Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

ΤΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ


Ένα ακόμα επεισόδιο υποκρισίας η χορηγία των ΕΛΠΕ με αφορμή την πανδημία



Μόνο ως ακόμα ένα επεισόδιο υποκρισίας μπορεί να χαρακτηριστεί η πρόσφατη οικονομική χορηγία των ΕΛΠΕ με αφορμή την πανδημία, καθώς ο όμιλος, εκμεταλλευόμενος τη συγκυρία, προσαρμόζει την προσπάθεια εξαπάτησης απέναντι στον λαό, λανσάροντας το δήθεν «κοινωνικό πρόσωπο» και την «κοινωνική εταιρική ευθύνη» που αισθάνεται στις τρέχουσες συνθήκες της πανδημίας. Αυτό αναφέρει σε σχόλιό της η ΤΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και συνεχίζει:

«Οι χορηγίες αυτές είναι "σκόνη" στα μάτια του κόσμου για να κρυφτεί η ουσία, ότι δηλαδή τα ΕΛΠΕ, μπροστά στην κερδοφορία και στη θωράκιση της ανταγωνιστικότητάς τους, δεν διστάζουν να θυσιάσουν την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

Αν τα ΕΛΠΕ αισθάνονται ευθύνη για την προστασία της δημόσιας υγείας να υλοποιήσουν τώρα τα δίκαια αιτήματα των σωματείων, συλλόγων και άλλων φορέων σε σχέση με τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της υγείας και της ζωής των κατοίκων της περιοχής και των ίδιων των εργαζομένων στην επιχείρηση. Για την ώρα "σφυρίζουν" κλέφτικα και συνεχίζουν να ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα με καρκινογόνους ρύπους!


Σε όσες χορηγίες και αν επιδίδονται, όλες μαζί είναι ψίχουλα μπροστά στην κερδοφορία που παρουσιάζει ο όμιλος σε συνδυασμό με τα προνόμια και τα "δωράκια" που έχει από το αστικό κράτος. Τα 8 εκατ. ευρώ της χορηγίας είναι ψίχουλα για έναν κλάδο που παρουσιάζει θεαματική άνοδο της κερδοφορίας τους τα τελευταία χρόνια με τζίρο πολλών δισ., μπροστά στα καθαρά κέρδη των ΕΛΠΕ που μόνο το 2019 ήταν κοντά στα 200 εκατ. ευρώ, κέρδη βγαλμένα από τον ιδρώτα των εργαζομένων.

Είναι ψίχουλα μπροστά στο πακέτο 10 δισ. που "δωρίζει" η κυβέρνηση στις επιχειρήσεις για να "αντέξει η οικονομία", στις δεκάδες φοροελαφρύνσεις και φοροαπαλλαγές που έχουν, στα διάφορα "εργαλεία" που έχουν αποκτήσει πρόσφατα, και όχι μόνο, από τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) της κυβέρνησης για να συμπιέσουν ακόμα περισσότερο τα εργασιακά δικαιώματα. Είναι ψίχουλα μπροστά στις τεράστιες ελλείψεις και κενά που παρουσιάζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) με τη διαχρονική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων.
Επίσης, ας σκεφτεί ο ελληνικός λαός πόσα λεφτά και πόρους έχουν «κόψει» όλες οι κυβερνήσεις τα χρόνια της κρίσης από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη Δημόσια Υγεία και τις υπόλοιπες ανάγκες του. Αυτά τα χρήματα που αφαιρέθηκαν από τη λαϊκή τσέπη έγιναν "δωράκια" με διάφορες μορφές για τις μεγάλες εταιρείες και επιχειρήσεις που τώρα με θράσος τα εμφανίζουν ως χορηγίες μπροστά στα μάτια μας. Δηλαδή, με ξένα κόλλυβα κάνουν κηδεία.

Κυβέρνηση και μεγάλοι όμιλοι κάνουν προσπάθεια μέσα από τέτοιες κινήσεις να καλλιεργήσουν στο λαό ότι μπροστά στον κίνδυνο της ραγδαίας εξάπλωσης του κορονοϊού πρέπει όλοι μαζί, θύτες και θύματα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, να βάλουν πλάτη. Ένα σκηνικό το οποίο στήνεται αφ' ενός για να κρυφτεί ο πραγματικός ένοχος για τα δεινά του λαού μας, δηλαδή η ίδια η εξουσία του κεφαλαίου και το πολιτικό της προσωπικό και αφ' ετέρου να καλλιεργηθεί στη λαϊκή συνείδηση ότι πρέπει ο ίδιος ο λαός να υποστεί ακόμα μεγαλύτερες θυσίες το επόμενο διάστημα και να φορτωθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας στις πλάτες του.

Το ΚΚΕ καλεί τον λαό να μην πέσει στην παγίδα εξαπάτησης που στήνουν κυβέρνηση και όμιλοι για να αποσπάσουν τη λαϊκή συναίνεση στα αντιλαϊκά μέτρα. Να παλέψει οργανωμένα με τα σωματεία και τους φορείς του κινήματος για την προστασία της δημόσιας υγείας, να στηρίξει τα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών των νοσοκομείων για γενναία κρατική χρηματοδότηση και άμεση θωράκιση του ΕΣΥ με γιατρούς, νοσηλευτές, απαραίτητο εξοπλισμό και Μέσα Ατομικής Προστασίας».

902r

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου