Σάββατο 31 Ιουλίου 2021

Ψηφίστηκαν τα νέα βάσανα για τον λαό ως προαπαιτούμενο για να πάρει τα δισ. το μεγάλο κεφάλαιο

 

ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ

  • Με διαδικασίες - εξπρές, «πέρασε» το νομοσχέδιο της ΝΔ με τα «παρών» από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση
  • Καταψήφισε το ΚΚΕ
 

Eurokinissi

Ψηφίστηκε το βράδυ της Παρασκευής 30 Ιούλη, με διαδικασίες «ψεκάστε - σκουπίστε» στην Ολομέλεια της Βουλής, από την κυβερνητική πλειοψηφία και με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και την Ελληνική Λύση να δηλώνουν «παρών», το νέο «σούπερ μνημόνιο» που χαλκεύει νέα βαριά δεσμά για τον λαό για να διοχετευτεί ο πακτωλός των δισεκατομμυρίων, καθαρά «ζεστό» χρήμα, του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προς τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Πρόκειται για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Κύρωση της Σύμβασης Χρηματοδότησης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Δανειακής Σύμβασης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ελληνικής Δημοκρατίας και των παραρτημάτων τους», με το οποίο επικυρώνεται το σχέδιο που έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση και ΕΕ για να εισρεύσουν τα 32 δισ. ευρώ είτε ως επιδοτήσεις είτε ως δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης προς τους εγχώριους μεγάλους ομίλους για την ανάκαμψη της κερδοφορίας τους και τη διευκόλυνση των επενδύσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, επισήμανε ότι αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία θα συμβάλουν για να συνεχιστεί και να επεκταθεί «αυτή η επιτυχημένη αποδεδειγμένα οικονομική πολιτική», όχι βέβαια για τον λαό που συνεχίζει να ματώνει, αλλά για την ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Διακομματική επιτροπή ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσα σε πανηγυρικούς τόνους, έδωσε ρεσιτάλ εξαπάτησης, απαιτώντας από την κυβέρνηση τη «συγκρότηση διακομματικής επιτροπής» για την καλύτερη μοιρασιά των πόρων του Ταμείου.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Χαρίτσης, θριαμβολογώντας ανέφερε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι «προϊόν μιας ιστορικής μεταβολής» της ΕΕ και επανέλαβε ότι «λέμε ΝΑΙ στο Ταμείο Ανάκαμψης» εκφράζοντας τη διαφωνία για το σε ποιους επιχειρηματικούς ομίλους θα κατευθυνθούν τα κονδύλια. Ο δε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Δραγασάκης συμπλήρωσε ότι το «στοίχημα είναι» «αν οι ευρωπαϊκοί πόροι μπορούν να αξιοποιηθούν με τρόπο ώστε να συμβάλουν στο να αλλάξουμε το παραγωγικό πρότυπο, να αποκτήσουμε μια οικονομία που δεν θα οδηγείται σε χρεοκοπίες και σε κρίσεις, να αποκτήσουμε μία βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη».

Για να πάρει απάντηση από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ Νίκο Καραθανασόπουλο, πως το να λες ότι το καπιταλιστικό σύστημα δεν θα έχει κρίσεις, που είναι το βασικό χαρακτηριστικό του, «είναι σαν να ζητάς από τον ήλιο να ανατείλει από τη δύση».

Για έλλειψη διαβούλευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση, ενώ το ΜέΡΑ25 μέσα από τα διάφορα περί «αποικιοκρατίας», «χρεοδουλοπαροικίας» κ.ο.κ. επιτέθηκε στην κυβέρνηση ότι αποκλείει «επιχειρήσεις που πραγματικά έχουν ανάγκη από ανάκαμψη».

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

Ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Μ. Συντυχάκης, χαρακτήρισε απαράδεκτο η κυβέρνηση να φέρνει για ψήφιση τις συμβάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης την τελευταία μέρα λειτουργίας της Βουλής, τις οποίες χαρακτήρισε «σούπερ μνημόνιο για τον λαό και μάννα εξ ουρανού για το κεφάλαιο».

Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, και παρά τα τερτίπια της κυβέρνησης, «με τίποτα δεν κρύβεται ότι σηματοδοτεί κυριολεκτικά τη διαρκή εξουθένωση του λαού μέχρι το 2060, με νέα σκληρά μέτρα που θα προστεθούν πάνω σε όλα όσα έχουν ήδη νομοθετηθεί και ισχύουν στο ακέραιο. Το ΚΚΕ όχι μόνο καταψηφίζει τη Σύμβαση, αλλά σας καταγγέλλει για τη νέα εξαπάτηση του λαού φορτώνοντάς τον με νέα βάσανα», τόνισε.

Χαρακτήρισε αρωγούς της κυβέρνησης, «σε ρόλο χρήσιμης αντιπολίτευσης, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ» και τα άλλα αστικά κόμματα, «που παρουσιάζουν ως τη μεγαλύτερη ευκαιρία το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, ως ένα ουδέτερο αναπτυξιακό εργαλείο, προβάλλοντας τη θεωρία του κοινωνικού συμβολαίου, μια ξαναζεσταμένη σούπα εγκλωβισμού του λαού και δημιουργίας σύγχυσης και αυταπατών, προκειμένου να αναστηλώσουν το χαμένο κύρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

«ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ επιστρέφουν ξανά στον τόπο του μνημονιακού εγκλήματος επιχειρώντας να ξεγελάσουν εκ νέου τον λαό, να ρίξουν στάχτη στα μάτια του. Για να δικαιολογήσουν τη συμφωνία τους κρύβουν το πού θα βρεθούν τα χρήματα αυτά, τα πάνω από 750 δισεκατομμύρια σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα 32 δισεκατομμύρια για τη χώρα μας από τη στιγμή που δεν υπάρχουν "λεφτόδεντρα", όπως ακούγεται», σημείωσε, για να προσθέσει: «Οπως λένε και οι συνεταίροι σας "τζάμπα γεύμα δεν υπάρχει στην ΕΕ" ή για να χρησιμοποιήσω τη φράση του πρωθυπουργού, "δεν υπάρχει δωρεάν δείπνο". Σωστά, γιατί για να ταϊστεί η κερδοφορία του κεφαλαίου ο λαός μας ήδη έχει πληρώσει πάρα πολλά και τώρα τον καλούν να πληρώσει ξανά τα σπασμένα».

«Τα κονδύλια έρχονται με συγκεκριμένες προδιαγραφές και θα πάνε ως δάνεια, διευκολύνσεις, άμεσες επιδοτήσεις και υποδομές, για να εγγυηθούν κερδοφόρες επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων στα "πράσινα" και ψηφιακά πεδία της οικονομίας», σημείωσε ο Μ. Συντυχάκης, σχεδιασμοί στους οποίους βέβαια δεν χωρούν έργα που να αφορούν τις λαϊκές ανάγκες.

Θωρακίζονται οι ευρωενωσιακοί όμιλοι

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι «η απάντηση της ΕΕ στην καπιταλιστική κρίση και στο φόντο των σκληρών ανταγωνισμών, στις πολυεθνικές των ΗΠΑ και άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων και στα πακέτα στήριξης που έβγαλαν για να στηρίξουν τις πολυεθνικές τους. Ετσι και η ΕΕ με το Ταμείο Ανάκαμψης, που είναι και αποτέλεσμα συμβιβασμών, θέλει να θωρακίσει τους ευρωενωσιακούς ομίλους και να ενισχύσει την κερδοφορία τους».

Τους στηρίζει, όπως σημείωσε, και με χρήμα αλλά και τη διαμόρφωση των υποδομών και του περιβάλλοντος εκείνου που διευκολύνει τους σχεδιασμούς τους. Τόνισε, ακόμα, ότι το Ταμείο έχει «ουρά», έχει σκληρά προαπαιτούμενα για τον λαό. Μια σειρά μεταρρυθμίσεων που πατάνε στις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» της ΕΕ και ο λαός έχει αρχίσει ήδη να τα βλέπει με το αντεργατικό τερατούργημα για το σμπαράλιασμα του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, την περισσότερη «ευελιξία», τις απλήρωτες υπερωρίες, το χτύπημα στα συνδικαλιστικά δικαιώματα. Αλλά και το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο που χτυπά τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών των λαϊκών οικογενειών. Ολα αυτά προωθούνται για «να καθυποτάξει το κίνημα και να διαμορφώσει εργαζόμενους» χωρίς εργασιακά δικαιώματα, που θα «θωρακίζουν την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία του κεφαλαίου». Σημείωσε ακόμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να εξωραΐσει πλήρως την ΕΕ και τον ιμπεριαλιστικό της χαρακτήρα.

«Το σχέδιο», συμπλήρωσε, «είναι προσαρμοσμένο στις κατευθύνσεις της ΕΕ για την ψηφιακή και "πράσινη" μετάβαση. Πανάκριβη Ενέργεια για τον λαό, πανάκριβα ενεργειακά αυτοκίνητα, ενεργειακά σπίτια που σημαίνουν ότι θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο η ενεργειακή φτώχεια και επειδή το ξέρει ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για ενεργειακές κοινότητες. Πάλι καλά που δεν λέει για εταιρείες λαϊκής βάσης για να χρυσώσει το χάπι της πολιτικής της ΕΕ για την απελευθέρωση της Ενέργειας που εφάρμοσε και αυτός εκτινάσσοντας τα τιμολόγια για τους εργαζόμενους, ή το Χρηματιστήριο Ενέργειας που δημιούργησε για να παζαρεύουν οι όμιλοι πόσο θα πουλάνε και θα αγοράζουν την Ενέργεια. Η ψηφιακή μετάβαση, ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός των επιχειρηματικών ομίλων θα αυξήσει την παραγωγικότητα της εργασίας και θα οδηγήσει την αύξηση και της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης».

Ανέφερε ακόμα ότι στο Ταμείο Ανάκαμψης δεν υπάρχουν, ή αν υπάρχουν είναι λιγοστά, κονδύλια για τις λαϊκές ανάγκες. Μάλιστα, για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας δεν υπάρχει ούτε δεκάρα. Οσο για την αντιπυρική θωράκιση η αγορά αεροσκαφών που προβλέπονται από τα κονδύλια του Ταμείου «δεν λέει τίποτα» όταν είναι υποβαθμισμένη και δεν έχει όλο το απαιτούμενο μόνιμο προσωπικό και μέσα η Πυροσβεστική Υπηρεσία. «Αντί να δοθούν χρήματα για πρόληψη δίνετε για την καταστολή, γιατί αυτό έχει όφελος για τους επιχειρηματικούς ομίλους που θα πάρουν τα αεροπλάνα».

Αντίστοιχα τα χρήματα για το αγροτικό αρδευτικό δίκτυο που θα δοθούν μέσω ΣΔΙΤ σημαίνουν ακριβότερο νερό για τους αγρότες, συνέχιση του ξεκληρίσματός τους, εγκατάλειψη της γης για να γίνουν ΑΠΕ και ξενοδοχεία.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ κατέληξαν ότι «οι εργαζόμενοι, ο λαός πρέπει άμεσα να βρεθούν σε θέσεις μάχης. Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες αυταπάτες. Δεν πρέπει να εγκλωβιστούν για μια ακόμα φορά στην αναμονή της σωτηρίας από τα δισεκατομμύρια της ΕΕ, ούτε στην επιλογή του ικανότερου διαχειριστή για την αξιοποίησή τους, μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε από τα μείγματα διαχείρισης λιτότητα ή επεκτατική πολιτική.

Μπορούν και πρέπει να σημαδέψουν τον πραγματικό αντίπαλό τους, την άρχουσα τάξη. Να συγκρουστούν με την πολιτική της ΕΕ, του κεφαλαίου, που υλοποιεί η κυβέρνηση με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, όλων των αστικών κομμάτων.

Το ΚΚΕ τούς καλεί να ακουμπήσουν τις ελπίδες τους στην εργατική - λαϊκή πάλη και αντεπίθεση για να αποκρούσουν τα νέα μέτρα, έτσι ώστε να μην πληρώσουν ξανά τα σπασμένα της νέας καπιταλιστικής κρίσης».

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου