Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018

ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ Σχέδια κατάργησης συνόρων και κινήσεις «εμπορικού πολέμου»




«Καζάνι που βράζει» θυμίζουν τις τελευταίες μέρες οι σερβικές κοινότητες στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, από τον «εμπορικό πόλεμο» που κήρυξε εναντίον τους η κυβέρνηση των Κοσσοβάρων Αλβανών
Copyright 2018 The Associated
«Καζάνι που βράζει» θυμίζουν τις τελευταίες μέρες οι σερβικές κοινότητες στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, από τον «εμπορικό πόλεμο» που κήρυξε εναντίον τους η κυβέρνηση των Κοσσοβάρων Αλβανών
Ρευστό σκηνικό διαμορφώνεται για μία ακόμη φορά στα Δυτικά Βαλκάνια, με κύριο χαρακτηριστικό τη νέα ένταση που προκαλούν οι επεμβάσεις και οι κόντρες ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.
 Στις αρχές της βδομάδας, οι πρωθυπουργοί Αλβανίας, Εντι Ράμα, και Κοσσυφοπεδίου, Ράμους Χαραντινάι, ολοκλήρωσαν διήμερη συνάντησή τους στην κοσσοβάρικη πόλη Πετς, προωθώντας τα σχέδια για κατάργηση των μεταξύ τους συνόρων, των δασμών και των τελωνείων από το Γενάρη έως τον Ιούνη του 2019. Ανακοίνωσαν την «εναρμόνιση» των διαδικασιών για την από κοινού αναγνώριση της έκδοσης κρατικών εγγράφων και πιστοποιητικών, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι π.χ. ένα πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης που θα εκδίδεται στην Αλβανία θα είναι σαν να εκδόθηκε στο Κοσσυφοπέδιο, και το αντίστροφο. Αποφάσισαν πως μέχρι τον Ιούνη θα μηδενιστούν οι δασμοί και οι άλλες χρεώσεις στις εμπορικές συναλλαγές, όπως και το κόστος περιαγωγής κλήσεων κινητής τηλεφωνίας των δύο πλευρών, ενώ θα είναι κοινή η έκδοση αδειών οδήγησης.


Η συνάντηση των Ράμα - Χαραντινάι και η απόφασή τους για περαιτέρω υλοποίηση του σχεδίου που προωθούν από πέρυσι, με φόντο το κοινό τους όραμα για «Μεγάλη Αλβανία», σιγοντάρεται από τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ, που πριν μία 20ετία είχαν αιματοκυλίσει την περιοχή, με πρόσχημα τότε τα δικαιώματα των Κοσσοβάρων Αλβανών. Η σημερινή στάση τους εξυπηρετεί τη διατήρηση των εστιών αποσταθεροποίησης στην περιοχή και τους μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς τους, στο κάδρο του ανταγωνισμού με άλλες δυνάμεις που επιδιώκουν αύξηση της επιρροής τους στα Δυτικά Βαλκάνια, όπως η Ρωσία, η Κίνα, η Τουρκία κ.ά.

«Εμπορικός πόλεμος» σε βάρος των Σέρβων
 
Λίγο πριν ο Χαραντινάι συναποφασίσει με τον Ράμα την κατάργηση των μεταξύ τους συνόρων, ανασχεδιάζοντας τους μελλοντικούς χάρτες στα Δυτικά Βαλκάνια, επέλεξε να ξεκινήσει «εμπορικό πόλεμο» με τη Σερβία και τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, μιμούμενος ανάλογες επιλογές του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε βάρος ανταγωνιστών του. Ο Χαραντινάι (πρώην διοικητής του ΟΥΤΣΕΚΑ που κατηγορείται από τη Σερβία για αποτρόπαια εγκλήματα πολέμου) αποφάσισε, γύρω στις 20 Νοέμβρη, την επιβολή δασμών 100% στις εισαγωγές προϊόντων από τη Σερβία και τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Αφορμή στάθηκε η απόρριψη της ένταξης του προτεκτοράτου στην ΙΝΤΕΡΠΟΛ, έπειτα από συμμαχία της Σερβίας με άλλες χώρες - μέλη του οργανισμού. Η εξέλιξη προκάλεσε την οργή της κυβέρνησης στην Πρίστινα, που εκφράστηκε όχι μόνο με την επιβολή δασμών (οι οποίοι ουσιαστικά αποτελούν μέτρα οικονομικής ασφυξίας των σερβικών κοινοτήτων στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου) αλλά και με τις προσχηματικές συλλήψεις τεσσάρων Σέρβων της περιοχής. Τα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης Χαραντινάι προκάλεσαν, όπως αναμενόταν, έντονες αντιδράσεις στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα και στο Βελιγράδι. Χιλιάδες Σέρβοι στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο ξεκίνησαν από το περασμένο Σαββατοκύριακο ειρηνικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, αποφεύγοντας με παροιμιώδη προσοχή κάθε περιστατικό που θα μπορούσε να δώσει το έναυσμα για επέμβαση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας των Κοσσοβάρων Αλβανών. Ακολούθησαν οι παραιτήσεις τεσσάρων δημάρχων σερβικών δήμων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο και η πραγματοποίηση «λευκής απεργίας» από Σέρβους δικαστές και δικαστικούς υπαλλήλους. Το ίδιο διάστημα, Σέρβοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στο Βελιγράδι κάλεσαν ΗΠΑ και ΕΕ να «λογικέψουν» την Πρίστινα «χωρίς καθυστέρηση», προειδοποιώντας για τον κίνδυνο να ξανανάψει στην περιοχή «φωτιά πολέμου»...

Οι δηλώσεις Πομπέο και Μπόλτον
 
Οι - αναμενόμενα - έντονες σερβικές αντιδράσεις, ενόψει των σχεδιασμών σε Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες για ένταξη όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, οδήγησαν τον Χασίμ Θάτσι, Πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου και πρώην αρχηγό του ΟΥΤΣΕΚΑ, στην Ουάσιγκτον. Ο Θάτσι συναντήθηκε την Τρίτη με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, που τον αντιμετώπισε με τη γνωστή τακτική του μαστιγίου και του καρότου: Αφενός του ζήτησε την άμεση άρση των επιπρόσθετων δασμών στις εισαγωγές από Σερβία και Βοσνία - Ερζεγοβίνη, στο όνομα της «εξομάλυνσης» των σχέσεων και της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης», αφετέρου επιβεβαίωσε τη «σταθερή υποστήριξη της Αμερικής» σε ένα «κυρίαρχο και ανεξάρτητο Κόσσοβο, πλήρως ενταγμένο στη διεθνή κοινότητα». Στη συνέχεια, ο Θάτσι έγινε δεκτός από τον Αμερικανό σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Μπόλτον, που έσπευσε να προσφέρει την «ετοιμότητα» των ΗΠΑ να «βοηθήσουν» τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο «να πετύχουν τον ιστορικό στόχο» και να καταλήξουν σε συμφωνία ομαλοποίησης των μεταξύ τους σχέσεων. Εξυπακούεται πως ούτε αυτός είπε (τουλάχιστον δημοσίως) κάτι σε βάρος των σχεδίων για κατάργηση των συνόρων Κοσσόβου - Αλβανίας...

Και οι αντιδράσεις σε Βερολίνο και Βρυξέλλες
 
Το ίδιο διάστημα, στο Βερολίνο, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ ζήτησε τον άμεσο τερματισμό του «εμπορικού πολέμου» των Κοσσοβάρων Αλβανών σε βάρος κυρίως των σερβικών κοινοτήτων που ζουν στο προτεκτοράτο, τονίζοντας πως αντιτίθεται στους κανόνες της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου της ΕΕ (CEFTA). Απαίτησε τη γρήγορη επανάληψη του διαλόγου Πρίστινας και Βελιγραδίου στις Βρυξέλλες, μην κρύβοντας πως η Γερμανία θα προτιμούσε η Σερβία να είχε επιτρέψει την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στην ΙΝΤΕΡΠΟΛ.

Μπροστά στις δυσκολίες στις σχέσεις Πρίστινας - Βελιγραδίου, αξιωματούχοι της ΕΕ σχεδιάζουν νέα Σύνοδο Κορυφής με τους ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και την επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι. Πιθανότερη ημερομηνία φέρεται η 19η Δεκέμβρη, με βασικά θέματα στην ατζέντα την «περιφερειακή συνεργασία», τη διαδικασία «ευρωενωσιακής ολοκλήρωσης» και την αξιολόγηση των «μεταρρυθμίσεων» που κλήθηκαν να προωθήσουν μέσα σε αυτήν τη χρονιά οι κυβερνήσεις χωρών της περιοχής.

Το μόνο σίγουρο είναι πως για άλλη μια φορά οι λαοί της περιοχής βρίσκονται μπλεγμένοι στις επιδιώξεις των αστικών τάξεων και το σκηνικό που στήνεται μυρίζει όλο και πιο έντονα μπαρούτι.


Δ. ΟΡΦ.
 
 
Ριζοσπάστης   Σάββατο 1 Δεκέμβρη 2018 - Κυριακή 2 Δεκέμβρη 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου