Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019

Για όλους;


Ενα ...«συνεκτικό σχέδιο» για τη Βόρεια Ελλάδα και όχι μόνο ετοιμάζεται να αναγγείλει ο Κυρ. Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ, όπως διαφημίζουν οι κυβερνητικοί «κύκλοι». Το σύνθημα μάλιστα που θα λανσάρει, όπως είπε χτες στη σύσκεψη με τις εργοδοτικές οργανώσεις και την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, θα είναι το «ανάπτυξη για όλους»! Το πόσο... για όλους είναι όμως η ανάπτυξη για λογαριασμό του κεφαλαίου, μπορεί να το δει κανείς σε προτάσεις όπως του προέδρου του ΣΒΕ την Παρασκευή, που επανέλαβε το αίτημα για τη δημιουργία «Διεθνούς Ζώνης Βιομηχανίας και Εμπορίου Θεσσαλονίκης» με ειδικό καθεστώς φορολογίας και εργασιακών σχέσεων, εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, θυμίζοντας μάλιστα ότι το σχετικό θεσμικό πλαίσιο είναι ήδη έτοιμο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και με τις νέες αντιδραστικές αλλαγές που ετοιμάζεται τώρα να φέρει η κυβέρνηση στο συνδικαλιστικό νόμο, το «φακέλωμα» των συνδικαλισμένων, το παραπέρα χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία, τις νέες αντεργατικές ανατροπές, όπως η ρήτρα εξαίρεσης από τις κλαδικές συμβάσεις κ.ά. Για «όλους» δηλαδή έχει η ανάπτυξη που επαγγέλλονται: Για τους καπιταλιστές νέα αμύθητα κέρδη και για τους εργαζόμενους ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση, πλάι στην παραπέρα υπονόμευση με χίλιους δυο τρόπους των σύγχρονων αναγκών τους.

Ο λογαριασμός
 
Το «ηλεκτροσόκ» των αυξήσεων στα τιμολόγια του ρεύματος, που ετοιμάζει η κυβέρνηση, είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των συνεπειών που έχει για το λαό η στρατηγική της «απελευθέρωσης», που υλοποιούν με ευλάβεια όλες οι κυβερνήσεις. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αλληλοκατηγορούνται για τη σημερινή κατάσταση της ΔΕΗ ΑΕ και απειλεί ο ένας τον άλλο με εξεταστικές επιτροπές και δικαστήρια. Ομονοούν όμως στο στόχο του κεφαλαίου για μετατροπή της χώρας σε «κόμβο» Ενέργειας, την ίδια στιγμή που ο λαός παραλαμβάνει ακόμα πιο φουσκωμένους λογαριασμούς και καλείται να συμβιβαστεί με την ενεργειακή φτώχεια. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διαγκωνίζονται για τις επενδύσεις στην Ενέργεια, «καλωσορίζοντας» τα μονοπώλια και εγκαινιάζοντας αγωγούς, χαιρετίζοντας το αμερικανικό και γερμανικό ενδιαφέρον για «μπίζνες» στις ΑΠΕ, και την ίδια ώρα ο μεροκαματιάρης κάνει οικονομία ακόμα και στο ...θερμοσίφωνο! Ποτέ στην ιστορία δεν στριμώχτηκαν τόσοι ενεργειακοί κολοσσοί στην περιοχή, ποτέ δεν περνούσαν τόσοι αγωγοί από ξηρά και θάλασσα. Κι όμως, χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά δεν έχουν επαρκή πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο ούτως ή άλλως ο λαός πληρώνει πανάκριβα, επιβεβαιώνοντας ότι στα μονοπώλια πάνε τα κέρδη και στον ίδιο ο λογαριασμός της ανάπτυξης για το κεφάλαιο...

Ιδιος προορισμός... 
 
Την κατάργηση των δημοπρασιών ηλεκτρικού ρεύματος (ΝΟΜΕ), με τους οποίους η ΔΕΗ πρόσφερε τα προηγούμενα χρόνια ρεύμα κάτω του κόστους σε ανταγωνιστικούς επιχειρηματικούς ομίλους, προανήγγειλε ο υπουργός Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης. Θυμίζουμε ότι τα ΝΟΜΕ είχαν επιλεγεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να μειωθεί το ποσοστό της ΔΕΗ στην αγορά Ενέργειας, όπως προβλέπει η ευρωενωσιακή πολιτική της «απελευθέρωσης». Ο Κ. Χατζηδάκης έσπευσε παράλληλα να διαβεβαιώσει ότι «δεν είμαστε κυβέρνηση του βουνού» και «ζητούμενο είναι να πάμε στο "μοντέλο - στόχο"» που βάζει η ΕΕ με την πλήρη «απελευθέρωση», προαναγγέλλοντας την «πλήρη συμμόρφωση στις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις για την απελευθέρωση» μέχρι τα τέλη Οκτώβρη. Δικαιολόγησε μάλιστα τις αυξήσεις στο ρεύμα, το χαράτσωμα δηλαδή του λαού, με το επιχείρημα ότι η «εξυγίανση» της ΔΕΗ ΑΕ την κάνει πιο «ελκυστική» στους επενδυτές!

... από άλλο δρόμο
 
Δεν υπήρχε βέβαια καμιά αμφιβολία ότι η ΝΔ, έστω κι από άλλο δρομολόγιο, έχει τον ίδιο τερματικό σταθμό με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε, όλα τα υπόλοιπα κομμάτια του «μπίζνες πλαν», όπως η «απόσυρση» λιγνιτικών μονάδων, στο όνομα της ανάπτυξης των ΑΠΕ «σε συνεργασία με άλλους ενεργειακούς παίκτες», οι απολύσεις - «εθελούσιες» των εργαζομένων, η παραπέρα ιδιωτικοποίηση των δικτύων κ.ο.κ., είναι αποφάσεις που είτε δρομολογήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ, είτε θα μπορούσαν άνετα να έχουν την υπογραφή του. Το ζητούμενο λοιπόν για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα δεν είναι να διαλέξουν το «δρομολόγιο» από το οποίο θα περάσει από πάνω τους ο «οδοστρωτήρας» της λεγόμενης «απελευθέρωσης», αλλά να βάλουν εμπόδια στην πολιτική του κεφαλαίου, να περάσουν στην αντεπίθεση για Ενέργεια - κοινωνικό αγαθό, για τις δικές τους ανάγκες.





Ριζοσπάστης  Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου