Κυριακή 8 Αυγούστου 2021

Πανέτοιμοι... όπως κάθε χρόνο


Eurokinissi

Σε σύσκεψη για τη νέα αντιπυρική περίοδο, στις 24 Μάη, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωνε ότι «έχουμε κάνει την καλύτερη δυνατή προετοιμασία σε επίπεδο κεντρικού κρατικού μηχανισμού και σε επίπεδο Πυροσβεστικής και πιστεύω ότι η συνεργασία μας και φέτος θα είναι άψογη, έτσι ώστε να περιορίσουμε στο ελάχιστο - τουλάχιστον στην Αττική - τον αντίκτυπο οποιασδήποτε πυρκαγιάς μπορεί να χρειαστεί να διαχειριστούμε». Συμπλήρωνε ότι «έχουμε μπροστά μας ένα ακόμα δύσκολο καλοκαίρι» και τόνιζε ότι «η Αττική προφανώς είναι στο επίκεντρο της προσοχής μας, και διότι είναι η Αττική και διότι ακόμα, όπως είπα, έχουμε να διαχειριστούμε τις πληγές της "Μήδειας" ως προς τον μεγάλο όγκο κομμένων δέντρων τα οποία εξακολουθούν να μην έχουν καθαριστεί». Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση ήξερε για το «δύσκολο καλοκαίρι» που μας περίμενε και για τις ...ιδιαιτερότητες της Αττικής. Γι' αυτό ο πρωθυπουργός την έβαλε στο επίκεντρο των δηλώσεών του, μοιράζοντας «εγγυήσεις» ότι «θα περιορίσουμε στο ελάχιστο τον αντίκτυπο οποιασδήποτε πυρκαγιάς». Οι εικόνες της μεγάλης φωτιάς που ξεκίνησε από τη Βαρυμπόμπη και κοντεύει να σβήσει στις παραλίες της Ανατ. Αττικής είναι αδιάψευστος μάρτυρας αυτής της «άψογης» προετοιμασίας του κρατικού σχεδιασμού «με επίκεντρο την Αττική».

Λίγες μέρες μετά, στις 12 Ιούνη, βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή, σημειώνοντας ανάμεσα σε άλλα ότι «η τρέχουσα αντιπυρική περίοδος από τις πρώτες κιόλας μέρες μάς υπενθυμίζει με εμφατικό τρόπο ότι η κυβέρνηση προωθεί ακόμη περισσότερο την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση, προς όφελος των επιχειρηματικών συμφερόντων, σε όλο το φάσμα της πυρασφάλειας και της δασοπροστασίας, από την οργάνωση, την εκπαίδευση, την έρευνα, την παροχή υπηρεσιών μέχρι την εκμετάλλευση δασικών οικοσυστημάτων». Το ΚΚΕ αναδείκνυε την πραγματική κατάσταση στην πρόληψη και την πυρόσβεση, τις διαχρονικές κυβερνητικές ευθύνες, και ζητούσε άμεσα μέτρα ενίσχυσης όλων των μέσων και φορέων που εμπλέκονται στην προστασία των δασών. Οι προειδοποιήσεις αυτές του ΚΚΕ, και όσες παρεμβάσεις ακολούθησαν, αντιμετωπίστηκαν από την κυβέρνηση με τις γνωστές διαβεβαιώσεις ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι πανέτοιμος να αντιμετωπίσει πυρκαγιές, επιστρατεύοντας την κλιματική αλλαγή και την ατομική ευθύνη ως το «νούμερο ένα» άλλοθι απέναντι σε ενδεχόμενες καταστροφές. Οι εξελίξεις δεν προκαλούν μόνο αγανάκτηση. Επιβεβαιώνουν και προς τα πού πρέπει να στραφεί η λαϊκή οργάνωση και κινητοποίηση, για να μη μετράμε κάθε χρόνο τέτοιες μεγάλες απώλειες από τις πυρκαγιές.


Ξίγκι

Με δεδομένο ότι στις ΗΠΑ η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κοστίζει πανάκριβα, οι ασφαλιστικές εταιρείες ανακαλύπτουν διάφορους τρόπους για να θωρακίσουν και να αυξήσουν τα κέρδη τους, όπως έκαναν άλλωστε και σε όλες τις προηγούμενες φάσεις της πανδημίας. Τώρα στο επίκεντρο μπαίνουν τα εμβόλια και τα «πρόστιμα» που θεσπίζουν οι ασφαλιστικές για τους ανεμβολίαστους που θα νοσήσουν, στο όνομα τάχα της προστασίας της υγείας τους και της ενθάρρυνσής τους να εμβολιαστούν. Στην πραγματικότητα όμως δεκάρα τσακιστή δεν δίνουν για την υγεία των «πελατών» τους. Αυτό που προσπαθούν να αποφύγουν είναι η μείωση της κερδοφορίας τους σε περίπτωση νέας έξαρσης της πανδημίας, με δεδομένο ότι το κόστος μιας 14ήμερης νοσηλείας για κορονοϊό μπορεί να φτάνει μέχρι και τα 104.000 δολάρια! Στη λογική λοιπόν του «κόστους - οφέλους», με την οποία αντιμετωπίζεται η Υγεία από το κράτος και τα κοράκια των ασφαλιστικών εταιρειών, οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα για τους ανεμβολίαστους είναι η «ρήτρα» που πληρώνουν για το ενδεχόμενο να ασθενήσουν και όχι κάποιο κίνητρο για να πάνε να εμβολιαστούν. Αλλωστε, το κεφάλαιο έχει αποδείξει την ευρηματικότητά του στο να αξιοποιεί την πανδημία ως ευκαιρία για κέρδη. Ηταν δυνατόν να μη βγάλει «ξίγκι» κι από εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί;


Προσχήματα

Το ότι το τελευταίο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα Εργασιακά είναι άλλο ένα όπλο στα χέρια των εργοδοτών, ήταν φανερό από την πρώτη στιγμή, με την κατάργηση του 8ωρου και την καθιέρωση του απλήρωτου 10ωρου, τις πιο φθηνές υπερωρίες, την αύξηση της «ευελιξίας» κ.λπ. Καθημερινά όμως προστίθενται και νέα στοιχεία στο αντεργατικό παζλ του νόμου - έκτρωμα. Οπως προκύπτει από επιστολή του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων προς την Ομοσπονδία του κλάδου, η οποία ζήτησε την έναρξη διαπραγματεύσεων για την υπογραφή ΣΣΕ, οι εργοδότες ξεσαλώνουν. Αξιοποιώντας τον σχετικό νόμο απαντούν στην Ομοσπονδία ότι δεν θα προσέλθουν ούτε καν για συζήτηση, γιατί, όπως υποστηρίζουν, «για την υπογραφή νέας ΣΣΕ πρέπει να πληρούνται τα προαπαιτούμενα που θέτει ο νέος εργασιακός νόμος 4808/2021 (εγγραφή στο ΓΕΜΗ - "Εργάνη" των εργοδοτικών και εργασιακών φορέων εκπροσώπησης, δήλωση μελών, κατάθεση στοιχείων μέσω των οποίων αποδεικνύεται η "αντιπροσωπευτικότητα στο χώρο της εξορυκτικής δραστηριότητας..." κ.λπ)». Και επειδή όλα αυτά «δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν πριν από το άνοιγμα από το υπουργείο Εργασίας της αντίστοιχης ηλεκτρονικής πλατφόρμας...», οι εργοδότες απορρίπτουν το αίτημα για συζήτηση, παίρνοντας τα απαραίτητα προσχήματα από την κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι ο ίδιος ο νόμος στερεί τη δυνατότητα στα συνδικάτα που δεν εγγραφούν στο μητρώο και δεν δεχτούν το φακέλωμα να υπογράφουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Ετσι, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων συνεχίζει να μην καλύπτεται από καμία Συλλογική Σύμβαση, η κυβέρνηση έδωσε τη δυνατότητα στις εργοδοτικές ενώσεις να μονιμοποιήσουν αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση προς όφελός τους.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου