Κυριακή 7 Απριλίου 2024

Εγκλήματα


Σε δυο πρόσφατα μεγάλα ατυχήματα, σε Βρετανία και Ισπανία, πολυώροφα κτίρια τυλίχτηκαν στις φλόγες και σκοτώθηκαν δεκάδες ένοικοι, επειδή η μόνωσή τους ήταν φτιαγμένη από ακατάλληλα, έυφλεκτα υλικά, που λαμπάδιασαν με την πρώτη φλόγα. Ηταν βέβαια φτηνά υλικά, και γι' αυτό χρησιμοποιήθηκαν ευρέως στις οικοδομές. Μετά από απανωτά ατυχήματα τα υλικά αυτά απαγορεύτηκαν, αλλά δεν υπήρξε καμία μέριμνα να απομακρυνθούν από τα κτίρια στα οποία υπήρχαν ήδη. Μιλάμε επομένως για χιλιάδες «ωρολογιακές βόμβες» διάσπαρτες σε όλη την Ευρώπη. Αυτή είναι η μία πλευρά της αποκτήνωσης που προκαλεί το κυνήγι του κέρδους από τα κατασκευαστικά και άλλα μονοπώλια, πάντα με τη στήριξη του κράτους. Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, μια παραλλαγή της ίδιας κτηνωδίας είναι η αποκάλυψη ότι περισσότεροι από 150 φοιτητές, προσωπικό και απόφοιτοι έχουν διαγνωστεί με καρκίνο και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με πανεπιστημιακό κτίριο στη Βόρεια Καρολίνα. Σύμφωνα με τους ειδικούς που μελέτησαν τη μεγάλη συχνότητα των καρκίνων, οι αίθουσες διαλέξεων και διδασκαλίας του Πανεπιστημίου ήταν φτιαγμένες από τοξικά χημικά υλικά. Το συγκεκριμένο κτίριο του Πανεπιστημίου έκλεισε το 2023, έχοντας μολύνει δεκάδες ανθρώπους. Σε κατοπινή έρευνα διαπιστώθηκε ότι τα επίπεδα των τοξικών ουσιών που σχετίζονται με καρκίνους σε πέντε αίθουσες του Πανεπιστημίου ήταν 38 φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο! Οσο κι αν οι αρμόδιοι προσπαθούν σήμερα να το παρουσιάσουν σαν ατύχημα, πρόκειται για καραμπινάτο έγκλημα, από τα πολλά που συγκαλύπτονται ή βγαίνουν με οδυνηρό τρόπο στην επιφάνεια, με ηθικό και φυσικό αυτουργό το σάπιο σύστημα που λογαριάζει ως «κόστος» την υγεία και τη ζωή του λαού.

Τέρας

Η είδηση πραγματικά σοκάρει. Μια σωματικά υγιής 28χρονη από την Ολλανδία αποφάσισε να υποβληθεί σε ευθανασία, εξαιτίας ψυχολογικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Η 28χρονη κάνει χρήση της νομοθεσίας για την «υποβοηθούμενη αυτοκτονία», που ισχύει στη χώρα από το 2001, και σε ανάρτησή της περιγράφει με λεπτομέρεια τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, παρουσία γιατρού στο σπίτι της. Το 2022 καταγράφηκαν 8.720 θάνατοι με «υποβοηθούμενη αυτοκτονία» στην Ολλανδία, το 5% των συνολικών θανάτων στη χώρα. Είναι φανερό ότι το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργεί παρακινητικά σε ανθρώπους να ξεμπερδεύουν μια ώρα αρχύτερα από τα προβλήματά τους, τα οποία μπορεί να είναι διαχειρίσιμα ή και θεραπεύσιμα. Το βάρβαρο αυτό μέτρο διαφήμισαν με το προσωπικό τους παράδειγμα ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας και η σύζυγός του, που τον περασμένο Φλεβάρη έκαναν χρήση του νόμου. Η «αυτοδιάθεση» και ο «ατομικός δικαιωματισμός» στις πιο αντιδραστικές εκδοχές τους, με «σπόνσορα» το ίδιο το κράτος, την ώρα που σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο υποβαθμίζονται ραγδαία η αναγκαία κρατική φροντίδα σε ασθενείς, η παροχή θεραπείας, ακόμα και η στήριξη στην αρρώστια και στον πόνο. Τι θα συμβεί αν ένας έφηβος επιλέξει την «υποβοηθούμενη αυτοκτονία» επειδή δυσκολεύεται να διαχειριστεί τις φυσιολογικές συγκρούσεις της ηλικίας του; Τι θα συμβεί αν ένας άρρωστος χάσει για μια στιγμή το κουράγιο του, ενώ η ασθένειά του μπορεί να θεραπευτεί; Το απάνθρωπο καπιταλιστικό τέρας τα γυρίζει όλα ανάποδα: Το ίδιο κράτος που ισοπεδώνει το δικαίωμα στη δωρεάν Υγεία, σε αξιοπρεπείς μισθούς, στον ελεύθερο και ποιοτικό χρόνο, δεν έχει κανένα πρόβλημα να αναγνωρίσει το «δικαίωμα» στην αυτοκτονία με κρατική βοήθεια!


Στην μπάντα!

Το σκορ στον διαγωνισμό απεργοσπασίας και εκφυλισμού μεταξύ των ηγεσιών ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ είναι 1 - 1. Η ΓΣΕΕ δεν συμμετείχε στη μεγαλειώδη απεργία στις 28 Φλεβάρη, ενώ η ΑΔΕΔΥ αρνήθηκε να πάρει απόφαση για τις 17 Απρίλη. Χρησιμοποιούν μάλιστα τις ίδιες ατάκες για να δικαιολογήσουν την απεργοσπασία τους! Την περασμένη βδομάδα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ χυδαιολογούσε για την απεργία στις 28 Φλεβάρη, λέγοντας ότι «πάνω σε νεκρούς των Τεμπών δεν θεμελιώνονται αυξήσεις». Τα ίδια έλεγαν, όμως, και οι συνδικαλιστές των ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ/«Νέα Αριστερά» στην ΑΔΕΔΥ, όταν προσπαθούσαν ανεπιτυχώς να υπονομεύσουν την προηγούμενη απεργία. Συγκεκριμένα, όταν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ καλούσαν την ΑΔΕΔΥ να πάρει απεργιακή απόφαση για τις 28 Φλεβάρη, οι άλλες δυνάμεις έλεγαν: «Εκεί δεν μπορεί να μπει κανένα ζήτημα περί της ακρίβειας και των μισθών. Είναι προσβολή, είναι ντροπή για τους νεκρούς» (ΣΥΡΙΖΑ/«Νέα Αριστερά»). «(...) Θα τους πω, μαζί με τα Τέμπη αγωνίζομαι για μισθούς αξιοπρέπειας; Δηλαδή δεν είναι προσβολή στην τραγωδία να πάω εγώ και να διεκδικώ μισθό; Εκείνη τη μέρα μπροστά στην ανθρώπινη ζωή μετράει ο μισθός; Οχι συνάδελφοι, δεν γίνεται» (ΠΑΣΚΕ). «Θεωρούμε ότι δεν μπορούμε εκείνη την ημέρα να υπάρχει απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ, που η μία εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους νεκρούς, θα έχουμε και καπέλωμα από μια απεργιακή κινητοποίηση» (ΔΑΚΕ). Βέβαια, οι εργαζόμενοι επέβαλαν τελικά την απεργία στην ΑΔΕΔΥ και η συμμετοχή τους ήταν συγκλονιστική, όπως και στον ιδιωτικό τομέα. Το ίδιο θα γίνει και στις 17 Απρίλη, παραμερίζοντας στην μπάντα τους εγκάθετους της απεργοσπασίας και του εκφυλισμού.


Χαστούκι

Σε έρευνα που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες, υπάρχει η ερώτηση: Θα παίρνατε τα όπλα για να πολεμήσετε σε άλλη χώρα λόγω συμμαχικών δεσμεύσεων; Πόσοι από τους ερωτηθέντες απαντούν καταφατικά; Κανένας! Το απόλυτο μηδέν. Οσο κι αν γανώνουν το κεφάλι του λαού για τις «συμβατικές υποχρεώσεις» της χώρας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, για να δικαιολογήσουν τη βαθιά πολεμική εμπλοκή, αυτός τους γυρνάει την πλάτη και δεν τρώει το παραμύθι που του πουλάνε η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα του ευρωατλαντικού τόξου. Καμιά προθυμία δεν δείχνει ο λαός να συμμετάσχει σε ιμπεριαλιστικές αποστολές και επεμβάσεις, να γίνει θύτης άλλων λαών, κάτω από τη σημαία των ΝΑΤΟ - ΕΕ. Απόδειξη αυτού είναι και οι μεγάλες δυσκολίες που βρήκε η ελληνική κυβέρνηση να στελεχώσει τη φρεγάτα «Υδρα» που πλέει στην Ερυθρά, αλλά και οι πολλές παραιτήσεις στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού. Το στοιχείο αυτό της έρευνας είναι ενθαρρυντικό και ελπιδοφόρο για τον λαό και την πάλη του ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους. Είναι όμως και ένα γερό χαστούκι για τους πολεμοκάπηλους και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς τους, ανήμερα της 75ης επετείου ίδρυσης του ΝΑΤΟ.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου