Τρίτη 8 Αυγούστου 2023

Η ... ρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ για τις παραλίες

 

Η απαράδεκτη κατάσταση στις παραλίες και τον αιγιαλό με το όργιο εμπορευματοποίησης είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Οσο κι αν προσπαθούν να το κρύψουν στελέχη της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων με αφορμή τις κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος, βγάζει μάτι το γεγονός ότι με τη βούλα της «νομιμότητας» έχουν μετατρέψει παραλίες και αιγιαλό σε μια απέραντη ζώνη επιχειρηματικής εκμετάλλευσης.

Τα τελευταία 4 χρόνια, με τους «αναπτυξιακούς» και επενδυτικούς νόμους της ΝΔ, καθώς και με μια σειρά υπουργικές αποφάσεις, το πλαίσιο εμπορευματοποίησης εμπλουτίστηκε «πατώντας» πάνω σε μια ήδη διαμορφωμένη κατάσταση.

Εχει όμως ενδιαφέρον να αναλύσουμε λίγο περισσότερο τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Διότι οι εκπρόσωποί του έχουν το θράσος να ισχυρίζονται ότι όταν ήταν στην κυβέρνηση, με νόμο το 2019, είχαν ...ρυθμίσει την κατάσταση και όλα πήγαιναν ρολόι.

* * *
Ας δούμε λοιπόν τι ακριβώς είχε ρυθμίσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση και ποιοι δήλωναν ιδιαίτερα ...ευτυχείς γι' αυτές τις ρυθμίσεις.

Τον Απρίλιο του 2019, περίπου δύο μήνες πριν τις εκλογές, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έφερε στη Βουλή ένα νομοσχέδιο. Αυτό που στη συνέχεια έγινε ο νόμος 4607/2019, ο οποίος τροποποιούσε προς το χειρότερο προηγούμενο νόμο του 2001 του ΠΑΣΟΚ, που ήταν έτσι κι αλλιώς απαράδεκτος.

Τι προβλέπει ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ συνοπτικά;

Νομιμοποίηση αυθαίρετων τουριστικών και άλλων επιχειρηματικών εγκαταστάσεων σε αιγιαλούς, παραλίες, όχθες ποταμών κ.α., απευθείας παραχωρήσεις χρήσεων αιγιαλών, παραλιών, παρόχθιων ζωνών, υδάτινων στοιχείων, πυθμένων και υπεδάφους, του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και κοίτης πλεύσιμου ποταμού κ.ο.κ. Μάλιστα, εκείνο το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Πιο συγκεκριμένα, ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει:

- Παρέχεται η δυνατότητα απευθείας παραχώρησης αιγιαλού, παραλίας κ.λπ. «στους ΟΤΑ α' βαθμού και στις δημοτικές τους επιχειρήσεις», για «απλή χρήση», ακόμη και σε περιοχές NATURA! Οι ΟΤΑ α' βαθμού μπορούν με τη σειρά τους να πουλήσουν τη χρήση του παραχωρηθέντος αιγιαλού, παραλίας κ.λπ. σε μεγαλοεπενδυτές για εκμετάλλευση. «Σε περίπτωση που ο παραχωρησιούχος είναι ΟΤΑ α' βαθμού, είναι κατ' εξαίρεση δυνατή η περαιτέρω παραχώρηση προς τρίτους, με αντάλλαγμα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική διάταξη.

- «Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών» - δηλαδή με μια απλή Υπουργική Απόφαση - «είναι δυνατή η χωρίς δημοπρασία, απευθείας παραχώρηση σε φορείς του δημοσίου τομέα και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις της χρήσης του αιγιαλού, παραλίας, όχθης, παρόχθιας ζώνης, υδάτινου στοιχείου, πυθμένα υπεδάφους του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και κοίτης πλεύσιμου ποταμού». Στις «απλές χρήσεις» περιλαμβάνονται κάθε είδους «επιχειρήσεις θαλάσσιων μέσων αναψυχής ή άλλης συναφούς δραστηριότητας».

- Επιτρέπονται έργα σε αιγιαλό και παραλία που έχουν χαρακτηριστεί «Τουριστικά Δημόσια Κτήματα» ή για τα οποία έχει εκδοθεί σχετική Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου καθώς και στον «συνεχόμενο ή παρακείμενο θαλάσσιο χώρο». Χώροι δηλαδή «φιλέτα» για αναπτυξιακά έργα του κεφαλαίου. Ξεκαθαρίζεται ότι δεν θίγονται τα δικαιώματα που απέκτησαν οι όμιλοι στον «παλαιό αιγιαλό», δηλαδή στις εκτάσεις που δημιουργήθηκαν με επιχωματώσεις της θάλασσας κυρίως μέσω συμβάσεων παραχώρησης.

- Προβλέπεται η δυνατότητα νομιμοποίησης έργων, που έχουν κατασκευαστεί μέχρι την 28.7.2011 σε αιγιαλό και παραλία.

- Επιτρέπεται η παραχώρηση σε ομίλους «της χρήσης νησίδων, βραχονησίδων, υφάλων, σκοπέλων και αβαθών θαλασσίων εκτάσεων, καθώς και του συνεχόμενου αιγιαλού και της παραλίας», ευαίσθητων οικοσυστημάτων για πλήθος έργων, όπως τουριστικά, ενεργειακά, υδατοκαλλιέργειες.

* * *
Αυτή είναι η ...τακτοποίηση και η ...ρύθμιση που είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ επί ημερών του, για την οποία καμαρώνουν σήμερα τα στελέχη του. Μάλιστα, αξίζει να αναφερθούμε στο τι είχαν πει διάφοροι εκπρόσωποι φορέων στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όταν συζητιόταν το νομοσχέδιο.

Οι ειδικοί λοιπόν είχαν κάνει λόγο για «περιβαλλοντικό έγκλημα», με χαρακτηριστικά τα όσα είχε αναφέρει και (αντιγράφουμε από τα πρακτικά της Βουλής) ο πρόεδρος του Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών: «Θεωρούμε ότι αυτά είναι περιβαλλοντικά εγκλήματα όπου ο τεχνικός κόσμος δεν μπορεί να συμμετέχει. Θεωρούμε ότι η περιβαλλοντική ευαισθησία της κυβέρνησης σταματάει στις πόρτες των μεγάλων ξενοδοχείων. Πριν από μία βδομάδα βγήκε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις οικιστικές πυκνώσεις, που δεύτερες κατοικίες απλών πολιτών δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν και ερχόμαστε στα μεγάλα ξενοδοχεία και τα νομιμοποιούμε...». Και ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Αντίθετα, αυτοί που ήταν ιδιαίτερα χαρούμενοι έως και ενθουσιώδεις ήταν, ποιοι άλλοι; Οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ... Σε υπόμνημα που είχε στείλει στην Επιτροπή, ανέφερε πως η ενσωμάτωση των εν λόγω διατάξεων «σηματοδοτεί την έμπρακτη απόδειξη της πολιτείας για διασφάλιση των αναγκαίων αναπτυξιακών προϋποθέσεων και την επίλυση χρόνιων προβλημάτων της επιχειρηματικότητας».

Τα εύσημα στην κυβέρνηση είχε αποδώσει και η ΝΔ, με την Ντ. Μπακογιάννη να λέει στην Επιτροπή πως «είμαι ευτυχής που σήμερα και στη μία και στην άλλη Επιτροπή έρχονται δύο νομοσχέδια τα οποία ανταποκρίνονται σχετικά στη λογική της ΝΔ (...) Καλωσορίσατε στον τρόπο που σκεπτόμαστε εμείς»! (Το δεύτερο νομοσχέδιο που ανέφερε είναι η «Αναπτυξιακή Τράπεζα στρατηγικών επενδύσεων» που περιέχει πλήθος νέων προνομίων για το κεφάλαιο)...


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου