Παρασκευή 7 Μαΐου 2021

Ούρσουλα φον Μπάιντεν: Οι πατέντες τους με τη μάσκα της υποκρισίας — ΚΚΕ: Προτάσεις για το μοίρασμα της αγοράς - «Δικαίωμα σε δημόσια δωρεάν Υγεία»: Διαχρονικά άγνωστη έννοια για ΗΠΑ-ΕΕ

 

ΗΠΑ - ΕΕ

«Παιχνίδια» και της «υποκρισίας το ανάγνωσμα» με τις πατέντες των εμβολίων

Πέμπτη 06/05/2021 - 13:48

Υπέρ μιας προσωρινής άρσης των πατεντών για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού, εμφανίζονται τις τελευταίες ώρες με δηλώσεις τους τόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, όσο και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. 

Παρότι η συζήτηση ντύνεται με διάφορες «περικοκλάδες» κι ενώ έχει γίνει εδώ πεδίο «αντιπαράθεσης» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με δηλώσεις ένθεν κακείθεν, ξεκάθαρο είναι ότι καμία σχέση δεν έχει με την κατάργηση των πατεντών που αποτελούν το «θεμέλιο λίθο» του φαρμάκου και των εμβολίων-εμπόρευμα και το βασικό εμπόδιο για να ικανοποιηθεί κι αυτή η λαϊκή ανάγκη.

 

ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΤΕΝΤΕΣ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΩΝ

Απαιτείται η πλήρης κατάργησή τους και όχι προτάσεις ενταγμένες στους εμπορικούς πολέμους και ανταγωνισμούς

Πέμπτη 06/05/2021 - 18:07

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, για το ζήτημα της πατέντας των εμβολίων κατά του κορονοϊού, αναφέρει τα εξής:

«Τα εμβόλια και τα φάρμακα, που είναι επιτεύγματα της επιστήμης και της ανθρώπινης εργασίας, αντί να αποτελούν αυτονόητο δικαίωμα των λαών, μετατρέπονται σε χρυσοφόρα εμπορεύματα στα χέρια των μεγάλων εταιρειών.

Γι’ αυτόν το λόγο σήμερα απαιτείται η πλήρης κατάργηση της πατέντας που είναι μια ακόμη όψη του παρασιτισμού της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, απαιτείται κρατική κοινωνικοποιημένη βιομηχανία φαρμάκου, απαιτείται διεθνής συνεργασία για την προαγωγή της έρευνας και της παραγωγής εμβολίων και φαρμάκων.

Όλα τα άλλα αποτελούν προτάσεις πλήρως ενταγμένες στους εμπορικούς πολέμους κι ανταγωνισμούς για το μοίρασμα της αγοράς εμβολίων που πληρώνουν ήδη πολύ ακριβά οι λαοί.

Πολύ περισσότερο όταν αυτές οι προτάσεις γίνονται από κυβερνήσεις, όπως των ΗΠΑ, με τα περισσότερα θύματα της πανδημίας εξαιτίας του πλήρους εμπορευματοποιημένου συστήματος Υγείας, όπου το δικαίωμα σε δημόσια δωρεάν Υγεία αποτελεί διαχρονικά άγνωστη λέξη!».

902

 

Αντίθετα η συζήτηση αυτή ανοίγει ξεκάθαρα την ώρα που Κίνα και Ρωσία εντείνουν τη λεγόμενη διπλωματία των εμβολίων, τα ισχυρότερα καπιταλιστικά κράτη έχουν «καπαρώσει» πολλαπλάσιες δόσεις εμβολίων σε σχέση με τον πληθυσμό τους, συμβάλλοντας και με αυτόν τον τρόπο στους ακόμα πιο αργούς ρυθμούς των εμβολιασμών στις λιγότερο αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες, οι «ανησυχίες» για την επίδραση στις καπιταλιστικές οικονομίες και των επόμενων κυμάτων της πανδημίας και μάλιστα με μεταλλαγμένα στελέχη του ιού μεγαλώνουν, αλλά και στο φόντο των πιέσεων και άλλων επιχειρηματικών ομίλων της φαρμακοβιομηχανίας να βάλουν κι αυτοί το «δάχτυλο στο μέλι» της διασφαλισμένης -με κρατικό χρήμα που πληρώνουν οι λαοί- κερδοφορίας της αγοράς των εμβολίων με τη συμμετοχή τους σε κομμάτια της διαδικασίας παραγωγής, την ώρα που οι φαρμακοβιομήχανοι, που έχουν καπαρώσει την πατέντα, έχουν ήδη εξασφαλίσει δυσθεώρητα κέρδη.

«Στηρίζει» την πρόταση του ΠΟΥ ο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε χθες ότι στηρίζει την πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περί άρσης της πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια. «Ναι, θα μιλήσω για αυτό αργότερα σήμερα», απάντησε στους δημοσιογράφους, όταν ρωτήθηκε για το θέμα αυτό, μετά από μια ομιλία του στο Λευκό Οίκο.

Η εκπρόσωπος των ΗΠΑ για θέματα Εμπορίου, Κάθριν Τάι, εξέδωσε μια ανακοίνωση λίγο μετά τη δήλωση του Μπάιντεν, στην οποία δήλωνε ότι η αμερικανική κυβέρνηση στηρίζει αυτό το μέτρο, με το οποίο θα αρθούν προσωρινά ορισμένα πνευματικά δικαιώματα, ώστε να βοηθηθούν οι χώρες να αντιμετωπίσουν την πανδημία.

«Η κυβέρνηση πιστεύει ακράδαντα στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά, προκειμένου να τερματιστεί η πανδημία, στηρίζει την άρση αυτής της περιφρούρησης για τα εμβόλια της Covid-19», είπε η Τάι.

Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις στους κόλπους του ΠΟΥ για να διασφαλίσουν ότι η άρση θα υλοποιηθεί, όμως προειδοποίησε ότι οι συζητήσεις αυτές μπορεί να πάρουν χρόνο. Οι αποφάσεις του ΠΟΥ πρέπει να εγκριθούν ομόφωνα από όλα τα μέλη του.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο γγ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, έγραψε ότι η δέσμευση του Αμερικανού προέδρου και της εκπροσώπου των ΗΠΑ για θέματα Εμπορίου Κάθριν Τάι να στηρίξουν την άρση των πατεντών είναι ένα «πανίσχυρο παράδειγμα» της αμερικανικής ηγεσίας στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων υγειονομικών προκλήσεων.

«Έτοιμη να συζητήσει» άρση της πατέντας για τα εμβόλια κατά της Covid και η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «έτοιμη να συζητήσει» άρση της πατέντας για τα εμβόλια κατά της Covid, είπε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι επίσης έτοιμη να συζητήσει προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης κατά αποτελεσματικό και ρεαλιστικό τρόπο», ισχυρίστηκε και είπε ότι «για τον λόγο αυτόν είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με ποιον τρόπο η πρόταση των ΗΠΑ για την άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας επί των εμβολίων κατά της Covid-19 μπορεί να συμβάλει στην εκπλήρωση των στόχων αυτών».

Σε ισχύ το εμπάργκο εξαγωγών από τις ΗΠΑ

Υπενθυμίζεται πάντως ότι στο πλαίσιο του σφοδρού οικονομικού και γεωπολιτικού ανταγωνισμού γύρω από τα εμβόλια, κράτη όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία έχουν απαγορεύσει σχεδόν κάθε εξαγωγή εμβολίου ή συστατικών εμβολίων, οι ΗΠΑ ακόμα παζαρεύουν πώς θα πωληθούν σε άλλα κράτη δεκάδες εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της «AstraZeneca» που παράγεται στο έδαφός τους και το οποίο δεν χρησιμοποιείται στο εσωτερικό «επειδή δεν το χρειάζεται η χώρα».

Αντίστοιχους μηχανισμούς ελέγχου των εξαγωγών έχει προωθήσει η ΕΕ, που έχει επίσης παραγγείλει πολλαπλάσιες δόσεις από αυτές που χρειάζεται ο πληθυσμός της.

Δυσθεώρητα κέρδη και «δαπάνες»

Την ίδια στιγμή, τεράστια ποσά, με χρήματα των λαών, αποκομίζουν οι φαρμακοβιομηχανίες που εμπορεύονται ένα τόσο κρίσιμο αγαθό, έχοντας καρπωθεί τη δουλειά εκατομμυρίων επιστημόνων και εργαζομένων για την ανάπτυξη και παραγωγή εμβολίων.

\Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, «θα χρειαστούν επιπρόσθετα 35 - 45 δισ. δολάρια την ερχόμενη χρονιά για να εμβολιάσουμε την πλειονότητα των ενηλίκων στον κόσμο».

Εξάλλου, οι συνολικές παγκόσμιες δαπάνες για εμβόλια κατά της COVID-19 προβλέπεται να φθάσουν τα 157 δισ. δολάρια έως το 2025, σύμφωνα με έκθεση της αμερικανικής εταιρείας δεδομένων Υγείας «IQVIA Holding».

Η IQVIA αναμένει το πρώτο κύμα των εμβολιασμών να φθάσει περίπου στο 70% του παγκόσμιου πληθυσμού έως τα τέλη του 2022.

Μετά τον αρχικό εμβολιασμό πιθανόν να ακολουθήσουν επαναληπτικές δόσεις.

Οι δαπάνες για εμβόλια αναμένεται να είναι μεγαλύτερες φέτος, στα 54 δισ. δολάρια, καθώς σε όλο τον κόσμο είναι σε εξέλιξη εκστρατείες μαζικού εμβολιασμού.

Αναμένεται να μειωθούν στη συνέχεια για να φθάσουν τελικά τα 11 δισ. δολάρια το 2025, καθώς οι αυξανόμενες ποσότητες των εμβολίων θα οδηγήσουν σε πτώση τιμών.

Από τους μεγάλους κερδισμένους της πανδημίας είναι η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία «Pfizer» με αστρονομικά αναμενόμενα κέρδη το 2021, καθώς τα έσοδα από τα εμβόλια θα φτάσουν ακόμη και τα 26 δισ. δολάρια, αποτελώντας πάνω από το 1/3 του ετήσιου εισοδήματος του ομίλου.

Το σκεύασμα, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη γερμανική φαρμακευτική «BioNTech», απέφερε κέρδη της τάξεως των 3,5 δισ. δολαρίων στην «Pfizer», κατά τους πρώτους μήνες του 2021.

Το εμβόλιο τιμολογείται (οι δύο δόσεις) στα 39 δολάρια στις ΗΠΑ και στα 30 στην Ευρώπη, ενώ μέχρι τα μέσα Απρίλη υπογράφτηκαν συμφωνίες για περίπου 1,6 δισ. δόσεις για το 2021.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», εφημερίδα «Ριζοσπάστης»)

902

 

  Μποτίλια Στον Άνεμο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου