Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019

Υγεία κοινωνικό αγαθό για όλους ή εμπόρευμα για τους λίγους;




 
Το τελευταίο διάστημα ο Δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών πρωτοστατεί στο αίτημα και άλλων δημάρχων να μεταφερθεί η ευθύνη διαχείρισης και ελέγχου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στην Τοπική Διοίκηση.
Πατώντας πάνω σε μεγάλα και υπαρκτά προβλήματα του σημερινού εμπορευματοποιημένου συστήματος υγείας, παρουσιάζει σαν “πρωτοπόρα λύση” την μεταφορά της ΠΦΥ στους Δήμους.
Πως έχει όμως η ιστορία της ΠΦΥ στον δήμο μας λίγα χρόνια πριν.
Μέχρι και το 2013, στις Συκιές και στον Άγιο Παύλο λειτουργούσαν  δύο υποκαταστήματα του ΕΟΠΥΥ με μόνιμους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, εξοπλισμένα με τα αναγκαία όργανα των ιατρικών εξετάσεων. Στο υποκατάστημα των Συκεών λειτουργούσε και οδοντιατρείο. Η λειτουργία τους ήταν πρωί – απόγευμα, καλύπτοντας τις ανάγκες όλων των δημοτών και με γιατρό κατ’ οίκον.

Δεν θα ισχυριστούμε πως όλα τότε ήταν ιδανικά. Σαφώς και υπήρχαν ανάγκες που δεν καλύπτονταν όπως θα έπρεπε.
Υπήρχαν όμως εκείνες οι δημόσιες δομές που θα έπρεπε να βελτιωθούν και να εκσυγχρονισθούν από τις κυβερνήσεις εκείνης της εποχής.
Αντί γι αυτό η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ (Σαμαράς-Βενιζέλος), έβαλε λουκέτο και στις δύο αυτές δομές, αφήνοντας ακάλυπτους τους κατοίκους όλης της περιοχής.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα (σαν προετοιμασμένη από καιρό) η διοίκηση του Δήμου, αντί να διεκδικήσει μαζί με τους εργαζόμενους την επαναλειτουργία και τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων ιατρικών κέντρων ΠΦΥ, άρχισε να στήνει Δημοτικά ιατρεία μέσα στα ΚΑΠΗ, με ωρομίσθιους γιατρούς, όχι καθημερινής λειτουργίας και όχι πλήρους ωραρίου.
Σήμερα επαίρεται για  «Δημοτικά Ιατρεία … κυψέλες παροχής υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών».

Για να δούμε όμως πόσο «υψηλών προδιαγραφών» είναι τα δημοτικά ιατρεία που έχουν στήσει.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ίδιας της διοίκησης του Δήμου έχουμε:
-        ΩΡΛ: Λειτουργεί σε ένα μόνο ΚΑΠΗ, τρεις φορές την εβδομάδα και συνολικά μόλις 10 ώρες την εβδομάδα.
-        ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ: Λειτουργεί σε ένα μόνο ΚΑΠΗ, τρεις φορές την εβδομάδα και συνολικά μόλις 16 ώρες την εβδομάδα.
-        ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ: Λειτουργεί και στα τρία ΚΑΠΗ, από μία έως δύο φορές την εβδομάδα, για 4 έως 8 ώρες κάθε εβδομάδα.
-        ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ: Λειτουργεί και στα τρία ΚΑΠΗ, μία μόνο ημέρα την εβδομάδα, για μόλις μιάμιση ώρα στα δύο ΚΑΠΗ και 3 ώρες στο τρίτο.
-        ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΓΟΛΟΓΟΣ: Λειτουργεί σε δύο μόνο ΚΑΠΗ, μία μόνο ημέρα την εβδομάδα, για 5 ώρες στο ένα και 3 ώρες στο άλλο
-        ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ: Λειτουργεί μόνο σε ένα ΚΑΠΗ, για μία μόνο ημέρα την εβδομάδα, για 7 ώρες
-        ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ: Λειτουργεί μόνο σε ένα ΚΑΠΗ, για μία μόνο ημέρα την εβδομάδα και μόλις για 2 ώρες.
Αυτή η ελάχιστη παρουσία γιατρών ανά ειδικότητα, για την κάλυψη των ιατρικών αναγκών χιλιάδων συνδημοτών μας, παρουσιάζεται από την διοίκηση του Δήμου σαν «υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών»!!!
Δεν αρκεί αυτό αλλά ζητάνε να αναλάβουν και την πλήρη ευθύνη διαχείρισης και ελέγχου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στον Δήμο.
Αυτό που στην ουσία επιδιώκουν είναι να συνδέσουν σε επιχειρηματική βάση το Δημοτικό Ιατρικό Κέντρο που ετοιμάζουν, επί της Επταπυργίου, με τον ΕΟΠΥΥ ώστε να απομυζούν και αυτοί τα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων, όπως ακριβώς κάνουν και οι επιχειρηματίες του κλάδου, ανταγωνιζόμενοι δήθεν τα ιδιωτικά πολυιατρεία.
Η κατάσταση στην υγεία δεν πρόκειται να βελτιωθεί αν η υγεία περάσει στους δήμους. Άλλωστε οι δήμοι είναι μέρος του κράτους και της κυβέρνησης και λειτουργούν με την ίδια ακριβώς πολιτική, διαχειριζόμενοι τα πάντα με ιδιωτικό-οικονομικά και επιχειρηματικά κριτήρια.
Το πέρασμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στους Δήμους όχι μόνο δεν θα εξασφαλίσει περισσότερες και ποιοτικότερες παροχές, αλλά θα αποτελέσει τον προθάλαμο μιας ακόμη μεγαλύτερης υποβάθμισης της, με την ταυτόχρονή οικονομική επιβάρυνση των λαϊκών οικογενειών.

Η μεταφορά της ΠΦΥ (ή κάποιου μέρους της) προς την Τοπική Διοίκηση δεν είναι έξω από τους συνολικότερους σχεδιασμούς και της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
 Η κυβέρνηση εντείνει τη γενικότερη πολιτική της μείωσης των κρατικών δαπανών για την Υγεία, στοχεύοντας οι δωρεάν παροχές να περιορίζονται σε ένα ελάχιστο «βασικό πακέτο» για όλους, αυξάνοντας εκείνο το μέρος των αναγκών που θα χρυσοπληρώνεται ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα των ασθενών.
Ένα συνονθύλευμα δημόσιων, δημοτικών και κυρίως ιδιωτικών μονάδων παροχής υπηρεσιών ΠΦΥ θα βρίσκονται σε οξύτατο ανταγωνισμό μεταξύ τους, διεκδικώντας μεγαλύτερο ποσό από τον προϋπολογισμό του υποχρηματοδοτούμενου ΕΟΠΥΥ.
Ενταγμένες στην υλοποίηση αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής είναι και οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε η διοίκηση του Δήμου Νεάπολης-Συκεών στον τομέα της ΠΦΥ
Το σύστημα υγείας δεν μπορεί να είναι διαφορετικό από περιοχή σε περιοχή με βάση τις δυνατότητες του κάθε δήμου.
Η ΠΦΥ, ενταγμένη σε ένα ενιαίο δημόσιο και απολύτως δωρεάν σύστημα Υγείας, πρέπει να είναι προσανατολισμένη στην πρόληψη, με δημόσια Κέντρα Υγείας και περιφερειακά ιατρεία συνδεδεμένα με τους τόπους δουλειάς, τους χώρους εκπαίδευσης, άθλησης και με την οικογένεια.

Κέντρα Υγείας που θα καλύπτουν σε 24ωρη βάση, όλο το χρόνο, τις ανάγκες υγιών και ασθενών με πλήρως αναπτυγμένες και συνεργαζόμενες μεταξύ τους υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας, αποκατάστασης, υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας και δημόσιας υγείας.

Με κρατικά νοσοκομεία που να ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες του λαού, στην εκπαίδευση και στην έρευνα.

Ένα τέτοιο σύστημα δεν περιμένει τον ασθενή - «πελάτη» να τον επισκεφτεί. Φροντίζει για την πλήρη καταγραφή, εκτίμηση και ικανοποίηση των αναγκών Υγείας και Πρόνοιας των οικογενειών και των κατοίκων κάθε περιοχής.
Ρόλος του και περιεχόμενο στη λειτουργία των υπηρεσιών του είναι η δωρεάν συστηματική και εξειδικευμένη παρακολούθηση της υγείας μαθητών, φοιτητών, εργαζομένων, ηλικιωμένων και ΑμΕΑ στο σπίτι, στα ΚΑΠΗ κ.λπ.
ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ
ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ
ΕΝΙΣΧΥΟΥΜΕ ΤΟ ΚΚΕ ΠΑΝΤΟΥ
ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
.ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου