Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018

Ο Νίκος ο Πλουμπίδης, οι κομμουνιστές, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας ανήκουν στην αγωνιστική παρακαταθήκη του λαού μας. Οι άλλοι που αλήθεια ανήκουν;''

Ο επίλογος της ομιλίας του καθηγητή της Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ, Γ. Μαργαρίτη, κατά την εκδήλωση - έκθεση -επιστημονική ημερίδα του Ιδρύματος της Βουλής για τον Νίκο Πλουμπίδη:

''Κυρίες και κύριοι, ο δικός μας καιρός απέχει 75 χρόνια από τα τότε γεγονότα. 
Πολλά πράγματα άλλαξαν από τότε, πολλά παραμένουν ίδια. Οι αγώνες της 5ης Μαρτίου, οι αγώνες της Αντίστασης, των αδιάκοπων ταξικών αγώνων, ο Νίκος ο Πλουμπίδης, οι κομμουνιστές, μας καλούν να μελετήσουμε εκείνους τους καιρούς, να τους μελετήσουμε με σεβασμό, έχοντας πάντα ως στόχο την καλλιέργεια εκείνης της γνώσης, της επιστημονικής παιδείας, πάνω στη οποία θα μπορέσουμε να στηρίξουμε την αλλαγή του κόσμου.

Όσοι επιζητούν το αντίθετο, όσοι ψάχνουν στα σκουπίδια της Ιστορίας να βρουν ότι μπορεί να αμαυρώσει, να στρεβλώσει, να διασύρει πρόσωπα και καταστάσεις, την αλλαγή του κόσμου πολεμούν.


Θέλουν η αντανάκλαση του χθες να είναι εικόνα και ομοίωση του δικού τους σήμερα. Ένα σήμερα υποταγής, υποτέλειας, αέναου προσκυνήματος, συνδιαλλαγής, προσαρμογής και εξαπάτησης, Ένα σήμερα τόσο άθλιο, όσο και ο κόσμος της αδικίας, της εκμετάλλευσης και του πολέμου που υπηρετεί.


Τυφλώνουν τους λαούς ανάγοντας το επουσιώδες σε ουσιώδες και παραποιώντας τη σημασία λέξεων και αξιών. Αφήστε τους να μοχθούν. 


Ο Νίκος ο Πλουμπίδης, οι κομμουνιστές, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας ανήκουν στην αγωνιστική παρακαταθήκη του λαού μας. Οι άλλοι που αλήθεια ανήκουν;''
67

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου