Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021

Ταξιαρχίες και γεράκια...

 

 

«Ταξιαρχία του διαβόλου». Αυτό το «φιλειρηνικό» παρατσούκλι, που «κέρδισαν» με τα εγκλήματά τους ενάντια στον λαό του Ιράκ, έχουν μερικές από τις αμερικανικές δυνάμεις που σταθμεύουν αυτές τις μέρες στο Πετροχώρι στην Ξάνθη, όπου αφού κάνουν ασκήσεις με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις θα κατευθυνθούν, μαζί με χιλιάδες ακόμα ΑμερικανοΝΑΤΟικούς, μέσω Αλεξανδρούπολης, πιο βόρεια, στο πλαίσιο της στρατηγικής «περικύκλωσης» της Ρωσίας.

Λίγο πιο νότια, στη Λάρισα, η κατάπτυστη διευρυμένη Συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις που υπέγραψε πρόσφατα η κυβέρνηση, έχει αρχίσει ήδη να αποδίδει «καρπούς»: Το αεροδρόμιο της πόλης γίνεται αυτές τις μέρες ορμητήριο για συνεχείς εξόδους αμερικανικών μαχητικών στη Μαύρη Θάλασσα, καλύπτοντας τα αμερικανικά πολεμικά πλοία που αναπτύχθηκαν εκεί, με τη Ρωσία να προειδοποιεί ξανά πως οι κινήσεις αυτές «δεν προσθέτουν σταθερότητα» και «δεν είναι προς το συμφέρον της καλής γειτονίας στην περιοχή».

Τα τελευταία αυτά γεγονότα είναι μερικές μόνο από τις «ψηφίδες» που επιβεβαιώνουν ότι η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις είναι επιθετική συμφωνία, δεν έχει καμιά σχέση με την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας, αλλά αντιθέτως την μετατρέπει σε ορμητήριο ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων και βάζει σε κίνδυνο τον λαό μας.

Οι «ψηφίδες» αυτές είναι όλο και πιο πολλές, σχηματίζουν τη μεγάλη εικόνα της εμπλοκής που επιταχύνεται, πάνω στις ράγες που στρώνουν η μία πίσω από την άλλη οι αστικές κυβερνήσεις, με υπόβαθρο την προσπάθεια της αστικής τάξης της Ελλάδας για τη γεωπολιτική αναβάθμισή της, μέσα από την ενεργότερη συμμετοχή στους στρατιωτικούς και πολιτικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση της ΝΔ, με την ουσιαστική σύμπλευση και των άλλων αστικών κομμάτων, «παίρνει πάνω της» τον ευρωατλαντικό σχεδιασμό στην περιοχή: Πρωτοστατεί στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ σε Βαλκάνια και Μαύρη Θάλασσα, προχωράει σε νέους εξοπλισμούς, με στόχο την υποστήριξη των ΝΑΤΟικών αποστολών στην Ανατ. Μεσόγειο, στον Περσικό και πέραν αυτού, που στοχεύουν Κίνα, Ρωσία και Ιράν.

Υπογράφει επικίνδυνες συμφωνίες με τις χώρες του Κόλπου, πρωτοστατεί στα σχέδια για τη δημιουργία Ευρωστρατού, σε στενό συντονισμό με το ΝΑΤΟ, ετοιμάζεται, στο πλαίσιο και της επιθετικής Συμφωνίας με τη Γαλλία, να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Σαχέλ.

Η εμπλοκή στα στρατιωτικά σχέδια είναι άλλωστε και το «διαβατήριο» που επιδεικνύει η κυβέρνηση, διεκδικώντας κομμάτι από τη μοιρασιά της λείας για την αστική τάξη:

Είτε πρόκειται για τη συστοιχία «Πάτριοτ» στη Σαουδική Αραβία και τις υπόλοιπες στρατιωτικές συμφωνίες με χώρες του Κόλπου, που πηγαίνουν χέρι χέρι με τις προσπάθειες για προσέλκυση κεφαλαίων στις «πράσινες» μπίζνες, τα σχέδια για επέκταση ψηφιακών υποδομών, αλλά και τα συμφέροντα του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Είτε για τις «συνεισφορές» στα στρατιωτικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην Ανατ. Μεσόγειο και την Αφρική, αλλά και τις προσκλήσεις για «διευθετήσεις» σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα, ώστε να «τρέξουν» τα σχέδια συνεκμετάλλευσης στην Ενέργεια.

Είτε για τους ρόλους «εμπροσθοφυλακής» του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και την «πρωτοπορία» στις προσπάθειες να ανακοπεί η κινεζική και ρωσική επιρροή και να προχωρήσει η ευρωατλαντική «ολοκλήρωση», με τη χώρα σε ρόλο «κόμβου» για την Ενέργεια και τις Μεταφορές.

Οπως γράφεται, μάλιστα, μέχρι και στην κατασκευή νέων ΝΑΤΟικών βάσεων σε Βουλγαρία και Ρουμανία θα εμπλακούν ελληνικοί κατασκευαστικοί όμιλοι.

Οι προκλητικοί ισχυρισμοί της κυβέρνησης αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο λαός μπορεί να προσδοκά «ανταλλάγματα» από αυτήν την πολιτική της εμπλοκής, πρέπει να βρουν τοίχο:

Καμία ασφάλεια δεν προσφέρουν στον λαό ΝΑΤΟικές υποδομές - ορμητήρια επεμβάσεων και στόχοι των ανταγωνιστών. Μόνο μεγάλους κινδύνους σηματοδοτούν η συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, οι αποστολές στρατιωτικών δυνάμεων εκτός συνόρων σε επιχειρήσεις κατά άλλων λαών.

Ενώ ούτε ως παραμύθι για παιδιά δεν στέκει το «αφήγημα» ότι οι ΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί, που τροφοδοτούν την επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης, θα αποτελέσουν τάχα ανάχωμα απέναντί της.

Ο λαός μας δεν έχει τίποτα να περιμένει κάτω από την ξένη σημαία των εκμεταλλευτών του και των συμμάχων τους. Μπορεί να σηκώσει πιο ψηλά τη σημαία των δικών του συμφερόντων, δυναμώνοντας τώρα την πάλη ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στην εμπλοκή της χώρας σε αυτά.

Αναδημοσίευση από τη στήλη «Η Άποψή μας» του «Ριζοσπάστη», Τετάρτη 3 Νοέμβρη 2021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου