Παρασκευή 1 Μαΐου 2020

1η ΤΟΥ ΜΑΗ : ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΙΜΗΣ & ΑΓΩΝΑ !!! [ video ]


 

 «Εμείς παραβήκαμε τους νόμους σας,για να δείξουμε στο λαό σε τι αποβλέπουν όλοι σας οι θεσμοί: στο να εγκαθιδρύσουν, στη χώρα αυτή, μία ολιγαρχία, όμοια της οποίας σε κτηνωδία, δεν υπάρχει πουθενά στη Γη!

 


 

 Αν πιστεύετε ότι με το να μας κρεμάσετε θα εξουδετερώσετε το κίνημα των εργαζομένων, το κίνημα από το οποίο εκατομμύρια ανθρώπινα πλάσματα που σέρνονται στη φτώχεια και στη μιζέρια, περιμένουν τη λύτρωσή τους -αν αυτή είναι η γνώμη σας- τότε κρεμάστε μας!

 


 

  Εδώ θα ποδοπατήσετε μία μικρή σπίθα, εκεί όμως και πιο πέρα και απέναντι και γύρω μας παντού, θα ξεπεταχτούν οι φλόγες. Η φωτιά είναι υπόγεια και δε θα μπορέσετε να τη σβήσετε…».

 


Αύγουστος Σπάις,
 
Ένας από τους ηγέτες της εξέγερσης του Μάη, απευθύνθηκε στους δικαστές του την ώρα που εκείνοι τον έστελναν μαζί με τους συντρόφους του στην αγχόνη.  

                                                                                                                                                           Η   1η Μάη 2020 είναι ΑΠΕΡΓΙΑ.  Η φετινή Πρωτομαγιάτικη επέτειος συμπίπτει με την πρωτοφανή υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία εντείνει την προϋπάρχουσα οικονομική κρίση. Σε αυτή τη συγκυρία εκατομμύρια εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να βρίσκονται στους χώρους δουλειάς εκτεθειμένοι χωρίς μέτρα προστασίας, ενώ σε όλο τον κόσμο οι κυβερνήσεις ετοιμάζουν την σταδιακή έκθεση του πληθυσμού στον ιό.
 Στις συνθήκες αυτές, οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο είναι αντιμέτωποι με την βίαιη αναδιάρθρωση του τρόπου οργάνωσης της εργασίας, την επιδείνωση των όρων εργασίας, την ανεπάρκεια των δημόσιων συστημάτων υγείας.

Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί να υπονομεύσει την 1η Μάη, μεταφέροντας τις εκδηλώσεις για τις 9 Μάη, ημέρα Σάββατο. Με αυτό τον τρόπο επιδιώκει να αφαιρέσει από την Πρωτομαγιά το πραγματικό της νόημα, ως ημέρας σύμβολο και πάλης των εργαζομένων ενάντια στο κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις που το υπηρετούν, ενάντια στην ίδια την κυβέρνηση της Ν.Δ. Επιδιώκει να χτυπήσει το δικαίωμα στην απεργία και στη συνδικαλιστική δράση. Θα το επιτρέψεις ???


Η Πρωτομαγιά του 1944 και η εκτέλεση των 200 στην Καισαριανή                                                                                                       


Η Πρωτομαγιά του 1944 και η εκτέλεση των 200 στην Καισαριανή
 
Από τη θυσία των 200 αγωνιστών που εκτελέστηκαν από τους ναζί, σημαδεύτηκε η Πρωτομαγιά του 1944 στην Καισαριανή. Ήταν αντίποινα για την αντιστασιακή δράση του ΕΛΑΣ και τα θύματα ήταν πολιτικοί κρατούμενοι. Στην πλειοψηφία τους είχαν φυλακιστεί από το δικτατορικό καθεστώς του Μεταξά και παραδόθηκαν στις δυνάμεις Κατοχής από το προηγούμενο καθεστώς. 

Στην πλειοψηφία τους οι εκτελεσθέντες ήταν μέλη του ΚΚΕ και του ΕΑΜ, ενώ μεταξύ τους υπήρχε και μικρός αριθμός τροτσκιστών και αρχειομαρξιστών.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου