Τρίτη 8 Αυγούστου 2023

Κανόνας

 

Μύρισε Σεπτέμβρης και ξεκινούν σιγά σιγά οι καθιερωμένες «προβλέψεις» και διαρροές για τις κυβερνητικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ. Διαβάζουμε λοιπόν ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει «ένα πακέτο στοχευμένων μέτρων για ευάλωτα νοικοκυριά, χαμηλά εισοδήματα και νέες παρεμβάσεις για την ακρίβεια». Τι θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα αυτό το «πακέτο»; Σύμφωνα με δημοσιεύματα, «επέκταση του market pass» μέχρι το τέλος του χρόνου, «αύξηση του κονδυλίου για επίδομα θέρμανσης», «ένα νέο πλαίσιο ενισχύσεων για τους λογαριασμούς ρεύματος των ευάλωτων νοικοκυριών» και εφάπαξ «επίδομα» σε όσους συνταξιούχους δεν θα πάρουν αύξηση το 2024 εξαιτίας της «προσωπικής διαφοράς». Μπροστά στην «ακρίβεια των φτωχών» που κατατρώει το λαϊκό εισόδημα, την πανάκριβη Ενέργεια και τις συντάξεις που δεν φτάνουν ούτε για τις 15 πρώτες μέρες του μήνα, η κυβέρνηση διαφημίζει ως «παροχές» τη γνωστή συνταγή των «στοχευμένων» και έκτακτων επιδομάτων, ενώ οι λαϊκές ανάγκες είναι μόνιμες και στον αντίποδα των ψίχουλων που δίνονται με τα διάφορα vouchers και pass. Πόσο μάλλον που ακόμα κι αυτά θα δίνονται με αυστηρότερα εισοδηματικά κριτήρια, ελέω «πρωτογενών πλεονασμάτων». Οσο λοιπόν η κυβέρνηση ετοιμάζει έναν ακόμα γύρο κοροϊδίας με αφετηρία τη ΔΕΘ, οι εργαζόμενοι και ο λαός θα πρέπει να ετοιμάζονται για νέους σκληρούς ταξικούς αγώνες. Οπως επιβεβαιώνουν άλλωστε και οι προτάσεις - καρμπόν των άλλων αστικών κομμάτων, αλλά και η εμπειρία από τις κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων στην ΕΕ και παγκόσμια, η πολιτική των ...κουπονιών απέναντι στις λαϊκές ανάγκες που διευρύνονται, σε συνδυασμό με νέα αντιλαϊκά μέτρα, είναι θεμελιώδης και απαράβατος κανόνας στο σύστημα που ζει και αναπνέει για τα κέρδη του κεφαλαίου.

Η υποκρισία...

Ξεχειλίζει η υποκρισία της κυβέρνησης αλλά και των ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ για τις ενοικιαζόμενες ξαπλώστρες στις παραλίες, που φτάνουν μέχρι το κύμα, εμποδίζοντας σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και την πρόσβαση στη θάλασσα για όποιον θέλει να χαρεί το μπάνιο του χωρίς να πληρώσει. Η κυβέρνηση λέει τώρα ότι «θα μπουν νέοι κανόνες» και επικαλείται «αλληλοκαλύψεις αρμοδιοτήτων» που δυσκολεύουν τάχα τους ελέγχους. «Κανόνες» ζητάνε και τα άλλα κόμματα, που έχουν ευθύνη για το σημερινό χάλι, αφού η εμπορευματοποίηση του αιγιαλού έχει τη σφραγίδα και δικών τους νόμων όταν ήταν στην κυβέρνηση, ενώ και σήμερα δεν την αμφισβητούν. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι το «θαύμα του τουρισμού» δεν στηρίζεται μόνο στην εξόντωση εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων κάθε χρόνο, αλλά και στην εμπορευματοποίηση κάθε σπιθαμής εδάφους και θάλασσας, ειδικά στις πιο τουριστικές περιοχές.


... του «βάζω τάξη»

Το ξενοδοχείο που «γλείφει» τη θάλασσα και η ομπρέλα δίπλα στο κύμα, με το αζημίωτο και ...«με όλα τα κομφόρ», είναι σήμα κατατεθέν των κυβερνήσεων και των κομμάτων που διαφημίζουν στη διεθνή πελατεία των «tour operators» το περίφημο ελληνικό καλοκαίρι. Μήπως δεν είναι δικό τους έργο και το γεγονός ότι για να κάνει μια οικογένεια το μπάνιο της σε κάποια «οργανωμένη» (βλέπε εμπορευματοποιημένη) παραλία της Αττικής, δεν της φτάνουν δυο μεροκάματα; Μήπως δεν είναι οι κυβερνήσεις και οι δήμοι που βλέπουν την «ενοικίαση» των παραλιών σε μεγαλοεπιχειρηματίες ως ένα μεγάλο έσοδο για τα ταμεία τους και ταυτόχρονα ως συμβολή στην τουριστική ανάπτυξη; Η προσπάθειά τους τώρα να διασκεδάσουν τη δυσαρέσκεια της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας, που δεν έχει χρήματα ούτε για λίγες μέρες διακοπών και διαμαρτύρεται για το ...δάσος με τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες, δεν τους ξεπλένει με τίποτα. Πολύ περισσότερο που πίσω από το «βάζω τάξη» της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων, γίνεται προσπάθεια να αθωωθεί η πολιτική της εμπορευματοποίησης και να διευθετηθούν επιχειρηματικοί ανταγωνισμοί που ο κόσμος έχει τούμπανο κι αυτοί κρυφό καμάρι.


Το τέταρτο

Ηταν Οκτώβρης του 2018 όταν ο Π. Καμμένος, κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ και υπουργός Αμυνας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, επέστρεφε από τις ΗΠΑ, όπου «διευθετήθηκαν» ζητήματα του ελληνοαμερικανικού «Στρατηγικού Διαλόγου». Τι δήλωνε τότε στην ΕΡΤ; «Ζητήθηκε η Κάρπαθος να λειτουργήσει σαν εναλλακτικό αεροδρόμιο αντί του Κανάβεραλ. Στην Κάρπαθο το αεροδρόμιο έγινε με ΝΑΤΟικά χρήματα (...) Στη Λάρισα βρίσκονται το ΑΤΑ και η 1η Στρατιά. Εκεί υπάρχουν ΝΑΤΟικές δομές. Σε αυτό το πλαίσιο θα φιλοξενηθούν τα UAV των ΗΠΑ. Θα θέλαμε να είναι στη Σμύρνη; (...) Στον Βόλο, στα ελικόπτερα, συνεκπαιδευόμαστε. Η δύναμη ελικοπτέρων που ζήτησα φεύγει από την Τουρκία και έρχεται στην Ελλάδα. Θα προτιμούσατε η συντήρηση των συμμαχικών να γίνεται στην Τουρκία; (...) Το να υπάρχουν και 350 οικογένειες που θα αφήσουν και πέντε δεκάρες στον Βόλο δεν είναι κακό (...) Στην Αλεξανδρούπολη είναι ένα λιμάνι που θα χρησιμοποιηθεί για μεταφορές συμμαχικών δυνάμεων στα Δυτικά Βαλκάνια. Θα προτιμούσαμε να γίνει η διευκόλυνση από τη Βάρνα και να είναι η Βουλγαρία ο εταίρος των συμμάχων;». Πέρα από τις διαφημιστικές αερολογίες («Κάρπαθος αντί για ...Κανάβεραλ») και τους ενδο-ΝΑΤΟικούς ανταγωνισμούς («γιατί η Τουρκία και η Βουλγαρία και όχι η Ελλάδα;»), που καμία σχέση δεν έχουν με τα λαϊκά συμφέροντα, οι δηλώσεις Καμμένου δείχνουν ότι η βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους εγκληματικούς αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς έχει συνέχεια, με τη ΝΔ να ολοκληρώνει τρία από τα τέσσερα ορόσημα των συμφωνιών που έκλεισε ο ΣΥΡΙΖΑ (UAV στη Λάρισα, ελικόπτερα στον Βόλο, βάση στην Αλεξανδρούπολη). Το πρόσφατο νομοσχέδιο του Κογκρέσου μάλλον έρχεται να διευθετήσει και το τέταρτο, ανεξάρτητα από το αν θα είναι η Κάρπαθος ή κάποιο άλλο νησί...

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου