Τρίτη 6 Αυγούστου 2019

Προανάκρουσμα της νέας επίθεσης στο Ασφαλιστικό




Με αλλεπάλληλες δηλώσεις του υπουργού Εργασίας και άλλων κυβερνητικών στελεχών, καθώς και μπαράζ δημοσιευμάτων στον αστικό Τύπο, συντηρείται επίμονα η συζήτηση περί «χρυσών συντάξεων» και «χρυσών εφάπαξ», για το αν ο ΕΦΚΑ είναι πλεονασματικός ή όχι, για το τι θα γίνει με τις δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, για την «τρύπα» που ενδέχεται αυτές να δημιουργήσουν στα δημοσιονομικά κ.ο.κ.

Ολη αυτή η φιλολογία, βέβαια, ούτε τυχαία είναι ούτε και καινούργια. Κατ' αναλογία θυμίζει παλαιότερες συζητήσεις περί «συντάξεων μαϊμού», περί «βιωσιμότητας» των ασφαλιστικών ταμείων. Θυμίζει ακόμα τον προκλητικότατο ισχυρισμό του υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση, που το 2013 - και τότε ως υπουργός Εργασίας - είχε ισχυριστεί ότι «το ασφαλιστικό σύστημα στηρίχτηκε σε ρουσφέτια και πελατειακές σχέσεις».

Ο λαός ωστόσο έχει πλούσια πείρα: Κάθε φορά που σηκώνεται τέτοιος κουρνιαχτός, στην πραγματικότητα αυτό που θέλουν να κρύψουν είναι τα νέα χτυπήματα στα απομεινάρια της Κοινωνικής Ασφάλισης. Τα ίδια που κάνει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ για να καμουφλάρει την προωθούμενη παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης, τα έκανε προηγουμένως ο ΣΥΡΙΖΑ για να δικαιολογήσει το νόμο - λαιμητόμο που... «έβαλε τάξη στα Ταμεία και ενιαίους κανόνες για όλους», τα ίδια ακριβώς έκαναν παλιότερα και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Κάθε κυβέρνηση του κεφαλαίου έρχεται να συνεχίσει το αντιασφαλιστικό έργο της προηγούμενης...


***
 
Μιλάνε και ξαναμιλάνε για «συντάξεις μαμούθ» - οι οποίες τελικά αφορούν μετρημένες περιπτώσεις και σε συγκεκριμένους χώρους - αλλά δεν λένε κουβέντα γι' αυτό που πραγματικά βιώνει η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων, για τη σφαγή που έχουν υποστεί 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι, ως απόρροια των απανωτών αντιασφαλιστικών επιθέσεων όλων των κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ για πάνω από 20 χρόνια.

Πολύ περισσότερο, με όλη αυτήν τη φιλολογία περί μπλοκαρίσματος των «συντάξεων μαμούθ», επιχειρούν να «νομιμοποιήσουν» την επίθεση διαρκείας, να δώσουν μια αίσθηση «δικαιοσύνης» στο πετσόκομμα της συντριπτικής πλειοψηφίας των συντάξεων, για την αύξηση των οποίων βέβαια δεν μιλάνε ούτε για αστείο!

Επιχειρούν να κρύψουν την πραγματικότητα που διαμόρφωσε η πολιτική όλων των κυβερνήσεων του κεφαλαίου: Τα ίδια τα δικά τους στοιχεία δείχνουν ότι 4 στις 10 κύριες συντάξεις είναι κάτω από 500 ευρώ μεικτά, με τη μεγάλα μάζα να αφορά στα ποσά των 330 - 390 ευρώ! Δείχνουν ότι η μέση κύρια σύνταξη είναι μόλις 724,41 ευρώ μεικτά, η μέση επικουρική 172,42 ευρώ μεικτά και το μέσο μέρισμα των δημοσίων υπαλλήλων 98,05 ευρώ μεικτά. Το μέσο μηνιαίο εισόδημα των 2.555.049 συνταξιούχων της χώρας ανερχόταν στο τέλος του 2018 στα 828,7 ευρώ προ φόρου. Αυτά τα αποσιωπούν...

***
 
Αντίστοιχο αποπροσανατολιστικό χαρακτήρα έχει και όλη η φιλολογία για τις δικαστικές αποφάσεις σχετικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων για τις τεράστιες περικοπές που τους επέβαλαν όλες οι κυβερνήσεις από το 2012 μέχρι σήμερα.

Αφού επί τόσα χρόνια μια σειρά δυνάμεων και επιτελείων προσπάθησαν να τραβήξουν τους συνταξιούχους μακριά από το αγωνιστικό συνταξιουχικό κίνημα, που απαιτεί να αποδοθούν άμεσα, με πολιτική απόφαση, όλα τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους, δίχως προσφυγές και προαπαιτούμενα, αφού πάσχισαν να τους στείλουν πελατεία σε μεγαλοδικηγόρους και να τους εγκλωβίσουν σε έναν ατέρμονο δικαστικό κυκεώνα, τώρα ανασύρουν ξανά όλη την παραφιλολογία για το τι θα αποφασίσει τελικά το Συμβούλιο της Επικρατείας και για τις «συνέπειες στα δημοσιονομικά».

Με το ίδιο ακριβώς επιχείρημα - των «δημοσιονομικών δυνατοτήτων» - με το οποίο το Συμβούλιο της Επικρατείας ήδη «νομιμοποίησε» την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού στο Δημόσιο, με το ίδιο επιχείρημα που χρησιμοποίησαν στις δικαστικές αίθουσες τόσο οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ όσο και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν σήμερα να αποκρύψουν το γεγονός ότι όποια και αν είναι η δικαστική απόφαση, ακόμα και αν δεχτεί την επιστροφή ενός τμήματος των αναδρομικών, τόσο η σημερινή όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση έχουν ήδη δεσμευτεί για τη λήψη «ισοδύναμων δημοσιονομικών μέτρων», προκειμένου «η δημοσιονομική συνταξιοδοτική δαπάνη» να μην υπερβαίνει τους αντιλαϊκούς στόχους που έχουν συμφωνήσει.

***
 
Δεν χωρά λοιπόν η παραμικρή επανάπαυση! Πίσω από όλο αυτόν τον κουρνιαχτό και τις αποπροσανατολιστικές κοκορομαχίες ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται η προετοιμασία του εδάφους για το νέο χτύπημα, για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης μέσα από το «σύστημα των τριών πυλώνων», τον δρόμο για τον οποίο έστρωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τον νόμο Κατρούγκαλου και με το παραπέρα χτύπημα των συντάξεων.

Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ΝΔ και η ομιλία του υπουργού Εργασίας είναι αποκαλυπτικές: Προωθούν την εισαγωγή του «κεφαλαιοποιητικού συστήματος» στην Επικουρική Ασφάλιση και την παράδοση των εισφορών των ασφαλισμένων στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, στοιχείο που θα κάνει την επικουρική σύνταξη βορά του επιχειρηματικού τζόγου, χωρίς καμία εγγύηση για τις απολαβές των συνταξιούχων. Την ίδια ώρα, δημιουργώντας νέα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο, προωθούν παραπέρα ενίσχυση των αμιγώς ιδιωτικών σχημάτων Ασφάλισης, όπως είναι τα Επαγγελματικά Ταμεία και η ιδιωτική Ασφάλιση, με νέα «θεσμικά και οικονομικά κίνητρα».

Οι συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι θα γίνουν πάλι μάρτυρες μιας νέας επίθεσης που θα πετσοκόβει παραπέρα τα όποια ασφαλιστικά δικαιώματα τους έχουν απομείνει. Κόντρα στον αποπροσανατολισμό των ημερών επομένως, το ζητούμενο είναι να αναλάβουν δράση, με συντονισμένο και αποφασισμένο αγώνα για να ανακτηθούν όλες οι τεράστιες απώλειες των τελευταίων χρόνων, για αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, με αυξήσεις στις συντάξεις.


Χ.
 
 
 
 
 
 
Ριζοσπάστης   Τρίτη 6 Αυγούστου 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου