Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021

Στα όρια

 

Με μια επείγουσα παρέμβαση ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι η έναρξη των εμβολιασμών δεν αναιρεί την επικινδυνότητα της πανδημίας, που συνεχίζει να «θερίζει» ζωές, και ότι οι μεταλλάξεις του ιού καλύπτονται μεν από το εμβόλιο, αλλά λόγω της μεγαλύτερης μεταδοτικότητας, τα κρούσματα αυξάνονται ταχύτερα από τους πολύ αργούς ρυθμούς των εμβολιασμών. Στην πραγματικότητα, η μετάλλαξη του ιού προσθέτει άλλη μια παράμετρο στην «εξίσωση» της πανδημίας, η αντιμετώπιση της οποίας θα είναι μακρόχρονη, σε αντίθεση με το κλίμα των προσδοκιών και της αυθαίρετης αισιοδοξίας που καλλιεργούν η κυβέρνηση και τα αστικά επιτελεία στη χώρα μας, ότι με την έναρξη των εμβολιασμών επιταχύνεται η έξοδος από το τούνελ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Μ. Βρετανία, η πρώτη χώρα της Ευρώπης όπου ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί και όπου έχουν ήδη εμβολιαστεί πάνω από 1,3 εκατ. άνθρωποι. Το δημόσιο σύστημα Υγείας της χώρας όμως μπαίνει ξανά σε συναγερμό αυτές τις μέρες, με τους υγειονομικούς να καταγγέλλουν ότι πλησιάζει στο «σημείο κορεσμού», αναζητώντας διαθέσιμες κλίνες νοσηλείας ακόμα και σε οίκους ευγηρίας! Πάνω από 62.000 κρούσματα καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο, ενώ οι νοσηλευόμενοι ασθενείς έχουν ξεπεράσει τις 30.000, ξεπερνώντας το ρεκόρ της κορύφωσης κατά το πρώτο κύμα της επιδημίας! Με άλλα λόγια, αν το σύστημα Υγείας δεν θωρακιστεί και στην Ελλάδα, όπως διεκδικούν υγειονομικοί, σωματεία και φορείς, η πανδημία δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί, ενώ υπονομεύεται και ο αναγκαίος εμβολιασμός. Η κυβέρνηση όμως αντιμετωπίζει ως «κόστος» τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας, αναλαμβάνοντας τεράστια ευθύνη για την έκθεση του λαού σε κίνδυνο.

Τα «μοντέλα»

Οσο περισσότερο τους παίρνουν τα «ζουμιά» όλους τους απολογητές του συστήματος για την κατάντια της αστικής δημοκρατίας στις ΗΠΑ ή για την «κρίση των θεσμών στη Δύση», με αφορμή τα γεγονότα στην Ουάσιγκτον, τόσο περισσότερο αποκαλύπτεται η υποκρισία τους. Θυμίζουμε ότι λίγο αφότου ο Τραμπ αποθεώθηκε από τον Τσίπρα ως ο «διαβολικά καλός» παγκόσμιος ηγέτης και αφού διάφορα στελέχη της ΝΔ δήλωναν ότι τον στηρίζουν με χέρια και με πόδια, όλα μαζί τα αστικά κόμματα υποδέχονταν το 2017 στην Αθήνα τον Εμ. Μακρόν ως τον οραματιστή ηγέτη του «άλλου πόλου», ενός προοδευτικού μετώπου ενάντια στον «λαϊκισμό» σε διεθνές επίπεδο. Μόνο που κι αυτός δεν πήγε πίσω και κατάφερε κάμποσα ισχυρά πλήγματα στον γαλλικό λαό, μαζί με την άγρια καταστολή που εδώ και μήνες συνεχίζεται αμείωτη. Επειδή λοιπόν όλοι αυτοί αρέσκονται να μιλούν για «ρεαλιστικά μοντέλα» και καλούν τον λαό να στοιχίζεται πίσω από τα κάθε φορά αστικά μπλοκ που διαμορφώνονται, ας μας πουν τώρα: Ποιο είναι επιτέλους το «ιδανικό μοντέλο» της αστικής διαχείρισης; Ας πουν στον λαό ένα παράδειγμα που να επιβεβαιώνει την περιβόητη «ανωτερότητα» της αστικής δημοκρατίας. Κι επειδή στήνονται ξανά οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στα «αντιδραστικά» και «προοδευτικά» ρεύματα της αστικής πολιτικής, ανάμεσα στους «λαϊκιστές» και τους «δημοκράτες», τώρα ο λαός μπορεί να δει πιο καθαρά ότι σινικά τείχη δεν υπάρχουν και ότι η μήτρα και των δύο γραμμών είναι κοινή: Το σύστημα της εκμετάλλευσης, των ανταγωνισμών για την καπιταλιστική κερδοφορία και της σαπίλας που αναβλύζει από κάθε του πόρο. Αυτό είναι που πρέπει να σαρωθεί, καθώς στο DNA του έχει τη βαρβαρότητα, με οποιονδήποτε μανδύα.


Χολή

Μήλα με πορτοκάλια συγκρίνουν ξανά διάφοροι ορκισμένοι εχθροί των εργατικών - λαϊκών αγώνων, με αφορμή τη στάση της Εκκλησίας στα Θεοφάνεια. Το ίδιο έκαναν από την ανάποδη και πριν από το Πολυτεχνείο, όταν μαζί με την κυβέρνηση καλούσαν τους εργαζόμενους να μην τιμήσουν αγωνιστικά την επέτειο, κατά τον ίδιο τρόπο που «δεν γιορτάσαμε Χριστούγεννα και Πάσχα». Τώρα μιλάνε για «δύο θρησκείες», της Εκκλησίας και του ΚΚΕ, που με την «ανυπακοή» στις κυβερνητικές αποφάσεις «υπονομεύουν την αντιμετώπιση του κορονοϊού». Ο λαός με τους αγώνες του δεν έπαψε να διεκδικεί και μέσα στην πανδημία μέτρα στήριξης του συστήματος Υγείας και προστασίας της υγείας του, απέναντι στα πρωτόκολλα στήριξης της εργοδοσίας και προστασίας των κερδών της. Οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες σωματείων και φορέων πραγματοποιούνται σε ανοιχτούς χώρους και όχι σε εσωτερικούς, με τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων συλλογικής και ατομικής προστασίας (αποστάσεις, μάσκες κ.λπ.), σε αντίθεση με την κυβέρνηση, που για να τις καταστείλει δημιουργεί συνθήκες συγχρωτισμού και κινδύνων. Αυτό φάνηκε ιδιαίτερα τη μέρα του Πολυτεχνείου, που το χτύπημα ήταν πέρα για πέρα απρόκλητο σε μια υποδειγματικά οργανωμένη κινητοποίηση. Γιατί λοιπόν συγκρίνουν ανόμοια πράγματα; Επειδή στόχος τους δεν είναι να προστατέψουν τη δημόσια υγεία, αλλά να συκοφαντήσουν το κίνημα, που με πρωτοπόρους τους κομμουνιστές δεν αναστέλλει την πάλη του στην πανδημία, ειδικά τώρα που τα αδιέξοδα αυτού του σάπιου συστήματος επιβεβαιώνονται από παντού και εντείνεται η καταστολή για τη θωράκισή του. Οσες ...λιτανείες κι αν κάνουν όμως, όση χολή κι αν χύσουν, η φωνή του λαού δεν πρόκειται να σιγήσει ούτε κάτω από τη μάσκα!


Θολούρα

Με την απορία ζωγραφισμένη στο πρόσωπο παραμένουν γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές, μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για το άνοιγμα των σχολείων με δόσεις, αν τελικά γίνει κι αυτό. Σύμφωνα με μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων, που σχολίαζαν τις προηγούμενες μέρες τις κυβερνητικές διαρροές για το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων, η απόφαση ήταν προειλημμένη από τον πρωθυπουργό. Μάλιστα, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης προανήγγειλε σε συνέντευξή του την περασμένη Κυριακή το άνοιγμα των σχολείων, λέγοντας ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να «θυσιάσει» ακόμα και τη λειτουργία της αγοράς, επιβάλλοντας εκ νέου καθολικό lockdown από τις αρχές της βδομάδας. Αλλά και ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης αποκάλυψε ότι το εκ νέου κλείσιμο του λιανεμπορίου ήταν προαποφασισμένο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι συνδέεται με το άνοιγμα των σχολείων. Επομένως, την περασμένη Δευτέρα που συνεδρίασε η Επιτροπή και αποφάνθηκε ότι μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία σε δόσεις, ο κύβος είχε ριφθεί από την κυβέρνηση και οι «ειδικοί» ήρθαν απλά να επικυρώσουν την απόφαση και να την περιβάλουν με επιστημονικότητα, αν και πολλοί απ' αυτούς συνεχίζουν δημόσια να εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους. Το ζήτημα όμως παραμένει: Η θολούρα που προκαλείται από τις αποφάσεις και τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης επιτείνει την ανασφάλεια ενόψει του ανοίγματος Δημοτικών και Νηπιαγωγείων την άλλη βδομάδα. Ανασφάλεια που γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, βλέποντας ότι το διάστημα που τα σχολεία παραμένουν κλειστά δεν πάρθηκε κανένα μέτρο για την ουσιαστική θωράκιση της λειτουργίας τους με κριτήριο την προστασία της υγείας μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου