Τρίτη 28 Ιουλίου 2020

Απολογισμός ... διετίας



«Υποστηρίξαμε αναπτύξεις πλοίων και υποβρυχίων. Υποστηρίξαμε αναρίθμητες μετασταθμεύσεις αεροσκαφών. Βελτιώσαμε την ετοιμότητα και την ασφάλεια της εγκατάστασης με συνεχείς ασκήσεις. Σαν αποτέλεσμα αναγνωριστήκαμε σαν η καλύτερη μικρή εγκατάσταση του Ναυτικού των ΗΠΑ σε Ευρώπη, Αφρική και Μέση Ανατολή». Αυτά τόνισε ο απερχόμενος διοικητής της βάσης των ΗΠΑ στη Σούδα πλοίαρχος, σε μήνυμά του προς το προσωπικό της, λίγο πριν παραδώσει τη διοίκηση, την προηγούμενη Παρασκευή, στον διάδοχό του, περιγράφοντας τι πέτυχε η βάση επί ημερών του, τα τελευταία δύο χρόνια. Μια διετία που σε «θεσμικό» - κυβερνητικό επίπεδο σημαδεύτηκε από την έναρξη του λεγόμενου «Στρατηγικού Διαλόγου» Ελλάδας - ΗΠΑ, επί ΣΥΡΙΖΑ, το Δεκέμβρη 2018, και την υπογραφή της νέας, επικαιροποιημένης «Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας», επί ΝΔ, τον Οκτώβρη του 2019. Με ό,τι ακολούθησε.

***
 
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, επιθεωρώντας στα μέσα Ιούνη φέτος τη βάση, συνοδευόμενος από τον Ελληνα υπουργό Αμυνας, σε ομιλία του εκεί, την χαρακτήρισε «κόσμημα στο στέμμα» και «ναυαρχίδα» της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας. «Καμία έκπληξη για το γεγονός ότι είναι σήμερα πιο δραστήρια από ποτέ», υπογράμμισε, τονίζοντας πως η Σούδα «είναι η πιο σημαντική πλατφόρμα μας για την προβολή της αμερικανικής δύναμης σε μια στρατηγικά δυναμική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Από τη Συρία έως τη Λιβύη έως το σημείο ελέγχου της Μαύρης Θάλασσας (Δαρδανέλια), αυτό είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό πλεονέκτημα για τις ΗΠΑ, καθώς η αεροπορική μας δύναμη, το Ναυτικό και άλλοι πόροι χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη των υποχρεώσεων της Συμμαχίας μας».

Σκιαγραφώντας, εξάλλου, το βάθος της εμπλοκής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε αυτά τα σχέδια, δήλωσε «εξαιρετικά περήφανος για τη συνεργασία που έχουμε εδώ και τον τρόπο με τον οποίο συνεργάζονται όλες οι υπηρεσίες μας με το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό στην προβλήτα του Κόλπου της Σούδας, με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία και τον Ελληνικό Στρατό στο NAMFI (Πεδίο Βολής Κρήτης), κάθε μέρα με τους Ελληνες ομολόγους μας». Παρακολουθώντας μάλιστα εκείνες τις μέρες εκπαιδευτική δραστηριότητα Αμερικανών κομάντος στον Κόλπο της Σούδας, δήλωσε «εντυπωσιασμένος από τη δουλειά» που κάνουν στην περιοχή, αλλά και «από τις δυνατότητες να επεκτείνουμε τη δουλειά μας εδώ (σ.σ. στη Σούδα και ...ευρύτερα) μετά και την επικύρωση της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας».

***
 
Αλλη μια απόδειξη αυτή του δρόμου που άνοιξαν στις ΗΠΑ διαδοχικά ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, για να επεκτείνουν το λεγόμενο «αποτύπωμά» τους παντού στη χώρα, καθιστώντας την μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση και ορμητήριο για τους φονιάδες τους προς άλλες ζώνες, όπου ο ευρωατλαντικός άξονας αντιπαρατίθεται ευθέως με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Π.χ. την προηγούμενη βδομάδα γιγαντιαία πλοία των Αμερικανών ξεφόρτωσαν στοιχεία της διαβόητης 101ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ (ελικοπτεράδες) που διεκπεραιώθηκαν κατόπιν προς Ρουμανία, στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, με τον ίδιο της τον διοικητή να δηλώνει προκαλώντας ανατριχίλα: «Είμαστε έτοιμοι για αυτήν την αποστολή. Οι στρατιώτες μας είναι εκπαιδευμένοι, θανατηφόροι και με κίνητρο ("trained, lethal and motivated"). Θα κερδίσουμε σε οποιοδήποτε περιβάλλον!». 
Ο δε Αμερικανός πρέσβης τόνισε την Πέμπτη ότι η ανάπτυξη δυνάμεων των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη «αποτελεί απόδειξη της δέσμευσης των ΗΠΑ για την προώθηση των κοινών στόχων άμυνας και ασφάλειας που οι χώρες μας έχουν εδραιώσει, μέσω του διμερούς Στρατηγικού Διαλόγου και της επικαιροποιημένης Κοινής Συμφωνίας για Συνεργασία στον τομέα της Αμυνας». Σε ανάλογο ύφος ο παριστάμενος Ελληνας υπουργός Αμυνας έσπευσε να το επιβεβαιώσει: «Η επικαιροποίηση της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας που υπογράφηκε τον περασμένο Οκτώβριο, δημιουργεί νέες δυνατότητες και νέες ευκαιρίες».

***
 
Η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και όποιος άλλος παρουσιάζει τα παραπάνω ως «ασπίδα προστασίας» για τη χώρα, είναι πραγματικά επικίνδυνοι για το λαό, βάζοντάς τον σε σοβαρότατες περιπέτειες, αφού θέλουν η χώρα να χρησιμοποιείται ανοιχτά ως ορμητήριο δυνάμεων κατά άλλων λαών. Ετσι μπαίνει στο «μάτι του κυκλώνα», γίνεται μαγνήτης κινδύνων στο πλαίσιο των οξυμένων ανταγωνισμών των ΗΠΑ με Ρωσία, Ιράν, Κίνα κ.ο.κ. Αρκετά διαφωτιστικά άλλωστε ήταν τα λόγια του απερχόμενου διοικητή των ναυτικών δυνάμεων των ΗΠΑ σε Ευρώπη και Αφρική, που σημείωσε ότι η περιοχή αποτελεί «πεδίο των επιχειρήσεών μας που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη κινητικότητα παγκοσμίως», αφού εδώ «αντιμετωπίζουμε τέσσερις από τις πέντε προκλήσεις που αναφέρονται στην Εθνική Στρατηγική Αμυνας των ΗΠΑ: Την Κίνα, τη Ρωσία, το Ιράν και τους βίαιους εξτρεμιστικούς οργανισμούς...».

Η χώρα δεν γίνεται «πυλώνας σταθερότητας», όπως διαφημίζουν οι Ευρωατλαντικοί και οι συνοδοιπόροι τους, εφόσον οι βάσεις του θανάτου (Σούδα, Αραξος, Ακτιο, Λάρισα, Στεφανοβίκειο, Αλεξανδρούπολη, αύριο και Σύρος, Ελευσίνα) μπαίνουν στο στόχαστρο άλλων κέντρων.

Στο ίδιο φόντο, η μετατροπή της χώρας σε «ΝΑΤΟικό κόμβο» βγάζει στον τάκο τα κυριαρχικά δικαιώματα, στο πλαίσιο των παζαριών για να μείνει η Τουρκία στο «δυτικό στρατόπεδο», κάτι που φάνηκε ειδικά τις τελευταίες δέκα μέρες, με τις απανωτές δηλώσεις περί «αμφισβητούμενων/διαφιλονικούμενων υδάτων» από αξιωματούχους των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Λύσεις προς όφελος του λαού μπορούν να υπάρξουν μόνο μέσα από την πάλη ενάντια στην πολιτική εμπλοκής σε επικίνδυνους σχεδιασμούς για λογαριασμό της αστικής τάξης, μέσα από την πάλη για αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Ριζοσπάστης 

1 σχόλιο:

  1. Ας σταματήσουμε τους "Απολογισμούς" διετίας τριετίας μηνός και βδομαδών!

    Ας κάνουμε ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ ΖΩΗΣ! Μήπως φοβόμαστε σαυτό τον ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΟΛΟΙ ΜΑΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή