Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021

Με τεστ οι ανεμβολίαστοι σε υπηρεσίες και καταστήματα - Νέα επίκληση της «ατομικής ευθύνης»

 

ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

 

  Πηγή: Eurokinissi

 

Παραδοχή πως η πολιτική διαχείριση της πανδημίας απέτυχε, πως η διαφημιζόμενη ενίσχυση του συστήματος Υγείας έχει οδηγήσει ξανά τα νοσοκομεία «στο κόκκινο», ότι η πορεία του εμβολιασμού έχει ...βαλτώσει και πως είναι αναγκαίο να παρθούν ουσιαστικά μέτρα προκειμένου να υπάρξει η πιθανότητα να ανακοπεί η αυξητική τάση, αποτελούν τα όσα ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Έτσι, επικαλούμενος για πολλοστή φορά από την έναρξη της πανδημίας την «ατομική ευθύνη», έκανε σαφές πως η κυβερνητική πολιτική που ακολουθείται για τη διαχείριση των μέχρι τώρα κυμάτων είναι εγκληματική.    

«Η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα μέτρα προκειμένου να ενισχυθεί το ΕΣΥ», ισχυρίστηκε ο υπουργός τη στιγμή που ανακοίνωνε ότι οι ανεμβολίαστοι επικουρικοί του συστήματος Υγείας δεν πρόκειται να δουν τις συμβάσεις τους να ανανεώνονται, ενώ όσοι εργαζόμενοι στην Υγεία δεν έχουν εμβολιαστεί και είναι σε αναστολή εργασίας, θα παραμείνουν σε αυτό το καθεστώς μέχρι -τουλάχιστον- τις 31 Δεκέμβρη.

Μάλιστα, στάθηκε στις «συνεργασίες» της κυβέρνησης με τις ιδιωτικές κλινικές και τα «κίνητρα» στους ιδιώτες γιατρούς προκειμένου να ενταχθούν στο σύστημα Υγείας, όταν η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται στο «βαθύ κόκκινο» με συνεχόμενη αύξηση των καθημερινών κρουσμάτων και άλλες περιοχές δοκιμάζονται, με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Θεοκλή Ζαούτη να προσθέτει πως το 40% των νέων κρουσμάτων εντοπίζονται στις Περιφέρειες της Μακεδονίας.

Επίσης ο υπουργός δεν δίστασε να πει πως η κυβέρνηση θα περιμένει να δει αν θα αποδώσουν αυτά τα κίνητρα μέχρι να προχωρήσει σε «άλλες διαδικασίες». Άλλωστε στο παρελθόν έχει αποδειχθεί πως η πολιτική βούληση της κυβέρνησης δεν είναι η επίταξη χωρίς αποζημίωση, που επιβάλλεται να ληφθεί, αλλά η «επίταξη» με ζεστό χρήμα στους ιδιώτες.   

Σχετικά με τα όσα εισηγήθηκε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και αποφάσισε η κυβέρνηση, ο Θ. Πλεύρης είπε πως «δεν μπορούμε να πάμε σε πιο έντονα περιοριστικά μέτρα όπως αυτά που ζήσαμε πριν την ύπαρξη του εμβολίου» καθώς η «κυβέρνηση έχει πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα». Έτσι, από το Σάββατο 6 Νοέμβρη, όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα υποχρεούνται σε δύο τεστ την εβδομάδα (είτε rapid είτε μοριακό), ενώ για τους μη εμβολιασμένους πολίτες η πρόσβαση σε τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, μεικτούς χώρους διασκέδασης, εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια και άλλα καταστήματα θα γίνεται υποχρεωτικά με διαγνωστικό έλεγχο σε αντίθεση με σούπερ μάρκετ, εκκλησίες και φαρμακεία. Μέτρα που αποδεικνύουν πως τα προηγούμενα -όπως αυτά που ανακοινώθηκαν πριν από περίπου ένα μήνα για παύση των περιορισμών στις «κόκκινες περιοχές»- ήταν άνευ ουσίας.  

Την ίδια στιγμή που σημειώθηκε το δεύτερο αρνητικό ρεκόρ σε ισάριθμες μέρες με τα 6.700 κρούσματα σε ένα 24ωρο, έγινε νέα επίκληση της «ατομικής ευθύνης», αφού ο Θ. Πλεύρης κάλεσε τους ανεμβολίαστους να σπεύσουν να... εκμεταλλευτούν το όπλο που υπάρχει ενάντια στον κορονοϊό, αλλά και τους μέχρι τώρα «πλήρως» εμβολιασμένους να προχωρήσουν στην 3η δόση, με το άνοιγμα της πλατφόρμας, για όλους τους άνω των 18 ετών (και εφόσον έχουν περάσει έξι μήνες από τη δεύτερη δόση) να είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή 5 Νοέμβρη. 

Μάλιστα ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει την ... καμπάνια εμβολιασμού με SMS στα κινητά των ανεμβολίαστων, με spot, αλλά και μηνύματα μέσω των ΜΜΕ.  

Τέλος, έκανε αναφορά στα διπλάσια (πλέον) πρόστιμα που θα επιβάλλονται στα καταστήματα που δεν τηρούν τα μέτρα, αλλά και στην προοπτική να τιμωρούνται οι αθλητικές ομάδες ακόμα και με κεκλεισμένων των θυρών αγώνες αν δεν τηρούνται τα μέτρα προστασίας από τους φιλάθλους (όπως μεταξύ άλλων η χρήση μάσκας). 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου