Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

Πανευρωπαϊκό «super μνημόνιο» με νέες θυσίες για τον λαό

 
«ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ»
 
Αντιλαϊκή κλιμάκωση με πακτωλό ενισχύσεων στο κεφάλαιο
 
 

Eurokinissi

Στο υπουργικό συμβούλιο παρουσιάστηκαν χτες οι άξονες του λεγόμενου «εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας», που σύμφωνα με το κυβερνητικό χρονοδιάγραμμα θα παρουσιαστεί αύριο Τετάρτη από τον πρωθυπουργό, θα συζητηθεί στη συνέχεια στη Βουλή και θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τις 15 Απρίλη.

Πρόκειται για το σχέδιο της αστικής τάξης με το οποίο στοχεύει να θωρακίσει την κερδοφορία της, να βρει κερδοφόρες διεξόδους για τα συσσωρευμένα κεφάλαια, αξιοποιώντας και τους πόρους του «Ταμείου Ανάκαμψης» της ΕΕ, στέλνοντας τον βαρύ λογαριασμό στο λαό, που θα πληρώσει τα νέα προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους «τοις μετρητοίς», με νέους φόρους και χαράτσια, όπως και με τις νέες βάρβαρες αντεργατικές «μεταρρυθμίσεις» και συνολικά την υπονόμευση των αναγκών του από τα σχέδια του κεφαλαίου.

Μία θέση εργασίας χωρίς δικαιώματα για κάθε 300.000 ευρώ «επενδύσεων»

Στην προσπάθειά του να καλλιεργήσει κάλπικες προσδοκίες στο λαό, ο πρωθυπουργός στην εισαγωγική τοποθέτησή του υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης - εφόσον υλοποιηθεί όπως το σχεδιάζουμε - έχει τη δυνατότητα να προσθέσει ακόμα 7 μονάδες στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν σε ορίζοντα εξαετίας πέρα και πάνω από τη φυσιολογική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, να δημιουργήσει πρόσθετες 200.000 θέσεις εργασίας».

Επιχείρησε να κρύψει έτσι πως και οι όποιες προσωρινές θέσεις εργασίας δημιουργηθούν από τις «επενδύσεις» του κεφαλαίο θα είναι «σταγόνα στον ωκεανό» όσων θα χαθούν κατά τη διάρκεια και της τρέχουσας καπιταλιστικής κρίσης, ενώ θα γίνουν με τους άθλιους όρους της άγριας εκμετάλλευσης που έχουν διαμορφώσει όλες διαδοχικά οι κυβερνήσεις, με τη γενίκευση της «ευελιξίας», την κατάργηση των ΣΣΕ, την καθήλωση των μισθών, τα νέα «άλματα» στην ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Αλλωστε, πρώτο - πρώτο στη λίστα με τις περίπου 60 μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες - προγράμματα τα οποία επίσης θα είναι επιλέξιμα προς χρηματοδότηση από την ΕΕ - φιγουράρει το νέο αντεργατικό τερατούργημα που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, με τις «ανατροπές του αιώνα» στα Εργασιακά, την κατάργηση του 8ωρου, τη 10ωρη δουλειά με απλήρωτες υπερωρίες, και το χτύπημα της συνδικαλιστικής οργάνωσης και δράσης, με κατεύθυνση τη μεγαλύτερη «ευελιξία», ειδικά στις φάσεις της καπιταλιστικής κρίσης που προαναγγέλλονται για τα επόμενα χρόνια.

Ενδεικτική στο μεταξύ είναι και η «αναλογία», σύμφωνα με την οποία προκύπτει πως σε ένα σύνολο επενδύσεων της τάξης των 60 δισ. ευρώ αναμένονται 200.000 θέσεις εργασίας, δηλαδή 300.000 ευρώ για μόλις μία θέση εργασίας (!), και ενώ περίπου τα 160.000 ευρώ ανά θέση εργασίας θα προέλθουν από τις κάθε είδους επιδοτήσεις του «Ταμείου Ανάκαμψης», που πάλι θα φορτωθούν στις πλάτες των λαών, με χαράτσια και φορολογία.

Δωρεάν κρατικό χρήμα στους ομίλους και ο λογαριασμός στο λαό

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη πως το σχέδιο περιλαμβάνει 160 «δράσεις που αφορούν έργα, αφορούν επενδύσεις, αφορούν μεταρρυθμίσεις (...) απλώνονται σε ολόκληρη την Ελλάδα, αφορούν όλους τους Ελληνες πολίτες», αποκρύπτοντας ότι αφορούν προτεραιότητες του κεφαλαίου και όχι την κάλυψη λαϊκών αναγκών.

Το εν λόγω εγχείρημα αφορά τη διοχέτευση ζεστού χρήματος προς τους επιχειρηματικούς ομίλους με τη μορφή άμεσων επιδοτήσεων από το «Ταμείο Ανάκαμψης» αλλά και άτοκων δανείων της ΕΕ. Τα ποσά αυτά θα συμπληρωθούν από τον τραπεζικό δανεισμό των επιχειρήσεων αλλά και από την ίδια συμμετοχή των ιδιωτών, που αναμένεται να συμβάλουν μόνο με ένα σχετικά μικρό μέρος - της τάξης του 20% - στο συνολικό ύψος των επενδυτικών σχεδίων.

Σύμφωνα με τον Κυρ. Μητσοτάκη, πρόκειται για «ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα το οποίο έχει τη δυνατότητα να κινητοποιήσει σχεδόν 60 δισ. ευρώ, 32 δισ. ευρώ είναι οι εξασφαλισμένοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, 19 δισ. σε επιχορηγήσεις και το υπόλοιπο ποσό σε δανεισμό, προσθέτοντας τη μόχλευση από τον ιδιωτικό τομέα σε ίδια κεφάλαια και σε δανεισμό, εκτιμούμε ότι μπορούν να κινητοποιηθούν συνολικοί πόροι ύψους 57 δισ. ευρώ».

Με κάθε τρόπο, δηλαδή, κάθε «πόρος» του αστικού κράτους επιστρατεύεται για τη στήριξη επενδυτικών σχεδίων, που εξασφαλίζουν «από τα αποδυτήρια» κερδοφόρα προοπτική, με δεδομένη την υψηλή χρηματοδότησή τους από κρατικά και ευρωπαϊκά κονδύλια, που πληρώνουν βέβαια ο ελληνικός και οι άλλοι λαοί.

Αλλωστε όλα τα παραπάνω θα πλαισιωθούν από νέα και παλαιότερης κοπής φορολογικά και άλλα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων, όπως για παράδειγμα επέκταση του καθεστώτος των υπεραποσβέσεων στο 200% και για ψηφιακές και «πράσινες» επενδύσεις, σε συνέχεια των υπεραποσβέσεων που προβλέπονται στον ισχύοντα «αναπτυξιακό» νόμο.

Απέναντι στις λαϊκές ανάγκες και με «τριβές» τα «εμβληματικά σχέδια» του κεφαλαίου

Στο επίκεντρο βρίσκεται και η τελική λίστα των έργων που θα ενταχθούν στο «Ταμείο Ανάκαμψης». Να σημειωθεί ότι το μοίρασμα των ενισχύσεων του «Ταμείου Ανάκαμψης» προς τους επιχειρηματικούς ομίλους προβλέπει ποσοστό χρηματοδότησης για «πράσινες» επενδύσεις στο 37%, ενώ τουλάχιστον το 20% από τα συνολικά κονδύλια θα διοχετευτεί σε ψηφιακές επενδύσεις.

Το γεγονός αυτό, ότι πάνω από το 57% των επιδοτήσεων θα κατευθυνθούν σε «πράσινες» και ψηφιακές επενδύσεις, περιορίζει το χώρο για άλλες, προκαλώντας ενδοαστικές τριβές και δυσαρέσκειες.

Παράλληλα, προωθούνται οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) σε νέα, μεγάλα έργα υποδομών.

Ως προς αυτά, ο πρωθυπουργός είπε χτες ότι το Σχέδιο έχει 4 κύριους πυλώνες, την «ψηφιακή μετάβαση κράτους και επιχειρήσεων», την «πράσινη οικονομία», προσθέτοντας «την αύξηση της απασχόλησης» και «την ενίσχυση της Υγείας, της Παιδείας, της κοινωνικής συνοχής», ως περιτύλιγμα για να στοιχίσει το λαό στις προτεραιότητες των επιχειρηματικών ομίλων.

Αλλωστε και εδώ ο πρωθυπουργός έθεσε ως προτεραιότητα «να αλλάξουμε ριζικά το ίδιο το υπόδειγμα της ελληνικής οικονομίας. Να το οδηγήσουμε προς ένα πιο εξωστρεφές, πιο ανταγωνιστικό μοντέλο, με ένα αποτελεσματικότερο και ψηφοποιημένο κράτος, με ένα φορολογικό σύστημα το οποίο θα είναι φιλικό προς την ανάπτυξη, με πολλά μεγάλα έργα» - νέες διευκολύνσεις, φοροαπαλλαγές και πεδία δραστηριοποίησης για το κεφάλαιο - συν ένα «πλέγμα κοινωνικής προστασίας» για διαχείριση της φτώχειας, που θα φουντώνει όσο προχωράει η αντιλαϊκή πολιτική.

Οσο δε για το ότι «πάνω από το 1/3 των πόρων του Σχεδίου θα διοχετευτούν σε δράσεις που αφορούν τον πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας», ο πρωθυπουργός περιέγραψε τους τομείς όπου ψάχνουν διέξοδο λιμνάζοντα κεφάλαια (ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, χωροταξική μεταρρύθμιση σε όλη την επικράτεια, στροφή στις ΑΠΕ, ηλεκτροκίνητες συγκοινωνίες κ.λπ.) που θα σηματοδοτήσουν νέα επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζόμενων, με το πανάκριβο ρεύμα και την ενεργειακή φτώχεια, τα απλησίαστα «πράσινα» σπίτια και αυτοκίνητα κ.ο.κ.

«Κατά ριπάς» τα αντιλαϊκά νομοσχέδια

Κατά τ' άλλα, το χτεσινό υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε επίσπευση διαδικασιών αναγκαστικών απαλλοτριώσεων έπειτα από σχετική εισήγηση του αρμόδιου υπουργού Υποδομών Κ. Αχ. Καραμανλή. Το μέτρο αφορά συνολικά 17 μεγάλα δημόσια έργα, όπου όλες οι ιδιωτικές εκτάσεις που εμποδίζουν την ολοκλήρωση των συγκεκριμένων έργων θα μπορούν με «fast track» διαδικασίες να απαλλοτριώνονται, με απόφαση μονομελούς πρωτοδικείου, ακόμη και με μείωση έως 30% της αντικειμενικής τους αξίας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων.

Παράλληλα, με άξονα την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών λιμανιών που ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, έγινε ενημέρωση για τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία κυβερνητικής επιτροπής παρακολούθησης «αξιοποίησης» λιμένων.

Αντίστοιχα, έγινε ενημέρωση για τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία κυβερνητικής επιτροπής για τον συντονισμό της «ανάδειξης και αξιοποίησης» του πρώην Βασιλικού Κτήματος Τατοΐου, με όρους που παραπέμπουν στην παραπέρα εμπορευματοποίηση.

Ακόμα, παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο, με την κυβέρνηση να λέει πως «οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις κρίνονται αναγκαίες, καθώς το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο στερείται (...) στοιχείων έντασης του ανταγωνισμού».

Επιπλέον, έγινε ενημέρωση για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, που ξεκινά τον Μάη και όπου με αφορμή τα 40 χρόνια από την ένταξη στην ΕΟΚ ετοιμάζουν πλύση εγκεφάλου, συγκεκριμένα «εθνική καμπάνια διαβούλευσης».

Τέλος, έγινε ενημέρωση για τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία κυβερνητικής επιτροπής για την κρατική αρωγή, που θα επιλαμβάνεται - υποτίθεται - της επίλυσης υποθέσεων κρατικής αρωγής μετά από θεομηνίες μείζονος σημασίας, ξεκαθαρίζοντας και εδώ ότι οι αποζημιώσεις θα γίνονται με το κριτήριο του «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο, αφού βάζουν ως στόχο «την προώθηση των κατάλληλων μέτρων νομοθετικής, κανονιστικής και οργανωτικής φύσης για αντιμετώπιση των εντοπισμένων αναγκών, καθώς και για την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων ως προς την κατανομή των διαθέσιμων πόρων»...

Συνυπογράφει τον στόχο, «μουρμουράει» για τον τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ

Στο μεταξύ, με όλους τους «άξονες» του κυβερνητικού σχεδίου να περιλαμβάνονται «ατόφιες» και στις αντίστοιχες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε χτες, ισχυρίστηκε πως «σήμερα ο κ. Μητσοτάκης ενέκρινε από το υπουργικό συμβούλιο ένα σχέδιο για το σε ποιους φίλους και ημέτερους θα μοιράσει τα κονδύλια. Αυτό δεν είναι Εθνικό Σχέδιο Ανόρθωσης αλλά σχέδιο των φίλων, των κολλητών και των προμηθευτών της κυβέρνησης. Και σε κάθε περίπτωση, έτσι δεν εξασφαλίζεται ισχυρή και συμπεριληπτική ανάπτυξη. Η λεία κάποιων επιχειρηματικών ομίλων ίσως, αλλά όχι η ισχυρή ανάπτυξη», επιχειρώντας κι εκείνος να πείσει πως υπάρχει «συμπεριληπτική» καπιταλιστική ανάπτυξη που θα περιλαμβάνει τα κέρδη των ομίλων και τις ανάγκες των εργαζομένων.

Ριζοσπάστης 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου