Τρίτη 13 Αυγούστου 2019

Σταγόνα - σταγόνα


Σταγόνα - σταγόνα έρχεται στην επιφάνεια το πικρό ποτήρι που κρύβεται πίσω από την οριακή έκπτωση του ΕΝΦΙΑ, την οποία διαφημίζει η κυβέρνηση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ παραπονιέται πως ήταν δική του ιδέα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι μειώσεις αυτές, που θα ευνοήσουν περισσότερο τους κατόχους μεγάλων ιδιοκτησιών, θα δημιουργήσουν δημοσιονομικό κενό της τάξης των 470 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα προϋπολογισμένα έσοδα από το βάρβαρο χαράτσι. Τα λεφτά αυτά βέβαια δεν πάνε «υπέρ πίστεως», αλλά θα εισπραχθούν κανονικά από την κυβέρνηση, για «να μην κινδυνεύσουν οι δημοσιονομικοί στόχοι». Με ποιον τρόπο; Με την αύξηση της εισπραξιμότητας του ΕΝΦΙΑ, που κυμαίνεται σήμερα σε ποσοστά γύρω στο 75%, εξαιτίας της αδυναμίας χιλιάδων λαϊκών νοικοκυριών να ανταποκριθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις τους. Δηλαδή, η κυβέρνηση θα καλύψει το δημοσιονομικό κενό κυνηγώντας τα συνήθη υποζύγια: Τα λαϊκά στρώματα που πληρώνουν το 95% των άμεσων και έμμεσων φόρων. Με άλλα λόγια, από τη μια τσέπη τα δίνει και από την άλλη τα παίρνει η κυβέρνηση, κάνοντας πρωταπριλιάτικο αστείο την «ανακούφιση» των λαϊκών νοικοκυριών, την ίδια ώρα που με νομοσχέδιο τις επόμενες μέρες σχεδιάζει νέες φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο. Αλλη μια επιβεβαίωση ότι μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής, που υπηρετεί τη «δημοσιονομική σταθερότητα» και την ανάπτυξη για το κεφάλαιο, δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική ελάφρυνση και ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων, παρά μόνο με οργανωμένο αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες, που θα βάζει στόχο την ανατροπή της.

Εξυπνακισμοί... 
 
Με διάφορους εξυπνακισμούς, η «Αυγή» και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να παρουσιάσουν ως «ενιαία» τάχα την αντιπολίτευση στα νομοσχέδια και στις τροπολογίες της κυβέρνησης, για να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση ενός «προοδευτικού» μπλοκ κομμάτων που αντιδρούν στη «συντηρητική» πολιτική της ΝΔ. Εγραφε για παράδειγμα η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το νομοσχέδιο για το άσυλο ότι «η κυβέρνηση έμεινε μόνη της», ενώ σε συνέντευξή του δυο μέρες μετά, ο Ν. Παππάς ισχυριζόταν ότι «η ΝΔ κατάφερε να ενώσει την προοδευτική αντιπολίτευση». Για όποιον βέβαια παρακολούθησε τη συζήτηση στη Βουλή, όλα αυτά ακούγονται αστεία. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να στήσει σόου για τη δημιουργία εντυπώσεων σε όλα τα νομοσχέδια, άλλοτε με την Θάνου και το Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, άλλοτε με τον διοικητή της ΕΥΠ και το πόσες Γραμματείες θα έχει η κυβέρνηση. Και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού επί της ουσίας συμφωνεί με τη ΝΔ στην ανάγκη ενός «επιτελικού κράτους», που θα υπηρετεί αποτελεσματικά την καπιταλιστική ανάπτυξη, όπως συμφωνούν και στο «πανεπιστήμιο της αγοράς», που «θωρακίζεται» με την κατάργηση του ασύλου απέναντι στις φοιτητικές και λαϊκές κινητοποιήσεις. Το ίδιο ισχύει και για το ΚΙΝΑΛ, που ψήφισε μάλιστα «παρών» στην κατάργηση του ασύλου, ενώ ο Βαρουφάκης διαφώνησε μεν με το νομοσχέδιο, πρότεινε όμως τη δημιουργία σώματος ένστολων για τη «διατήρηση της τάξης» στα πανεπιστήμια!

... και μπαγαποντιέ
 
Ωστόσο, καθόλου αστεία δεν είναι η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να «ξεπλυθεί» από την αντιλαϊκή πολιτική που υπηρέτησε ως κυβέρνηση και κυρίως για τις βρώμικες υπηρεσίες που πρόσφερε στο κεφάλαιο, κατασυκοφαντώντας αξίες και ιδανικά της αριστεράς, νομιμοποιώντας και δικαιώνοντας την πολιτική των θυσιών δίχως τέλος για το λαό, στο όνομα της ανάπτυξης για το κεφάλαιο. Σ' αυτό το έδαφος πατάει σήμερα η ΝΔ για να επιταχύνει και να κλιμακώσει την αντιλαϊκή πολιτική σε όλα τα μέτωπα, αναγνωρίζοντας μάλιστα την προσφορά του ΣΥΡΙΖΑ. Ας αφήσουν λοιπόν τις μπαγαποντιές. Ο λαός μπορεί να ανοίξει δρόμους για τα πραγματικά του συμφέροντα βάζοντας στο στόχαστρο όχι μόνο τα επιμέρους αντιλαϊκά μέτρα που νομοθετεί και ετοιμάζεται να κλιμακώσει η ΝΔ, αλλά το σύνολο της πολιτικής και τα κόμματα που υπηρετούν το στόχο της καπιταλιστικής ανάπτυξης σε βάρος των σύγχρονων λαϊκών δικαιωμάτων και αναγκών.

Βιτρίνα
 
Σε μία από τις πιο τουριστικές περιοχές της Πελοποννήσου, στο νομό Αργολίδας, όπου το βράδυ της Παρασκευής έγινε το θανατηφόρο ατύχημα με το ταχύπλοο και την ψαρόβαρκα, το Κέντρο Υγείας Κρανιδίου, που εξυπηρετεί την περιοχή, είναι υποστελεχωμένο και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες που αυξάνονται κατακόρυφα τους καλοκαιρινούς μήνες, πόσο μάλλον σε ένα τόσο σοβαρό περιστατικό, όπως ο τραυματισμός της 60χρονης, που δίνει μάχη για τη ζωή της. Οπως καταγγέλλουν κάτοικοι και παραθεριστές στην περιοχή, ακόμα και τα ασθενοφόρα που έσπευσαν στο τόπο του ατυχήματος τα οδηγούσαν υπάλληλοι του δήμου, ελλείψει οδηγών! Να λοιπόν μια σοβαρή πλευρά της άθλιας πραγματικότητας που ζει ο λαός πίσω από τη βιτρίνα της ανάπτυξης στον κλάδο του τουρισμού, όπως την κατέγραψε ο «Ριζοσπάστης του Σαββατοκύριακου», με αποκαλυπτικά παραδείγματα για τις τεράστιες ελλείψεις στις δημόσιες δομές Υγείας τουριστικών περιοχών, που γίνονται διπλά επικίνδυνες για τα λαϊκά στρώματα την περίοδο του καλοκαιριού. Χειμώνα - καλοκαίρι, είτε με «δεξιές» είτε με «σοσιαλδημοκρατικές» είτε με «αριστερές» κυβερνήσεις, οι λαϊκές ανάγκες βρίσκονται στην «πρέσα», για να μπορούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού - και όχι μόνο - να απολαμβάνουν απλόχερα την κρατική στήριξη με «ζεστό» χρήμα και προνόμια, και να καυχιούνται ότι σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο...






Ριζοσπάστης   Τρίτη 13 Αυγούστου 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου