Κυριακή 9 Ιουνίου 2019

Τέλος ο τουρισμός στην Κούβα για Αμερικανούς πολίτες



Νέα περιοριστικά μέτρα κατά της δυνατότητας ταξιδιού στην Κούβα εξέδωσε η κυβέρνηση Τραμπ, που ισοδυναμούν με πρακτική απαγόρευση του τουρισμού στο νησί με αφετηρία τις ΗΠΑ.

Χάος προκλήθηκε την περασμένη Τρίτη, μετά την εντολή της κυβέρνησης Τραμπ σε κρουαζιερόπλοια με προορισμό την Κούβα πως μέσα σε μία ημέρα θα έπρεπε να απομακρυνθούν από τα λιμάνια της χώρας ή, αν βρίσκονταν εν πλω, να αλλάξουν τη ρότα τους. Περίπου 800.000 κρατήσεις επηρεάστηκαν από αυτή την απόφαση, σύμφωνα με Διεθνή Ένωση Κρουαζιέρας, και πολλές εταιρείες επιστρέφουν τα χρήματά τους στους τουρίστες ή δωρεάν ακύρωση της κρουαζιέρας, αν αυτή ακόμα δεν έχει ξεκινήσει, καθώς θεωρητικά οι κρατήσεις που έχουν γίνει μέχρι και τις 5 Ιούνη μπορούν να πραγματοποιηθούν κανονικά.


Η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης είναι ένα ακόμα από τα πλήγματα κατά της κουβανικής κυβέρνησης από την αρχή της θητείας του νυν προέδρου, που εντάθηκαν μετά την κρίση στη Βενεζουέλα, στην προσπάθεια να καμφθεί η αλληλεγγύη της Κούβας στη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας, αλλά και για να “μην πέφτουν λεφτά Αμερικανών πολιτών στα χέρια της δικτατορικής κυβέρνησης” της χώρας.

Τα νέα μέτρα ισοδυναμούν ουσιαστικά με απαγόρευση ταξιδιών στην Κούβα από τις ΗΠΑ, καθώς καταργείται η δυνατότητα προσέγγισης γιοτ και κρουαζιερόπλοιων,αλλά και αεροσκαφών, τόσο εταιρειών, όσο και ιδιωτών. Επιπλέον, καταργείται η δυνατότητα άδειας «εκπαιδευτικής επίσκεψης» στην Κούβα, που ήταν η σημαντικότερη εξαίρεση στην απαγόρευση του τουρισμού Αμερικανών στο νησί της Επανάστασης, που ίσχυε τυπικά ακόμα και την περίοδο της πολιτικής «ύφεσης» των αμερικανοκουβανικών σχέσεων επί Ομπάμα.

Σύμφωνα με ανάρτηση του συμβούλου ασφαλείας του Τραμπ, Τζον Μπόλτον στο τουίτερ «Η κυβέρνηση προχώρησε την πολιτική του προέδρου στην Κούβα, τερματίζοντας τον «καλυμμένο τουρισμό» στην Κούβα και επιβάλλοντας περιορισμούς στα πλοία» προσθέτοντας πως «θα συνεχίσουμε τις ενέργειες για να περιορίσουμε την πρόσβαση του κουβανικού καθεστώτος σε δολάρια».

Ο Μπρούνο Ροντρίγκες από την πλευρά του, ως ΥΠΕΞ της Κούβας, απάντησε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο ίδιο μέσο πως η κίνηση αυτή των ΗΠΑ είναι «επίθεση στο διεθνές δίκαιο», επαναλαμβάνοντας πως το εμπάργκο είναι το βασικό εμπόδιο στην ανάπτυξη της χώρας, παραβιάζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα των Κουβανών.

Τυπικά παραμένουν έντεκα κατηγορίες νόμιμου ταξιδιού στην Κούβα, που περιλαμβάνουν οικογενειακές επισκέψεις Αμερικάνων κουβανικής καταγωγής, την επαγγελματική ή δημοσιογραφική έρευνα, τις θρησκευτικές δραστηριότητες και τη συμμετοχή σε αθλητικούς αγώνες. Ωστόσο, ακόμα και αυτές οι εξαιρέσεις στην πράξη ακυρώνονται αρκετές φορές, καθώς έχουν καταγραφεί περιστατικά κατά τα οποία επισκέπτες του νησιού βρίσκονται αντιμέτωποι με ανακρίσεις ή και πρόστιμα κατά την επιστροφή τους στις ΗΠΑ, ενώ και η συνολική περιπλοκότητα του θεσμικού πλαισίου αποθαρρύνει πολλούς δυνάμει επισκέπτες από το να επιχειρήσουν το ταξίδι στην «απαγορευμένη χώρα».

Με αγανάκτηση αντιδρούν στην είδηση πολίτες που έχουν ταξιδέψει στο παρελθόν στην Κούβα: «Νομίζει πως ερχόμαστε εδώ ως τουρίστες, αλλά μαθαίνουμε τόσα πράγματα. Είναι γελοίο που δεν μπορούμε να ξανάρθουμε», λέει η 68χρονη Σέριλ Κόλαρ, συνταξιούχος νοσοκόμα που στο παρελθόν είχε επισκεφτεί με κρουαζιερόπλοιο την Αβάνα: «Η Κούβα είναι η μόνη χώρα στην οποία δεν επιτρέπεται να πάμε. Μπορούμε να πάμε στη Ρωσία, αλλά για κάποιο λόγο ο Τραμπ έχει πρόβλημα με την Κούβα».

Αρνητική είναι και η αντίδραση μεγάλων αμερικανικών και διεθνών ΜΜΕ, όχι βέβαια από τη σκοπιά της υπεράσπισης της Κούβας, αλλά από ανησυχία πως η ανακοπή του ρεύματος εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών από τις ΗΠΑ, θα ανακόψει την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα στο νησί, σημαντικό μέρος του οποίου επικεντρώνεται στον τουριστικό τομέα.

Με πληροφορίες από cnn.com και theguardian.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου