελφός του.
 
Το νέο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών εργατών σε τουλάχιστον 26 τους τελευταίους 3,5 μήνες, κι αυτό σύμφωνα μόνο με όσα «ατυχήματα» έχει καταγράψει ο «Ριζοσπάστης»...
 
Το Συνδικάτο Οικοδόμων Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και τις Κατασκευές νομού Θεσσαλονίκης εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του 50χρονου εργαζόμενου και καταγγέλλει την κυβέρνηση και την εργοδοσία για πλήρη απουσία μέτρων ασφαλείας των εργαζομένων. Απαιτεί να τιμωρηθεί αυστηρά ο εργοδότης, χωρίς κωλυσιεργίες και τεχνάσματα. Να παρθούν άμεσα μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια της ζωής των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.
 
Επικίνδυνες οι συνθήκες εργασίας στον δήμο Θεσσαλονίκης
 
Στο μεταξύ, τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας και την έλλειψη Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) για τους εργαζόμενους στο δήμο Θεσσαλονίκης καταγγέλλει η ΔΑΣ και καλεί τους εργαζόμενους να αγωνιστούν, να απαιτήσουν από τη δημοτική αρχή την άμεση λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.
Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι του δήμου Θεσσαλονίκης είχαν πραγματοποιήσει παρέμβαση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 16/10, για τις συνθήκες εργασίας και τα απλήρωτα νυχτερινά - εξαιρέσιμα στην υπηρεσία καθαριότητας. Η διοίκηση Μπουτάρη προσπάθησε και τότε να πείσει ότι όλα πάνε καλά, ωστόσο η πραγματικότητα την διαψεύδει.
 
Χαρακτηριστικά, η ΔΑΣ διένειμε φωτογραφίες από τις συνθήκες εργασίας συνεργείου της υπηρεσίας πρασίνου, που στις 19/10 εκτελούσε εργασίες κοπής κλαδιών δέντρων που εμπόδιζαν την ορατότητα φωτεινού σηματοδότη στην Εγνατία οδό. Η φωτογραφία δείχνει εργαζόμενο να είναι ανεβασμένος και να ακροβατεί στην οροφή φορτηγού για να μπορέσει να κόψει τα κλαδιά, ελλείψει καλαθοφόρου οχήματος!
 
Οπως καταγγέλλει η ΔΑΣ, «για μια τέτοια εργασία, κανείς δεν φοράει τα απαραίτητα ΜΑΠ, αφού δεν του έχουν χορηγηθεί. Σε αυτές τις συνθήκες δουλεύουν οι εργαζόμενοι. Οταν βέβαια συμβεί το κακό - εργατικό "ατύχημα" - κανείς από την διοίκηση Μπουτάρη δεν ξέρει τίποτα και δεν έχει ευθύνη. Φταίει "η κακιά η ώρα", οι εργαζόμενοι και το πολύ πολύ η ευθύνη να πέσει σε κάποιον προϊστάμενο. (...) Η πίεση που ασκείται για να βγει η δουλειά, παρά τις ελλείψεις σε προσωπικό, μηχανήματα, εργαλεία κ.ά. αναγκάζει τους εργαζόμενους να καταφεύγουν σε διάφορα τεχνάσματα και να μην τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας. Να σημειωθεί ότι στην υπηρεσία πρασίνου υπάρχει μόνο ένα καλαθοφόρο όχημα, όταν αυτό λειτουργεί. Την ίδια ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός που παραχωρεί την υπηρεσία πρασίνου σε ιδιωτικές εταιρείες για 5.000.000 ευρώ, για δύο χρόνια. Οπως έχουμε ξανατονίσει, με λιγότερα χρήματα εξασφαλιζόταν η λειτουργία της υπηρεσίας από το δήμο με πρόσληψη εργαζομένων και αγορά μηχανημάτων και εργαλείων που χρειάζονται. Οι ίδιες καταστάσεις ισχύουν και σε άλλες υπηρεσίες, π.χ. οι τράκτορες σταματούν να μεταφέρουν κοντέινερ από τον ΣΜΑ στον ΧΥΤΑ όταν βρέχει, επειδή έχουν φθαρμένα λάστιχα».
 
 Πέμπτη 2 Νοέμβρη 2017
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου