Πέμπτη 12 Μαΐου 2022

Πόρισμα νομιμοποίησης της ληστείας σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών

 

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Eurokinissi

Ενα πόρισμα με το οποίο νομιμοποιούνται η τεράστια ληστεία σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών από τη στρατηγική «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας και τα τεράστια κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, εξέδωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Πρόκειται για το πολυαναμενόμενο πόρισμα, με βάση το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ έχει εξαγγείλει ότι θα φορολογήσει τα υπερκέρδη, που ούτε λίγο ούτε πολύ προσδιορίζονται σε ένα ποσό που δεν αποκλείεται τελικά να μην αγγίξει καλά καλά τα 250-300 εκατ. ευρώ. Αυτή η εξέλιξη βέβαια εκθέτει και τον ΣΥΡΙΖΑ, που είχε κάνει σημαία τα υπερκέρδη προκειμένου να εξαπατήσει τον λαό ότι για την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια φταίνε οι ...κερδοσκόποι, όταν το Χρηματιστήριο Ενέργειας που θέσπισε είναι αυτό που επιτρέπει τέτοια φαινόμενα.

Ετσι, η ΡΑΕ καθόρισε με ...επιστημονικό τρόπο το ποσό των «επιπλέον εσόδων» των εταιρειών, στα 590 εκατ. ευρώ... Πάνω σε αυτό το ποσό η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος στήνει όλο το κυβερνητικό αφήγημα περί φορολόγησης με 90%, αφού πρώτα βέβαια αφαιρεθούν οι... εκπτώσεις που έκαναν το προηγούμενο διάστημα οι εταιρείες στους πελάτες τους, ύψους μεταξύ 5% και 20%.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο ίδιο το πόρισμα της ΡΑΕ σημειώνεται πως βασική αιτία των τεράστιων αυξήσεων που καταγράφονται τους τελευταίους μήνες στην αγορά ηλεκτρισμού και στη χώρα μας αλλά και πανευρωπαϊκά είναι η χονδρεμπορική αγορά φυσικού αερίου, στην οποία αναφέρει ότι δεν μπορεί να γίνει ριζική παρέμβαση (σελ. 17 του πορίσματος). Πρόκειται φυσικά για ομολογία του αυτονόητου, ότι δηλαδή το πρόβλημα ξεκινά από την ίδια την αρχιτεκτονική της «απελευθερωμένης» αγοράς ηλεκτρισμού της ΕΕ και της πολιτικής της «πράσινης μετάβασης».

Μετά λοιπόν τα πολύ βολικά «επιστημονικά πορίσματα» της ΡΑΕ, το υπουργείο Περιβάλλοντος σημειώνει ότι «τα έσοδα από αυτό το έκτακτο τέλος, το υψηλότερο που επιβάλλεται σε ολόκληρη την Ευρώπη, θα συμβάλουν στη χρηματοδότηση του Εθνικού Σχεδίου Στήριξης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις ανατιμήσεις στην ηλεκτρική Ενέργεια». Να υπενθυμίσουμε ότι το συγκεκριμένο σχέδιο προβλέπει την τυπική «κατάργηση» της ληστρικής ρήτρας αναπροσαρμογής από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και τη δημιουργία ενός νέου μηχανισμού αποζημίωσης των παραγωγών ηλεκτρισμού απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Με απλά λόγια, από τα 591 εκατ. ευρώ πρώτα θα αφαιρεθούν ποσοστά από 5% έως 20% αναλόγως των «εκπτώσεων» που υποτίθεται ότι έδινε η κάθε εταιρεία, ό,τι απομείνει θα φορολογηθεί με 90% και το ποσό που θα προκύψει, θα επιστραφεί στη συνέχεια ξανά στις εταιρείες στο πλαίσιο του «νέου μηχανισμού αποζημίωσης» που ετοιμάζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος σε συνεργασία με την ΡΑΕ.

Κι όλα αυτά ενώ ετοιμάζεται και το επόμενο κύμα ληστρικών τιμολογίων ρεύματος, καθώς οι χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρισμού στο Χρηματιστήριο Ενέργειας παραμένουν στα ύψη, σταθερά πάνω από τα 200 ευρώ και πέριξ των 250 ευρώ/Mwh.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου