Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΙΣΟΤΗΤΑ» ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ


Κούφιες διακηρύξεις για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών και προσαρμογές στις κατευθύνσεις της ΕΕ
 
 
MotionTeam
Ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, του οποίου το πρώτο μέρος περιέχει ρυθμίσεις υπό τον τίτλο «Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας».
 Οι κούφιες διακηρύξεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που παρουσίασε και χτες το νομοσχέδιο ως ένα μεγάλο βήμα «κατά της ανισότητας των φύλων», για τη «γυναικεία χειραφέτηση» και απόδειξη του τάχα «κοινωνικού αριστερού προοδευτικού της προφίλ», ξεγυμνώθηκαν και από την απόρριψη των τροπολογιών που είχε καταθέσει το ΚΚΕ στο νομοσχέδιο, τρεις από τις οποίες αφορούσαν μέτρα για την ουσιαστική προστασία της μητρότητας (βλέπε και σχετικό θέμα).

Ετσι κι αλλιώς, οι όποιες διακηρύξεις της κυβέρνησης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών εξαντλούνται στο νομοσχέδιο στη διαμόρφωση θεσμικών οργάνων και επιτροπών, σε επίπεδο υπουργείου, Περιφερειών και δήμων (Γραμματείες, Επιτροπές Ισότητας, συμβουλευτικά κέντρα κ.ο.κ.), στην αύξηση της ποσόστωσης συμμετοχής των γυναικών στα ψηφοδέλτια στις εκλογές (από το 30% σήμερα, στο 40%), ευχολόγια για «προώθηση της ισότητας των φύλων» στα ΜΜΕ και προστασία της γυναίκας στους χώρους δουλειάς, ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών και άλλα παρόμοια, ενώ στο όνομα της «δίκαιης» καπιταλιστικής ανάπτυξης προβλέπεται και η επιβράβευση των επιχειρήσεων που «προωθούν την ισότητα». Παράλληλα, αναπαράγονται οι γνωστές συνταγές της ΕΕ περί «ίσων ευκαιριών» αντί για δικαιώματα κ.ο.κ.


Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση, δείχνοντας πόση... αξία έχουν οι διακηρύξεις της για την προστασία της γυναίκας, κλιμακώνει διαρκώς την αντιλαϊκή πολιτική διατηρώντας και ενισχύοντας τους νόμους που τσακίζουν τα εργασιακά δικαιώματα και των γυναικών, εντείνοντας έτσι και τη γυναικεία ανισοτιμία, για τη θωράκιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Παράλληλα, και παρά την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ και κατά τη συζήτηση στη Βουλή να «προσαρμόσει» το ψευτοδίλημμα «πρόοδος ή συντήρηση» στα ζητήματα αυτά, στο «διά ταύτα» ταυτίστηκε και εδώ με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα. Ολοι μαζί προσπάθησαν να αποδώσουν τη γυναικεία ανισοτιμία σε κάποια στερεότυπα που επικρατούν στην κοινωνία ή σε «παθογένειες και εγκατεστημένες αντιλήψεις που υπάρχουν στη κοινωνία μας», όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Χαρίτσης. Χαρακτηριστικά, ο βουλευτής και γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, αποκαλύπτοντας και την πραγματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «το γυναικείο ζήτημα δεν παύει να είναι ένα διαταξικό ζήτημα, το οποίο απασχολεί οριζόντια την ελληνική κοινωνία».

Η ΝΔ καταψήφισε το νομοσχέδιο, κυρίως για λόγους αντιπολίτευσης και με την κριτική της να εξαντλείται σε δευτερεύοντα, όπως ότι στο νομοσχέδιο υπάρχουν και άλλα άσχετα κεφάλαια, ενώ υπερψήφισε και το άρθρο 21 για την επιβράβευση των επιχειρήσεων.

Το ΠΑΣΟΚ και η Ενωση Κεντρώων ψήφισαν «παρών». Η ναζιστική Χρυσή Αυγή, ο εισηγητής της οποίας επανέφερε όλες τις αντιδραστικές προτάσεις για το ρόλο της γυναίκας, καταψήφισε, διαφωνώντας με τις ποσοστώσεις στα ψηφοδέλτια, επειδή «κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει τη γυναίκα να πάρει μέρος στα κοινά».

Η γυναικεία ανισοτιμία έχει τις ρίζες της στην καπιταλιστική εκμετάλλευση
 
Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών» στο νομοσχέδιο. Οπως ανέδειξε ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Γιάννης Δελής, οι ρυθμίσεις φέρουν τη σφραγίδα της ΕΕ, ενώ η διατύπωση διακηρυκτικών αρχών - ακόμα και θετικών σε κάποιες περιπτώσεις - δεν έχει την ανάλογη στήριξη, με πρακτικά μέτρα.

Δείχνοντας άλλωστε πόσο υποκριτικό είναι το ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ για τη γυναικεία ισοτιμία, ο Γ. Δελής έφερε ως παράδειγμα τα άρθρα που αφορούν την προβολή της γυναικείας ισότητας από τα ΜΜΕ, «δηλαδή τα τηλεοπτικά κανάλια, τα οποία κάθε βράδυ προάγουν τη γυναικεία προσωπικότητα - μαζί και την ανδρική - σε εκπομπές τύπου "Power of Love" ή "Next Top Model"». Παράλληλα, επεσήμανε ότι η δημόσια ΕΡΤ «έθαψε» τις μεγάλες συγκεντρώσεις της ΟΓΕ στις 8 Μάρτη, στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.

Αναφορά έκανε και στην επιβράβευση επιχειρήσεων «για την προώθηση της ισότητας», σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «το πρώτο βραβείο» θα πρέπει να το πάρει η διοίκηση των «My Market» η οποία καλεί το προσωπικό της, πράγματι «χωρίς διακρίσεις», να χαμογελά στους πελάτες από «ευτυχία» γιατί πληρώνεται με 300 ευρώ, «το δεύτερο» στο υπουργείο Παιδείας, που απολύει γυναίκες εκπαιδευτικούς με επαπειλούμενη εγκυμοσύνη, και «το τρίτο» θα πρέπει να μοιραστεί στα ιδιωτικά κανάλια, που ...προάγουν τη γυναικεία προσωπικότητα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Εκανε σαφές πως «όταν το ΚΚΕ αναφέρεται στη γυναικεία ανισοτιμία δεν μιλά γενικά, ούτε αταξικά, όπως τα αστικά κόμματα, για μια εντελώς αφηρημένη, θεωρητική έννοια της γυναίκας, αλλά εννοεί και μιλά πολύ συγκεκριμένα για τις γυναίκες των εργατικών και λαϊκών οικογενειών, για τα νέα λαϊκά κορίτσια, που ζουν στο πετσί τους τη διπλή καταπίεση και εκμετάλλευση - την ταξική αλλά και το παρακλάδι της, τη φυλετική».

Ο καπιταλισμός, συνέχισε, αξιοποιεί την ανισοτιμία γιατί αυτή οδηγεί σε φθηνότερη εργασία και άρα γίνεται πολύτιμη πηγή πρόσθετου κέρδους για το κεφάλαιο. Γι' αυτό και «η γυναικεία ανισοτιμία είναι διαχρονική, γιατί η ρίζα της είναι τόσο βαθιά όσο και η ταξική εκμετάλλευση». Πρόσθεσε ότι «αυτά τα απαράδεκτα στερεότυπα είναι και τα ίδια παράγωγα και αντανακλάσεις της ανισότιμης θέσης της γυναίκας στον καπιταλισμό».

Το ΚΚΕ, σημείωσε ο Γ. Δελής, όταν κάνει λόγο για ισότιμη συμμετοχή της γυναίκας στην κοινωνική εργασία και κοινωνική ζωή, τονίζει πρώτα απ' όλα τους αναγκαίους όρους και τις προϋποθέσεις εκείνες οι οποίες μπορούν να εξασφαλίσουν πραγματικά την ολόπλευρη κοινωνική ανάπτυξη της γυναίκας, την ισοτιμία της και την απελευθέρωσή της από τα διπλά κοινωνικά της δεσμά, και τα ταξικά και τα φυλετικά. Αναφέρεται δηλαδή στα πραγματικά δικαιώματα της γυναίκας και όχι στις λεγόμενες «ίσες ευκαιρίες» που λέει η ΕΕ.

Κατέθεσε τις προτάσεις του ΚΚΕ για την εξάλειψη της ανεργίας, για το δικαίωμα των γυναικών - όπως και των ανδρών - στη σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, με καλούς μισθούς και όχι φτώχειας, με σύνταξη αξιοπρεπή, 5 χρόνια νωρίτερα για τις γυναίκες απ' ό,τι για τους άνδρες, ως ελάχιστη ανταπόδοση της κοινωνίας για τον αναπαραγωγικό ρόλο της γυναίκας και τις ανάγκες που προκύπτουν απ' αυτόν, προτάσεις που αφορούν συνολικά όλες τις πλευρές της ζωής της γυναίκας, το δικαίωμά της στη μητρότητα, με κρατικές υποδομές και υπηρεσίες για την κοινωνική στήριξη, στον ελεύθερο χρόνο. Αυτά, τόνισε, θα πρέπει να τα έχουν στο νου τους οι γυναίκες και μπροστά στην κάλπη, στις επικείμενες εκλογές.

Κλείνοντας τόνισε ότι η καπιταλιστική κοινωνία ούτε μπορεί, ούτε θέλει να προστατεύσει τα δικαιώματα της γυναίκας, κάτι που είχε επιτευχθεί τις προηγούμενες δεκαετίες στις σοσιαλιστικές χώρες, γιατί η οικονομία και η κοινωνία τους οργανώνονταν όχι για το κέρδος, αλλά για να ικανοποιούνται οι ανθρώπινες ανάγκες.

Ριζοσπάστης    Τετάρτη 20 Μάρτη 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου