Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024

ΕΔΥΕΘ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Μεγάλο συλλαλητήριο: Εξω η Ελλάδα από τα ιμπεριαλιστικά σφαγεία (ΦΩΤΟ)


Πηγή: Eurokinissi

Η απαίτηση του λαού της Θεσσαλονίκης να σταματήσει η σφαγή των λαών για τα κέρδη μιας χούφτας παράσιτων, καμία εμπλοκή, έξω η Ελλάδα από τα ιμπεριαλιστικά σφαγεία, εκφράστηκε μέσα από το μεγάλο συλλαλητήριο των φορέων και των εργατικών σωματείων της πόλης. 

Μια κινητοποίηση που έστειλε δυνατό το οργισμένο μήνυμα του λαού πως δεν θυσιάζει ανθρώπινες ζωές για τα κέρδη των λίγων και απαιτεί απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα.

Οι διαδηλωτές εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον Παλαιστινιακό και Λιβανέζικο λαό. Σάλπισαν προσκλητήριο αγώνα σε όλα τα σωματεία και τους φορείς του κινήματος, καλώντας το λαό να βγει μπροστά, μαχητικά στον αγώνα. Με την πίστη πως το δίκιο θα νικήσει!

Στο μεγάλο συλλαλητήριο στο Άγαλμα Βενιζέλου χαιρέτησε ο Χάτεμ Ούντα, Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Παροικίας Θεσσαλονίκης: «Οι Παλαιστίνιοι δεν γονάτισαν και δώσανε τον όρκο για αντίσταση και αγώνες με σφιχτές τις γροθιές και το κεφάλι ψηλά την Ιερουσαλήμ να κοιτά. Ο στρατός του Ισραήλ και των ΗΠΑ δεν πολεμάει στη Γάζα. Γενοκτονεί, δολοφονεί, καταστρέφει, προκαλεί πόνο, πείνα, δίψα στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας. Το 90% της υποδομής της Γάζας έχει καταστραφεί. Όμως ο λαός της Γάζας δεν γονατίζει, δεν παραδίδεται, ενωμένος αγωνίζεται. Η νίκη θα είναι δική μας. Εχουμε το δίκιο, έχουμε λαό και αντίσταση, αλλά έχουμε και την αλληλεγγύη των λαών σε όλο τον πλανήτη», είπε. Και το σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», ακούστηκε μυριόστομα και «ταξίδεψε» σε όλη την πόλη.

Από το βήμα της συγκέντρωσης, ο Νίκος Ζώκας, Πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Σήμερα, κοντά στον περήφανο παλαιστινιακό λαό, στην ατέλειωτη αράδα των θυμάτων του ιμπεριαλισμού, μπαίνει ξανά ο λαός του Λιβάνου. Η περιοχή ολόκληρη μετατρέπεται σε ένα πύρινο κουβάρι που απειλεί να κατακάψει λαούς και χώρες στις φλόγες μιας μεγάλης σύγκρουσης. Σήμερα, από εδώ από τη Θεσσαλονίκη φωνάζουμε, να σταματήσει η γενοκτονία, να σταματήσουν οι πόλεμοι στην Παλαιστίνη και το Λίβανο, στην Ουκρανία.

Ενα χρόνο τώρα ολόκληρη ανθρωπότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα την ανείπωτη τραγωδία ενός μικρού λαού. Μικρού αριθμητικά, γίγαντα όμως στο φρόνημά του, στη δίψα του για λευτεριά. Παρακολουθούμε την αγριότητα του κράτους-δολοφόνου, που μόνο με τα εγκλήματα των Ναζί στην κατεχόμενη Ευρώπη μπορούν να συγκριθούν!

Στόχος τους να εκδιώξουν τους Παλαιστίνιους από τις πατρογονικές τους εστίες στη Γάζα ή να τους εξοντώσουν. Θέλουν αυτήν τη φλούδα γης για τις μεγάλες τους μπίζνες. Για την εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών, για την κατασκευή εμπορικών οδών για τα εμπορεύματά τους.

Η ανθρώπινη ζωή έχει χάσει οποιαδήποτε αξία μπροστά στα κέρδη του κεφαλαίου, των μονοπωλίων, των εμπόρων των όπλων».

Ανέδειξε τις τεράστιες ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης, που γίνεται συνήγορος, υποστηρικτής και συνένοχος των ισραηλινών εγκλημάτων, που συμμετέχει ενεργά στους Αμερικανονατοϊκούς σχεδιασμούς και οδηγεί τον λαό και τη χώρα σε πολεμική εμπλοκή με απρόβλεπτες συνέπειες.

 

 






Η Αννα Μαρία Φιδάνη, αεροσυνοδός, μέλος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στο μεροκάματο του τρόμου για τους εργαζόμενους στις αεροπορικές εταιρίες, σημειώνοντας: «Αναγκαζόμαστε να επιχειρούμε τα δρομολόγια σε Τελ Αβιβ και Βηρυττό με βεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, τη στιγμή που ο πόλεμος εδώ και ένα χρόνο δεν έχει σταματήσει. Συνάδελφοι που αρνούνται να κάνουν αυτά τα δρομολόγια γιατί δεν νιώθουν ασφάλεια, καταλήγουν να χάνουν τα μεροκάματά τους και τα αντίστοιχα ένσημά τους. 

Να μας παρακαλάνε οι μανάδες μας και οι δικοί μας άνθρωποι να μην πετάξουμε για Τελ Αβιβ. Πώς μπορεί κανείς να πάει στη δουλειά του ξέροντας ότι ανοίγοντας την πόρτα του αεροπλάνου μπορεί και να δει τις ρουκέτες που σκάνε πάνω στο θόλο της αντιαεροπορικής άμυνας του Ισραήλ και να φυγαδευτεί στα καταφύγια του αεροδρομίου. Γιατί να παίζουμε καθημερινά το κεφάλι μας; Η απάντηση είναι απλή. Για την κερδοφορία των αεροπορικών εταιρειών που στην πράξη βάζουν τα κέρδη τους πάνω από τις ζωές μας. 

Να σταματήσουν τώρα τα δρομολόγια του θανάτου όσο διαρκεί ο πόλεμος και όχι απλά να ακυρώνονται και να ξανά ξεκινούν όποτε το επιτάσουν τα κέρδη τους. Κανένας εργαζόμενος να μην μπει στο δίλημμα αν θα χάσει το μεροκάματό του ή θα παίξει τη ζωή του κορώνα γράμματα».

«Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά». Με αυτό το σύνθημα, οι διαδηλωτές, υποδέχθηκαν στο βήμα, τον Γιώργο Μπεϊκο, Έφεδρο Δόκιμο Αξιωματικό του Ελληνικού Στρατού και τους άλλους φαντάρους που ένωσαν τη φωνή τους με το λαό που αγωνίζεται ενάντια στον πόλεμο.

Όπως είπε, «ως έφεδρος αξιωματικός που υπηρετεί στην Αλεξανδρούπολη μαζί και με άλλα στελέχη των ΕΔ, μας προβληματίζει πολύ αυτή η εξέλιξη, διότι ρίχνει ακόμα περισσότερο λάδι στη φωτιά και προμηνύει περαιτέρω γενίκευση που θα επηρεάσει την ευρύτερη περιοχή, την μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων της Αλεξανδρούπολης, μας ανησυχούν τα σχέδια της κυβέρνησης για το λιμάνι και το ρόλο που αυτό καλείται να παίξει στα σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης όπως και της Θεσσαλονίκης, πρωταγωνίστησε στη μεταφορά οπλισμού στην Ουκρανία. Με αυτές τις ενέργειες πήρε το όνομα "Σούδα του Βορρά"».

Σημείωσε ότι η Ελληνική κυβέρνηση «δεν έχει καμία εξουσιοδότηση από τον ελληνικό λαό να συμμετάσχει τόσο απροκάλυπτα σε δύο ανοιχτά μέτωπα και να καθιστά το λαό στόχο για αντίποινα καθώς τόσο η Ρωσία όσο και το Ιράν έχουν προειδοποιήσει ότι είμαστε μέσα στο βεληνεκές των πυραύλων τους». 

Και μετέφερε το αισιόδοξο μήνυμα των στρατευμένων παιδιών του λαού, λέγοντας: «Αυτοί που θα μπούμε στην πρώτη γραμμή, είμαστε οι νέοι της εργατικής τάξης που για να υπηρετήσουμε έχουμε αφήσει πίσω ζωές φίλους και οικογένειες με πενιχρέες απολαβές. 

Τώρα να επιστρέψει η ελληνική φρεγάτα από την Ερυθρά Θάλασσα. Να σταματήσει η αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία. Να αποσυρθεί κάθε στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στο κράτος δολοφόνο του Ισραήλ και να απεμπλακεί η χώρα μας από τους συμπεριλαλιστικούς πολέμους. 

Έχουμε τη δύναμη να ακυρώσουμε τη συμμετοχή μας στους σχεδιασμούς αυτούς που μας καθιστούν κρέας τα κανόνια τους και να νικήσουμε το σύστημα που γεννά φτώχεια πολέμους προσφυγιά».

Πορεία στους δρόμους της πόλης


Ακολούθησε μια συγκλονιστική σε παλμό πορεία, στους δρόμους της πόλης. Μια πορεία που ήχησε συναγερμό σε όλο το λαό. Κάλεσε σε αποφασιστικό, μαχητικό, ανυπότακτο αγώνα τώρα που «οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν - με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν».

Μπροστά στην κεφαλή της πορείας μπήκε το πανό των σωματείων και των άλλων φορέων και ακολουθούσαν τα δεκάδες εργατικά σωματεία και οι άλλοι φορείς συγκροτημένα με τα πανό και τις σημαίες τους, να απαιτούν «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», «Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», «Εξω το ΝΑΤΟ, να φύγουνε οι βάσεις, καμιά συμμετοχή στις επεμβάσεις». 

«Συνένοχους στο φόνο δεν θα μας έχετε. Αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό και Λιβανέζικο λαό. Εξω η χώρα από το μακελειό», το σύνθημα των Φοιτητικών Συλλόγων που πρόβαλε την απαίτηση της νέας γενιάς.

Η μεγάλη πορεία συνεχίστηκε και έφτασε έξω από το Αμερικάνικο Προξενείο όπου ο χώρος σύστηκε από τα συνθήματα «Καμιά συμμετοχή, καμία εμπλοκή, έξω το ΝΑΤΟ κι οι Αμερικανοί», «Λευτεριά στην Παλαιστίνη».

Η πορεία συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε με το λαό να δηλώνει ότι θα κλιμακώσει την πάλη του.

 

902gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου