Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021

Η παραλλαγή «Δέλτα» αναμένεται να κυριαρχήσει στην Ευρώπη μέχρι τον Αύγουστο

 

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

«Προειδοποιήσεις» για νοσηλείες και θανάτους ακόμα και στα επίπεδα του περσινού φθινοπώρου... ενώ «ξεχειλώνουν» ξανά τα «πρωτόκολλα» για τον Τουρισμό

 

INTIME NEWS

Το παραλλαγμένο στέλεχος «Δέλτα» του κορονοϊού («ινδική» μετάλλαξη), το οποίο είναι πιο μεταδοτικό και πιο ανθεκτικό απέναντι στα εμβόλια, αναμένεται να αντιπροσωπεύει το 90% των νέων κρουσμάτων της COVID-19 στην ΕΕ μέχρι τέλη Αυγούστου, σύμφωνα με εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), το οποίο καλεί σε «επαγρύπνηση».

Την ίδια στιγμή, βέβαια, οι εμβολιασμοί προχωρούν με αργούς ρυθμούς σε όλο τον κόσμο, διαμορφώνοντας έδαφος για νέες επικίνδυνες μεταλλάξεις, τα δημόσια συστήματα Υγείας παραμένουν χωρίς καμία ουσιαστική ενίσχυση, ενώ ακόμα και τα ελάχιστα προληπτικά μέτρα σε μια σειρά ευρωπαϊκά και άλλα κράτη «χαλαρώνουν» ακόμα περισσότερο, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού για την «αγορά» του Τουρισμού (π.χ. περιορισμός των απαιτούμενων διαγνωστικών τεστ για τα ταξίδια στο εξωτερικό κ.ά.).

«Είναι πολύ πιθανό η παραλλαγή "Δέλτα" να κυκλοφορεί ευρέως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, κυρίως μεταξύ των νέων» και να αντιπροσωπεύει το 70% των νέων λοιμώξεων στην ΕΕ έως τις αρχές Αυγούστου και το 90% έως τα τέλη Αυγούστου, επισήμανε το ECDC.

Για την προστασία από την εμφάνιση της παραλλαγής, που εκτιμάται ότι είναι 40% με 60% πιο μεταδοτική από την «Αλφα», το ECDC ζητά να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί, καθώς η λήψη μίας μόνο δόσης εμβολίου παρέχει περιορισμένη προστασία κατά της παραλλαγής «Δέλτα».

Μέχρι και σήμερα, σχεδόν το 30% των άνω των 80 ετών και σχεδόν το 40% των άνω των 60 ετών στην ΕΕ δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα πλήρως, σύμφωνα με το ECDC, το οποίο στο φόντο των νέων εξελίξεων σημειώνει πως είναι «καθοριστικής σημασίας η δεύτερη δόση του εμβολίου να χορηγείται στο ελάχιστο επιτρεπόμενο μεσοδιάστημα μετά την πρώτη».

Επισημαίνει παράλληλα ότι «οποιαδήποτε χαλάρωση των μη φαρμακευτικών μέτρων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού» ενδέχεται να οδηγήσει «σε ταχεία και σημαντική αύξηση του αριθμού των ημερήσιων κρουσμάτων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες», και κατ' επέκταση σε αύξηση νοσηλειών και θανάτων ακόμα και στα επίπεδα του φθινοπώρου του 2020 «αν δεν ληφθεί κανένα πρόσθετο μέτρο».

Ανησυχητικά στοιχεία σε Βρετανία και Ισραήλ

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία ακόμα και στις χώρες που έχουν συγκριτικά υψηλότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης, στις οποίες το προηγούμενο διάστημα υπήρχε σημαντική ύφεση της πανδημίας.

Η Βρετανία, όπου η παραλλαγή «Δέλτα» εντοπίζεται σχεδόν στο 90% των νέων κρουσμάτων, μετά από διαδοχικές αυξήσεις στα ημερήσια κρούσματα καταγράφει επίσης αύξηση των νοσηλειών και των θανάτων. Χτες ανακοινώθηκαν 19 θάνατοι, από 5 το προηγούμενο 24ωρο.

Στο Ισραήλ καταγράφηκαν τη Δευτέρα 125 νέα κρούσματα, σημειώνοντας μεγάλη αύξηση σε σχέση με τις προηγούμενες βδομάδες. Ο πρωθυπουργός της χώρας Ν. Μπένετ προειδοποίησε ότι ενδέχεται να υπάρξει «νέο κύμα» μολύνσεων, εξαιτίας της παραλλαγής «Δέλτα», την οποία έφεραν στη χώρα οι ταξιδιώτες. Περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους του Ισραήλ έχουν κάνει δύο δόσεις του εμβολίου, αλλά στο εξής ακόμα και εμβολιασμένοι ή όσοι έχουν αναρρώσει θα μπορούν να μπαίνουν σε καραντίνα έως και 14 μέρες αν οι αρχές κρίνουν ότι είχαν «στενή επαφή με κάποιον που έχει μολυνθεί από το επικίνδυνο παραλλαγμένο στέλεχος».

Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι μπήκαν σε καραντίνα στη Μπινιαμίνα (βόρεια του Τελ Αβίβ) μετά την επιστροφή ταξιδιωτών από την Κύπρο, πρόσθεσε ο Μπένετ, ζητώντας να αποφεύγονται τα ταξίδια στο εξωτερικό. Επίσης, άλλο ένα κέντρο εξέτασης θα οργανωθεί στο αεροδρόμιο «Μπεν Γκουριόν», ώστε όλοι οι ταξιδιώτες να υποβάλλονται σε μοριακό τεστ (PCR) κατά την άφιξή τους στη χώρα.

Στη δε Ρωσία, όπου παραμένει μεγάλη η καθυστέρηση στους ρυθμούς εμβολιασμού, συνεχίζεται η ραγδαία εξάπλωση: Χτες καταγράφηκαν πάνω από 17.500 νέα κρούσματα και σχεδόν 550 νέοι θάνατοι, αριθμός ρεκόρ εδώ και τέσσερις μήνες. Το 90% των νέων κρουσμάτων στη Μόσχα σχετίζεται με την παραλλαγή «Δέλτα», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Σ. Σομπιάνιν. «Η διείσδυση αυτής της παραλλαγής του κορονοϊού άρχισε τον Απρίλη, συνέχισε να εξαπλώνεται τον Μάη και κορυφώθηκε τώρα σε μαζική κλίμακα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι το σύστημα Υγείας λειτουργεί «στα όριά του».

Στο μεταξύ, στις ΗΠΑ, όπου η προσέλευση για εμβολιασμό έχει μειωθεί πολύ από τον Απρίλη, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου παραδέχτηκε ότι ο στόχος που είχε θέσει η κυβέρνηση για εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού με τουλάχιστον μία δόση εμβολίων έως την 4η Ιούλη δεν θα επιτευχθεί. Η κυβέρνηση Μπάιντεν διαφήμιζε το προηγούμενο διάστημα την επάρκεια των εμβολίων στις ΗΠΑ, όμως και από αυτήν την εξέλιξη - όπως και προηγουμένως από το γεγονός ότι εκατομμύρια Αμερικανοί δεν προσήλθαν να κάνουν τη δεύτερη δόση τους - επιβεβαιώνεται η καθοριστική βαρύτητα της απουσίας ενός εκτεταμένου δικτύου δημόσιων υπηρεσιών Υγείας, με οργανωμένη και συστηματική πρόσβαση για όλο τον πληθυσμό.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου