Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

Θλιβερή και επικίνδυνη πρωτιά

 

 

Ένας από τους πιο αντιπροσωπευτικούς δείκτες, που αποτυπώνει την όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και την πολεμική προπαρασκευή, χτύπησε για άλλη μια χρονιά «ταβάνι»: Τα 30 κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ δαπάνησαν πάνω από 1,2 τρισ. δολάρια το 2022 για την ενίσχυση των στρατών τους, ποσό αυξημένο κατά 2,2% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΝΑΤΟ.

«Σ' έναν πιο επικίνδυνο κόσμο, οι σύμμαχοι ολοένα και περισσότερο βλέπουν το 2% του ΑΕΠ που δαπανούν για την άμυνα ως βάση, όχι ως οροφή», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στην παρουσίαση της έκθεσης, προϊδεάζοντας για το τι θα συμβεί το 2023... Και πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι στα εξοπλιστικά συμβόλαια της περασμένης χρονιάς, η ΕΕ αποφάσισε να δαπανήσει επιπλέον 2 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της Ουκρανίας με πολεμικό υλικό.

Ενα τεράστιο μέρος του πλούτου που παράγουν οι λαοί ξοδεύεται για τις στρατιωτικές ανάγκες της ΝΑΤΟικής συμμαχίας, σε βάρος των πραγματικών αναγκών τους και με κίνδυνο να τους καταπιεί η δίνη μιας γενικευμένης ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης.

Ο πόλεμος ΝΑΤΟ - Ρωσίας στην Ουκρανία, η όξυνση των ανταγωνισμών ΗΠΑ - Κίνας, με τη δεύτερη να αμφισβητεί ανοιχτά την πρωτοκαθεδρία των πρώτων στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα, είναι σημάδια μιας σύγκρουσης που κυοφορείται στο έδαφος σκληρών αντιθέσεων, που δεν χωρούν στους συμβιβασμούς του παρελθόντος.

Αυτό ακριβώς αντανακλούν και οι στρατιωτικές δαπάνες που αυξάνονται, οι νέες στρατιωτικο-πολιτικές συμμαχίες που αναδύονται στον έναν και στον άλλο ιμπεριαλιστικό πόλο, η αλλαγή «δόγματος» στις Ενοπλες Δυνάμεις και στους εξοπλισμούς διαφόρων κρατών, η προσπάθεια της ΕΕ να αποκτήσει μια πιο αυτοτελή εξωτερική πολιτική, με την ανάλογη στρατιωτική υποδομή, παράλληλα προς το ΝΑΤΟ.

Στη ΝΑΤΟική λίστα η χώρα μας καταγράφει θλιβερή και επικίνδυνη πρωτιά, με τις υψηλότερες δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ (3,54%), πάνω κι από τις ΗΠΑ (3,46%)! Οι δαπάνες αυτές δεν έχουν για προτεραιότητα την άμυνα της χώρας, αλλά την υποστήριξη των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών και η εμπλοκή της χώρας σ' αυτούς όχι μόνο δεν θωρακίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά τα εκθέτει σε ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που η Ελλάδα ανεβαίνει στο ψηλότερο σκαλί, σταθερά πάνω από το 2% του ΑΕΠ, είτε με κυβέρνηση ΝΔ, είτε με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Οι στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 78,10% από το 2014 μέχρι το 2022 (!) με κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αντανακλώντας τη βαθύτερη εμπλοκή στα ΝΑΤΟικά σχέδια, με την υλοποίηση του ελληνοαμερικανικού «Στρατηγικού Διαλόγου» και τη μετατροπή της χώρας σε πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Μεγάλη αύξηση καταγράφεται λίγο πριν και μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ξοδεύτηκαν πάνω από 17 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό!

Και μόνο αυτή η εικόνα, σε αντιπαραβολή με τις αφύλακτες ράγες, τα ρημαγμένα νοσοκομεία, τα απροστάτευτα από σεισμούς σχολεία, την ανυπαρξία αντιπυρικής και αντισεισμικής πρόληψης, δείχνει τι εννοούν πραγματικά το κράτος και οι κυβερνήσεις του όταν επικαλούνται τις ...«αντοχές της οικονομίας» για να απορρίψουν τις δίκαιες διεκδικήσεις του εργατικού - λαϊκού κινήματος!

Γι' αυτό σήμερα δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο! Ειδικά μπροστά στο σοβαρό ενδεχόμενο να αποτελέσει η σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας στην Ουκρανία τη θρυαλλίδα ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Το αισιόδοξο στοιχείο, ότι σχεδόν ένας στους δυο Ελληνες δεν εμπιστεύεται το ΝΑΤΟ, δεν είναι μόνο χαστούκι στην προπαγάνδα του ευρωατλαντικού «μονόδρομου», αλλά και εφαλτήριο για να αποκτήσει αυτή η στάση πολιτικά - ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά. Να μεταφραστεί ακόμα πιο μαζικά σε αγωνιστική δράση ενάντια στα ΝΑΤΟικά σχέδια και την εμπλοκή της χώρας μας σ' αυτά.

Από την στήλη «Η Άποψή μας», από τον «Ριζοσπάστη» της Πέμπτης 23 Μάρτη 2023

 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου