Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019

Δοσομετρητής


«Θέλετε Μόριες ή Αμυγδαλέζες»... Αυτό είναι το «δίλημμα» που προκύπτει από τον καβγά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ γύρω από το Προσφυγικό, με αφορμή το απάνθρωπο σχέδιο διαχείρισης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Εχουν βγάλει τον «δοσομετρητή» της αθλιότητας και τσακώνονται για το ποιος είναι ο χειρότερος, σε ό,τι αφορά τόσο τους ίδιους τους πρόσφυγες όσο και τους κατοίκους στις περιοχές που φιλοξενούν καταυλισμούς και επί χρόνια σηκώνουν το βάρος των συνεπειών της πολιτικής κυβερνήσεων - ΕΕ. Αλήθεια όμως, πού αλλού θα μπορούσαν να εστιάσουν την αντιπαράθεσή τους; Μήπως στις αιτίες του προβλήματος; Σίγουρα όχι, αφού συμφωνούν και επαυξάνουν στη στήριξη όλων των βρώμικων αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών, που έχουν ως συνέπεια και την όξυνση των προσφυγικών ροών. Μήπως στον πυρήνα του προβλήματος, δηλαδή στη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, που οδηγεί στον εγκλωβισμό χιλιάδων ψυχών στη χώρα μας; Σε καμία περίπτωση, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ την υπέγραψε και η ΝΔ δεσμεύεται να την εφαρμόσει με ακόμα μεγαλύτερη συνέπεια. Με δυο λόγια, και οι δυο τους είναι πιστά προσηλωμένοι σε μια πολιτική που αναπαράγει την αθλιότητα και διογκώνει το πρόβλημα, δίνοντας έδαφος και στις διάφορες περιθωριακές ομάδες να σπέρνουν ρατσισμό και ξενοφοβία. Η μόνη ρεαλιστική διέξοδος βρίσκεται στα αιτήματα που προβάλλουν σωματεία και φορείς, για κατάργηση της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, στην πάλη ενάντια στους κανονισμούς, όπως του Δουβλίνου, για τον απεγκλωβισμό των κατατρεγμένων και για να ταξιδέψουν ανεμπόδιστα στις χώρες προορισμού τους, παράλληλα με την αποφασιστική οργάνωση της αλληλεγγύης και τη διεκδίκηση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης για όσο καιρό διαβιούν στη χώρα μας.

Συνεργοί
 
Πού τα χάνεις - πού τα βρίσκεις, γύρω από τη νεολαία κλωθογυρνάνε τα διάφορα παραρτήματα του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού στη χώρα μας. Δείχνοντας ότι δουλεύουν «στο φουλ» οι μηχανές για να «μειωθεί ο αντιαμερικανισμός» στην Ελλάδα, όπως ανέφερε και η πρόσφατη έκθεση της πρεσβείας, όλο και περισσότερα κρούσματα εμφανίζονται και καταγγέλλονται από φορείς του κινήματος. Μόλις την περασμένη βδομάδα αποκαλύφθηκε η εκδρομή που ετοιμάζει η διεύθυνση Δημοτικού Σχολείου της Θεσσαλονίκης στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Νάπολη, παρουσιάζοντας μάλιστα τους φονιάδες ως «διεθνή οργανισμό για την ασφάλεια και την ειρήνη στον κόσμο»! Αλλο σοβαρό κρούσμα είναι η συνεργασία του δήμου Ξάνθης με την αμερικάνικη πρεσβεία για τη λειτουργία του «Xanthi Techlab», ενός στεκιού νεολαίας για την προώθηση των στόχων της αμερικάνικης εξωτερικής πολιτικής στην περιοχή. Παράλληλα «τρέχει» και το πρόγραμμα «FLEX», για την ανταλλαγή μαθητών μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Μιλάμε δηλαδή για μια συντονισμένη προσπάθεια διασποράς της αμερικανοΝΑΤΟικής προπαγάνδας, που ξεκινάει από την ...κούνια και στοχεύει καταρχήν στη συνείδηση της νεολαίας, ώστε να αποδέχεται αδιαμαρτύρητα τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα και τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτά. Σ' αυτήν την κατεύθυνση δουλεύουν καταμερισμένα κυβερνήσεις, αστικά κόμματα, δημοτικές και περιφερειακές αρχές, που πρέπει χωρίς κανένα άλλοθι να καταγγελθούν από το λαό ως συνεργοί σε άθλια σχέδια, που τον εκθέτουν σε μεγάλους κινδύνους.

Πρωτοβρόχια
 
Τα ...πρωτοβρόχια του Νοέμβρη ήταν αρκετά για να αποκαλύψουν ξανά τις τεράστιες ελλείψεις στην προστασία του λαού και της περιουσίας του από τις πλημμύρες. Το γεγονός μάλιστα ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα επαναλαμβάνονται στις ίδιες περιοχές μετά από κάθε νεροποντή δείχνει ότι τα πιο ευάλωτα σημεία είναι εντοπισμένα και ότι οι παρεμβάσεις για αντιπλημμυρική προστασία θα έπρεπε να είχαν γίνει χτες. Για παράδειγμα, τι δικαιολογία μπορεί να υπάρξει για το γεγονός ότι η Χαλκιδική πνίγηκε ξανά μέσα σε λίγους μήνες; Το ίδιο και η Δυτική Αττική ή η Ηλεία. Ωστόσο, ούτε στον κρατικό προϋπολογισμό ούτε πουθενά αλλού είδαμε καμιά αύξηση των δαπανών ακόμα και για τα πιο στοιχειώδη έργα για την προστασία του λαού από φυσικά φαινόμενα και καταστροφές. Αντίθετα, η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα μας έχουν «φλομώσει» με διακηρύξεις για την «πράσινη ανάπτυξη», που θα «ισορροπήσει» τάχα την παρέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον και θα περιορίσει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, ώστε να μην πνίγονται πλέον οι άνθρωποι και να μη χάνουν τις περιουσίες τους. Αντί δηλαδή να δώσουν χρήματα για υποδομές και σχέδια ουσιαστικής προστασίας, που δεν είναι όμως ανταποδοτικά για το κεφάλαιο, καλούν τους πνιγμένους από τη βροχή και τους καμένους από τις πυρκαγιές να στηρίξουν την αθρόα ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων με κρατικό χρήμα και προνόμια, για επενδύσεις σε «πράσινους» τομείς, στο όνομα της σωτηρίας του περιβάλλοντος και της «αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής»!

Δεν πείθουν
 
Για την ανάγκη «υπεράσπισης της δημόσιας περίθαλψης» μίλησε τις προάλλες σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδ. Ξανθός, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι ισοπεδώνει το ΕΣΥ, το οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση διατήρησε τάχα «όρθιο και λειτουργικό», παρά τη λιτότητα. Είναι πραγματικά προκλητικό να παριστάνει ο ΣΥΡΙΖΑ τον θεματοφύλακα της «δημόσιας περίθαλψης» και να προσπαθεί να διαφοροποιηθεί από την πολιτική της ΝΔ, η οποία παρέλαβε στρωμένο το έδαφος για να πάει ένα βήμα πιο πέρα την επίθεση στα δικαιώματα και τις ανάγκες ασθενών και εργαζομένων στην Υγεία. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Την παραπέρα επέκταση της λειτουργίας των δημόσιων μονάδων Υγείας με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια; Τη σφαγή στην κρατική χρηματοδότηση για τις δημόσιες μονάδες (από το 2015 έως το 2019 μειώθηκε κατά 700 εκατομμύρια ευρώ) και τον ΕΟΠΥΥ (σε δύο χρόνια μειώθηκε κατά 414 εκατομμύρια ευρώ); Τη δραματική μείωση των μόνιμων εργαζομένων στην Υγεία (2015 - 2017 μειώθηκαν κατά 1.619); Τη διεύρυνση των ελαστικών σχέσεων εργασίας (τουλάχιστον ένας στους πέντε δουλεύει με ημερομηνία λήξης); Και ο κατάλογος δεν έχει τέλος... ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ο ένας μετά τον άλλο, μετατρέπουν ολοένα και περισσότερο την Υγεία σε ατομική υπόθεση, προσθέτοντας κρίκους στην αλυσίδα της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης του συστήματος, για να απαλλάσσονται κράτος και εργοδοσία από ...περιττές «σπατάλες». Δεν πείθει επομένως ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ με τις αντικυβερνητικές κορόνες, τώρα που είναι στην αντιπολίτευση, ούτε η ΝΔ με τη χυδαία κοροϊδία ότι η πολιτική της στην Υγεία στοχεύει τάχα σε «αναβάθμιση των υπηρεσιών για όλους».





Ριζοσπάστης  Σάββατο 23 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 24 Νοέμβρη 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου