Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Οι Γύπες του Κέρδους




Οι Γύπες του Κέρδους

 

 
Καθώς ζούμε στην εποχή της θριαμβολογίας των αγορών, (δεν έχουμε παρά να ακούσουμε και να διαβάσουμε Άρη Πορτοσάλτε, Μπάμπη Σκάις Παπαδημητρίου, Πάσχο Μανδραβέλη, Κωνσταντίνο Μπογδάνο ή την κυρία Σώτη για να καταλάβουμε τι σημαίνει φανατισμένη πίστη στις αγορές) και στην ένδεια και στην κενότητα του δημόσιου διαλόγου, οδηγούμαστε στο να εξοβελίσουμε από την ζωή μας την ηθική. 

Πόσο αλήθεια τιμολογεί η «αγορά» την ανθρώπινη ζωή;

Είναι διατεθειμένη η «αγορά» να κοστολογήσει και να πουλήσει αυτό το προϊόν;
Για να απαντήσουμε σε αυτά τα ανησυχητικά για την δημόσια ζωή ερωτήματα πρέπει πρώτα να γνωρίσουμε την λογική των αγορών.


Οι αγορές υπάρχουν για να ικανοποιούν επιθυμίες. Για να ικανοποιηθούν οι επιθυμίες χρειάζεται πρώτα να δημιουργηθούν. Για να δημιουργηθούν όμως επιθυμίες χρειάζεται η διαφήμιση. Η διαφήμιση, ενώ είναι ένα παράσιτο στην επιφάνεια της πραγματικότητας, προστάζει και επιβάλει έναν ολοκληρωτισμό υποχρεωτικό για όλους: καταναλώστε! Η εντολή, η οποία λειτουργεί και ως αποτελεσματικός τρόπος αποβλάκωσης, είναι υποχρεωτική για όλους και ο καθένας οφείλει να πιαστεί από αυτήν καθ΄ οιωνδήποτε τρόπο.

Καταναλώστε! Φαντασιώσεις και αίμα!

Αγγλία, Μάντσεστερ, βράδυ  Δευτέρας 22-5-2017.

Μια τυφλή και βάρβαρη τρομοκρατική ενέργεια  η οποία στόχευε παιδιά και εφήβους που πήγαν να παρακολουθήσουν μια ποπ συναυλία της καλλιτέχνιδος Αριάνα Γκράντε, σκορπά θάνατο και τρόμο.

Ειρήσθω εν παρόδω την ίδια ώρα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ  σύναψε συμβόλαια για την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού  με το πιο σκληρό ισλαμικό κράτος, τη Σαουδική Αραβία, ύψους $110 δισ. Οι συμφωνίες αυτές προβλέπουν την πώληση του αντιπυραυλικού συστήματος THAAD, των καθοδηγούμενων βομβών υψηλής ακρίβειας, την παροχή στο σαουδαραβικό Πολεμικό Ναυτικό πολλών πολεμικών πλοίων της Lockheed Martin κ.ά. (Νόστιμον ήμαρ: Τζιχαντιστές: Οι «Φρανκενστάιν» βγήκαν από το εργαστήριο του Δημήτρη Κούλαλη)

Παρενθετικά πρέπει να υπενθυμίσουμε πως η Σαουδική Αραβία  σε συμμαχία με τις ΗΠΑ βομβαρδίζουν την Υεμένη για να «σταματήσουν τις επεμβάσεις του Ιράν στην περιοχή» σύμφωνα με τον Σαουδάραβα υπουργό Εξωτερικών Αντέλ αλ Τζουμπέιρ, ενώ ο πρίγκιπας και υπουργός Άμυνας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν δήλωσε: «Σε ταραγμένους καιρούς είναι καλό να έχεις ισχυρούς φίλους…Να γιατί η συμμαχία των ΗΠΑ με τη Σ. Αραβία είναι τόσο αξιόλογη». 

Στην επιχείρηση «Καταιγίδα Αποφασιστικότητας»  εναντίον της Υεμένης συμμετέχουν στο πλευρό της Ουάσιγκτον τα Εμιράτα, το Κατάρ, το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν, η Ιορδανία, το Μαρόκο και το Σουδάν.

Σύμφωνα  με τον Γκύντερ Μάιερ, καθηγητή και ερευνητή για τον Αραβικό Κόσμο στο Πανεπιστήμιο του Μάιντς: «Η σημαντικότερη πηγή χρηματοδότησης της ISIS προερχόταν μέχρι στιγμής από τα αραβικά κράτη, κυρίως από τη Σαουδική Αραβία, αλλά και το Κατάρ, το Κουβέιτ και τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αλλά πιο σημαντική χώρα είναι σε κάθε περίπτωση η Σουηδική Αραβία». (Από άρθρο της Deutsche Welle με τίτλο  Ποιοί χρηματοδοτούν τους τζιχαντιστές;)

Είναι γνωστό πως οι Σαουδαράβες διοχετεύουν τεράστια κεφάλαια προκειμένου να δημιουργήσουν πυρήνες και να εξοπλίσουν τις πλέον ακραίες μορφές  του ισλαμισμού, τον ουαχαβισμό ή τον σαλαφισμό.  Άλλωστε η πλειοψηφία των μισθοφόρων της ISIS που έδρασαν ή δρουν σε Λιβύη και Συρία  είναι Σαουδάραβες. Η  Σαουδική Αραβία είναι το πιο ακραίο ισλαμικό κράτος στον κόσμο και η πιο χαϊδεμένη σύμμαχος διαχρονικά των κυβερνήσεων των ΗΠΑ. 

Στην Υεμένη τα στοιχεία  του ΟΗΕ  δείχνουν ότι κάθε δέκα λεπτά πεθαίνει ένα παιδί μικρότερο των 5 ετών…( Children dying of starvation in Yemen’s conflict. http://www.bbc.com/news/video_and_audio/headlines/37423263/children-dying-of-starvation-in-yemen-s-conflict )


Όμως ας ξαναγυρίσουμε στην γοητεία των αγορών και του κέρδους καθώς όλοι μας είμαστε πρόβατα υπό τις διαταγές της.

Αμέσως μετά την σφαγή  στο Μάντσεστερ η εταιρεία Insider Collections, υποθέτουμε στα πλαίσια της εταιρικής ευθύνης και της κοινωνικής ευαισθητοποίησης της,  διοχέτευσε στην αγορά T-shirt με τυπωμένη την φράση : «I’m so so sorry.I don’t have words». Η φράση φέρει την υπογραφή της χάμπουργκερ αοιδού Αριάνα Γκράντε, η οποία μάλλον βυθίζεται ηδονικά στο βάλτο που έχει για εγκέφαλο.
Υποθέτουμε πως τα στελέχη της εταιρείας Insider Collections την μόνη ερώτηση που έκαναν στον εαυτό τους ήταν: «πόσο;»
Ναι!


Αυτή είναι η λογική τους: πόσο θα κοστολογήσουν το μπλουζάκι του ώστε αυτό να έχει απήχηση στο αποβλακωμένο κοινό για να  αποφέρει το μέγιστο κέρδος! Αυτοί οι γύπες του κέρδους λοιπόν κοστολόγησαν το αίμα των θυμάτων προς 17, 75 ευρω! 

Είμαστε σίγουροι πως η κοινωνικά υπεύθυνη εταιρεία δεν θα έμπαινε σε «αμφιλεγόμενα» και σιχαμερά ηθικά ζητήματα τα οποία το μόνο που θα δημιουργούσαν θα ήταν πρόβλημα στην ελευθερία της αγοράς.

Η εταιρεία  με υπογραφή και της αοιδού πουλάει θάνατο και κερδοσκοπεί  χωρίς χρονοτριβή. Γιατί αυτή είναι η κουλτούρα του καπιταλισμού: όλα στον ανθρώπινο βίο αντιμετωπίζονται ως εμπορεύματα με σκοπό το κέρδος. Όλα αγοράζονται όλα πωλούνται….

Γιατι…

Είναι ο Καπιταλισμός ηλίθιε…

1 σχόλιο:

  1. Ο Alex μπέρδεψε το "Νάτο Νάτο πετιέται...." το τραγούδι (από τον Μπούντζο του Καραϊσκάκη) με το ΝΑΤΟ!

    Ρέ αυτό το παιδί όλα τα μπερδεύει στο μυαλό του! Μάλλον Σαυτόν ισχύει το ... "Στο θολωμένο Μου Μυαλό ο Κόσμος Είναι μια σταλιά Του λέω Αλλού και πάει Αλλού.....Τους Εφιάλτες τραγουδώ.....!"

    Μάλλον το θολομένο Μυαλό του Alex Είναι το πρόβλημα! Διότι συμβουλευτήκαμε Εγκαφαλολόγο/Προκτωλόγο και μας είπε ότι ΌΛΟΙ το ΊΔΙΟ πρόβλημα Έχουν από τον Κατσαριδιάρη έως Kyriakouli! Μάλιστα σε προχωρημένη κατάσταση το βλέπουμε στο .... άσπρισμα των ... μαλλιών - όπως του Πουλόπουλου της Δημοκρατίας- Μας είπε ο Ιατρός με ιδικότητα Εγκεφαλολόγου/Πρωκτολόγου!

    Μάλιστα κακές γλώσσες λένε ότι Αυτοί όλοι είναι οι Ληστές των Νοσοκομείων για να αποφύγουν τοις ιατρικές εξετάσεις-Διότι χωρίς ενδοσκόπια δεν μπορούμε να δούμε το πρόβλημα Τους!! Ακούγεται .... Φυσικό!!!!!

    Μάλιστα ο ειδήμονας Ιατρός της Εγκεφαλικής Πρωκτολογίας προτείνειη ως εναλλακτική για εξέταση στους Αυτούς Κυριούς ΕΝΑΝ ..... Ηλιακό Διαβαθμιστή Υγρασίας για Κάθετες Καλλιέργειες! Αυτός πρέπει να ξέρει κάτις τις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή