Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

Δύσκολο να γίνει πιστευτό


Αφού μας ...ζάλισαν με τις «διαφωνίες» Σκουρλέτη στην κυβερνητική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, προχτές ήρθε η ώρα της αποκατάστασης. Οπως μάθαμε, λοιπόν, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είπε σε συνέδριο για την Ενέργεια ότι «είναι παρωχημένο το σχέδιο της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, όπως και οι παράλληλοι σχεδιασμοί για ΔΕΠΑ και ΕΛΠΕ, εντός του νέου περιβάλλοντος που γεννιέται, όχι μόνο από τις παρεμβάσεις μας αλλά και ως αποτέλεσμα μιας συνολικής μετάβασης στον ενεργειακό τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο».
 
 Διαβάζουμε, επίσης, στην «Αυγή» ότι στη συνάντηση του υπουργού με το κουαρτέτο υπήρξε «σύμπτωση απόψεων» στα συμφωνηθέντα για τα προαπαιτούμενα.
 
 Ακούσαμε, επίσης, ότι ο πρόεδρος της ΔΕΗ, στο ίδιο συνέδριο για την Ενέργεια, είπε ότι, είτε με 51%, είτε με 34% στο μετοχικό σχήμα, το κράτος θα ασκεί στη ΔΕΗ τον ίδιο έλεγχο, καθώς όλοι συμφωνούν ότι η ΔΕΗ είναι Ανώνυμη Εταιρεία, απαντώντας στις αιτιάσεις Σκουρλέτη ότι αν το κράτος απολέσει ένα επιπλέον 17% από τις μετοχές στη ΔΕΗ, «θα γίνουμε η μοναδική χώρα χωρίς τον παραμικρό έλεγχο από το Δημόσιο στον ενεργειακό τομέα». 
 
Για «κερασάκι στην τούρτα» διαβάζουμε στην «ΕΦ.ΣΥΝ» ότι ο υπουργός τάσσεται υπέρ της σύμπραξης της ΔΕΗ με άλλες ιδιωτικές εταιρείες και της εισαγωγής ποσοστού της επιχείρησης στο χρηματιστήριο, γεγονός που θα αποδώσει στην επιχείρηση περισσότερη προστιθέμενη αξία σε σχέση με την άμεση πώληση του 17% σε ιδιώτες. 
 
Παρόμοια ήταν, βέβαια, και τα επιχειρήματα εκείνων που εναντιώνονταν στην πώληση του ΟΛΠ στην COSCO, εκπροσωπώντας επιχειρηματικά συμφέροντα που σφάζονταν να πάρουν κομμάτι της «πίτας» από τις μεταφορές, την κρουαζιέρα, τη ναυπηγοεπισκευή και τις άλλες λιμενικές υπηρεσίες. Μετά απ' όλα αυτά, δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η φασαρία που σηκώθηκε με τον Σκουρλέτη είναι εξαιτίας της ...εναντίωσής του στις ιδιωτικοποιήσεις.

Να ξέρουμε για τι μιλάμε... 
 
Δε λέμε βέβαια. Και οι διαμάχες στους αστικούς θεσμούς και οι πολιτικές και οι επιχειρηματικές κόντρες που αντανακλούν, έχουν σαφώς τη σημασία τους. Αλλά όσο να 'ναι, το να παρουσιάζονται με τα χτεσινά πρωτοσέλιδα και τις διάφορες δηλώσεις η απόφαση του ΣτΕ και το σχετικό μαλλιοτράβηγμα των διαχειριστών του συστήματος ως «σκηνικό πολέμου», «μάχη», «πόλεμος που ξέρει να δίνει η Αριστερά» και άλλα τέτοια «χαριτωμένα», ε, μάλλον «καρφώνει» λίγο το αποπροσανατολιστικό του πράγματος. Οχι τίποτα άλλο, δηλαδή, αλλά την ίδια ώρα η περιοχή μας κυριολεκτικά καίγεται από τον πόλεμο, στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ συζητιόταν, με τη στήριξη και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, πώς προχωράνε τα επιθετικά σχέδια ενάντια στην καπιταλιστική Ρωσία, προχτές ψηφιζόταν στη Βουλή η εγκατάσταση νέων ΝΑΤΟικών βάσεων (ηλεκτρονικού πολέμου κ.ά.) και ταυτόχρονα προχωράνε οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με το κουαρτέτο για τη νέα φάση της αντιλαϊκής επίθεσης...

Ο νέος αντιλαϊκός «Καλλικράτης»
 
Τα δύο πρόσφατα συνέδρια των συλλογικών οργάνων της Τοπικής Διοίκησης, ΚΕΔΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας) και ΕΝΠΕ (Ενωση Περιφερειών Ελλάδας), ανέδειξαν, με τον πλέον σαφή τρόπο, τη βούλησή τους να προχωρήσουν με πιο ταχείς ρυθμούς οι αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί εδώ και καιρό, και με τον παλιό και με το νέο «Καλλικράτη» που ετοιμάζεται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, για αναμόρφωση συνολικά του τρόπου λειτουργίας τους, με προτεραιότητα την προώθηση της ανταγωνιστικότητας και επιχειρηματικότητας. Με το στόχο αυτό, ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ κατέθεσαν την πλήρη συναίνεσή τους στις επικείμενες στον «Καλλικράτη» αλλαγές, ώστε δήμοι και περιφέρειες να εξυπηρετήσουν καλύτερα τον παραπάνω στόχο, που στην πράξη σημαίνει να ανοίξουν διάπλατα και πιο αποτελεσματικά τις πόρτες τους στην επιχειρηματική λειτουργία, να θέσουν στην υπηρεσία των επιχειρηματικών ομίλων τις δομές, τις υπηρεσίες και την ακίνητη περιουσία τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και στα δύο συνέδρια που έγιναν, απουσίαζε οποιαδήποτε, όχι ανησυχία ή αγωνία, αλλά έστω και - υποκριτική - αναφορά για την κατάσταση που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα από τις δραματικές περικοπές στο εισόδημά τους, την ανεργία, τη στέρηση βασικών δικαιωμάτων, παρά προτάσσεται γενικώς η «παροχή καλύτερων υπηρεσιών στους πολίτες». Με το πρόσχημα αυτό, το οποίο ούτε καν ως σημειολογία δεν αγγίζει τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων, στρώνεται το έδαφος για τον πραγματικό στόχο, να εξυπηρετήσουν οι δήμοι και οι περιφέρειες, ως δομές του αστικού κράτους, την κυρίαρχη πολιτική για την «ανάπτυξη» που υπηρετεί την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Ολα για το κέρδος
 
«Το Institute of Life - ΙΑΣΩ πιστοποιήθηκε από την TUV Hellas σύμφωνα με το εξειδικευμένο πρότυπο EN 15224:2012, το οποίο εστιάζεται στην υγεία, δίνοντας έμφαση στην ποιότητα της φροντίδας που πρέπει να λαμβάνει ο ασθενής. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το Ιασώ είναι από τις πρώτες κλινικές στην Ελλάδα που λαμβάνει τη συγκεκριμένη πιστοποίηση η οποία προβλέπεται και από το νομικό πλαίσιο (ΠΔ 10/2016, Υ.Α 6901/2015) για τις Μονάδες Εξωσωματικής. Στην ανακοίνωσή της η εταιρεία αναφέρει ότι το Institute of Life - ΙΑΣΩ είναι η μοναδική μονάδα στην Ελλάδα που διαθέτει όλες τις πιστοποιήσεις καθώς έχει επιπλέον πιστοποιηθεί με το διεθνές Πρότυπο ISO 9001:2008 από την TUV Hellas και με TEMOS για τον Ιατρικό Τουρισμό» («ιατροnet», «eyro2day», 19 Οκτώβρη 2016). Αλλη μια περίπτωση επιχειρηματικού ομίλου στον τομέα Υγείας που φροντίζει πολύμορφα να πουλά υπηρεσίες ιατρικής φροντίδας και μάλιστα σε έναν ευαίσθητο για τα νέα ζευγάρια τομέα, όπως είναι η απόκτηση παιδιών. Τα νέα εργαζόμενα ζευγάρια, που ιδιαίτερα στις τωρινές συνθήκες της κρίσης αδυνατούν να ικανοποιήσουν στοιχειώδεις ανάγκες αφού το εισόδημά τους είναι στο ευτελές ποσό των 300 ευρώ για καθέναν, αν έχουν δουλειά. Ετσι, ενώ θα έπρεπε όλα όσα χρειάζονται για την απόκτηση παιδιών, και η εξωσωματική, να είναι δωρεάν, θησαυρίζουν οι επιχειρηματίες του χώρου. Και μάλιστα συμβάλλοντας στην κερδοφορία του τουριστικού κλάδου. Για τους έχοντες...

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου