Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

Η&Μ: Μηνιάτικο 30 ευρώ






Από atexnos

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

Το Σουηδικό Κρατικό Ταμείο Βοήθειας προς χώρες του Τρίτου κόσμου  Swedfund μέσω του προγράμματος επιχειρηματική βιωσιμότητα, αποφάσισε να χτίσει εργοστάσιο ενδυμάτων για την εταιρία ΗΜ (!) στην Αιθιοπία. Το πρόγραμμα υπολογίζεται να δώσει 4.000 θέσεις εργασίας. Δεν διευκρινίζει όμως αν αυξηθούν οι μισθοί του προσωπικού.

Στα άλλα εργοστάσια ενδυμάτων της ΗΜ στην Αιθιοπία ο μισθός είναι 300 κορώνες τον μήνα (30 ευρώ), 2 κορώνες, 0,20 ευρώ την Ώρα!

Παρόλο που το εργοστάσιο χτίζεται με χρήματα κρατικής βοήθειας το μεγαθήριο των ενδυμάτων δεν μπορεί να εγγυηθεί μεγαλύτερους μισθούς.



«Θα έχουμε τις ίδιες υψηλές απαιτήσεις για βιωσιμότητα  και εργασιακές σχέσεις όπως και στα υπόλοιπα εργοστάσια» δηλώνει εκπρόσωπος της εταιρείας .

«Η ΗΜ θα συνδράμει με τόσες παραγγελίες ώστε το εργοστάσιο να μπορεί να προσλάβει 4.000 ράφτριες που αλλιώς θα ήταν άνεργες».

«Έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες επιβίωσης και για τις ράφτριες και την Αιθιοπία» δηλώνει ο Gerth Svensson αναπληρωτής Δ.Σ της Swedfunds στην κρατική τηλεόραση. Στόχος μας είναι η καταπολέμηση της φτώχειας σε μια από τις πιο φτωχές χώρες» συμπληρώνει, άσχετα αν καταδικάζει τους ίδιους τους εργαζόμενους σε φτώχεια με 30 ευρώ τον μήνα.

Η ΗΜ έχει περίπου  161.000 εργαζόμενους ανά τον κόσμο. 4. 500 καταστήματα σε 68 χώρες, ηλεκτρονικό εμπόριο σε  41 χώρες. Το 2016 ο τζίρος της ήταν 223 δισ. κορώνες, 23 δισ. ευρώ. Το 2015 βάσει του αριθμού καταστημάτων είναι η μεγαλύτερη αλυσίδα ρούχων πάνω από τους ανταγωνιστές Gap και Zara.

Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς, παραμερίζοντας την όμορφη στημένη, φωτογραφία για τις εργασιακές συνθήκες ;

Το σύγχρονο δουλεμπόριο;

Την ιμπεριαλιστική πολιτική της Σουηδίας; Την αγαστή συνεργασία των μονοπωλίων με τον κρατικό κορβανά ;

Την κατασπατάληση των χρημάτων των φορολογούμενων Σουηδών εργαζομένων για τα κέρδη της ΗΜ;

Την παντελή έλλειψη διαμαρτυρίας από το Σουηδικό εργατικό κίνημα; Τα ζαχαρώνουν πίσω από ωραίες λέξεις όπως απασχόληση, βιωσιμότητα αλλά και σκληρό εκβιασμό όπως «επιβίωση» για τους ανθρώπους και «σωτηρία» της άμοιρης Αιθιοπίας. Καπιταλισμός Σουηδικός πασπαλισμένος με χρυσόσκονη.

Πηγές

Εφημερίδες Aftonbladet, SvD, Dagens Samhället.
SVT, Σουηδική τηλεόραση.
Swedfunds.

1 σχόλιο:

  1. Κάλεσμα αντίστασης και αγώνα ενάντια στις συμβάσεις υποταγής και εξαθλίωσης των εργαζομένων που θέλει να επιβάλει η πολυεθνική «H&M» απηύθυνε η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, με την κινητοποίηση που πραγματοποίησε το μεσημέρι της Παρασκευής 17 Μάρτη έξω από το κατάστημα της επιχείρησης στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Κομνηνών.
    Η πολυεθνική «H&M» προσπαθεί να επιβάλει νέες συμβάσεις εργασίας που εντείνουν ακόμα περισσότερο την εκμετάλλευση των εργαζομένων, χειροτερεύουν τους όρους εργασίας με μοναδικό στόχο τη διασφάλιση της κερδοφορίας της.

    http://emporoupallilos.blogspot.gr/2017/03/h.html

    https://emporoupallilos.blogspot.gr/2018/02/blog-post_23.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή