Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021

Μεγάλη εικόνα

 

Την ώρα που ο πρωθυπουργός έδειχνε την Τετάρτη στη Βουλή φωτογραφίες του νέου σχολείου που χτίζεται από ιδιωτική εταιρεία στο Δαμάσι της Λάρισας, στη θέση του παλιού που γκρεμίστηκε από τον σεισμό της 3ης Μάρτη, λίγα μέτρα παραπέρα, δεκάδες οικογένειες βιώνουν την εγκατάλειψη από το κράτος. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες από τον καταυλισμό με τους οικίσκους λίγων τετραγωνικών μέτρων, στους οποίους μένουν ακόμα εκατοντάδες άνθρωποι, όχι μόνο στο Δαμάσι, αλλά και στο Μεσοχώρι, στο Πραιτώρι, στο Αμούρι. Αυτοί οι οικισμοί για πολλούς μήνες δεν ήταν λειτουργικοί, δεν είχαν καν κλιματιστικό. Ακόμα και τα μπάζα από τα ερείπια που άφησε πίσω του ο σεισμός, ξεκίνησαν να μαζεύονται μόλις την τελευταία βδομάδα, σχεδόν 6 μήνες μετά! Πολλοί από τους σεισμόπληκτους δεν έχουν πάρει τις αποζημιώσεις που εξαγγέλθηκαν, παρά μόνο τα 600 ευρώ για τις πρώτες ανάγκες, ενώ άγνωστο παραμένει το πώς και με τι χρήματα θα χτίσουν καινούρια σπίτια. Αλλά και το σχολείο στο Δαμάσι μπορεί να ετοιμάζεται να λειτουργήσει, μέσα όμως στην πόλη της Λάρισας υπάρχουν σχολεία που δεν έχουν ολοκληρωθεί οι επισκευές, όπως το 3ο Δημοτικό, με αποτέλεσμα οι μαθητές να αναγκάζονται να κάνουν διπλοβάρδια. Δεν συζητάμε βέβαια για το γεγονός ότι, σύμφωνα με στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών, από το σύνολο των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πάνω από τα μισά στεγάζονται σε κτίρια που χαρακτηρίζονται «γερασμένα», αφού έχουν χτιστεί χωρίς ή με ελάχιστες αντισεισμικές προδιαγραφές και από τότε δεν έχει γίνει τίποτα. Αυτή είναι λοιπόν η «μεγάλη εικόνα» που προσπάθησε να κρύψει ο πρωθυπουργός, «ζουμάροντας» εκεί που τον συμφέρει στον ψευτοκαβγά που στήνουν με τον ΣΥΡΙΖΑ, για το ποιος «περιποιήθηκε» καλύτερα τα θύματα των καταστροφών που έγιναν επί των κυβερνήσεών τους.

Εδώ παπάς...

Τον... παπά παίζουν η κυβέρνηση και οι «τσιλιαδόροι» της ενόψει ΔΕΘ και της κατάρτισης του προϋπολογισμού, καλώντας τον λαό να βρει τον «τζόκερ» των «νέων φοροαπαλλαγών και ελαφρύνσεων». Στην πραγματικότητα, πρόκειται για άλλο ένα επεισόδιο στο παιχνίδι τού «ένα σου δίνω, δέκα σου παίρνω», που παίζουν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις. Λένε, για παράδειγμα, πως μόνο ένα στα τρία εκκαθαριστικά της εφορίας θα έχει επιπλέον φόρο σε σχέση με πέρυσι. Αλλά την ίδια ώρα, αν διαβάσει κανείς το «παραμέσα», βλέπει πως αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονταν σε αναστολή εργασίας, άρα με μικρότερο από πρόπερσι εισόδημα, όπως και στη μειωμένη προκαταβολή φόρου, αυτή που τάχα θα καταργούνταν και παραμένει, παρότι μάλιστα για χιλιάδες επαγγελματίες το εισόδημα άγγιξε το μηδέν. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης εκτίναξη των άδικων έμμεσων φόρων, που πληρώνει κατά βάση ο λαός. Αποκαλυπτικοί είναι και οι στόχοι που βάζει ο προϋπολογισμός: Πάνω από 49 δισ. (αύξηση 8,5%) φόρους θα πληρώσουν τη νέα χρονιά τα λαϊκά στρώματα, την ώρα που οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα καταβάλουν πολύ κάτω από 3 δισ. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά περίπου 200.000 αυτοαπασχολούμενοι, επαγγελματίες, αγρότες θα πρέπει έως το τέλος Αυγούστου να πληρώσουν τα «διπλά» ασφαλιστικά ραβασάκια κύριας και επικουρικής ασφάλισης, όπως και εφάπαξ παροχών Ιούλη.


... εκεί παπάς

Αντίστοιχοι είναι και οι «παχιοί τίτλοι» για «μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8 μονάδες» που προανήγγειλε το υπουργείο Οικονομικών, «αν το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά δεδομένα». «Παραλείπουν» βέβαια να πουν πως την ίδια ώρα το νέο σύστημα των αντικειμενικών αξιών οδηγεί στην εκτόξευσή τους σε μια σειρά περιοχές και αντίστοιχα τους υπόλοιπους φόρους και πράξεις που συνδέονται με αυτές. Ενώ το ...ενδιαφέρον τους για τη λαϊκή στέγη επιβεβαιώνεται και από την ενεργοποίηση του νέου πτωχευτικού, με το οποίο, ούτε λίγο ούτε πολύ, χιλιάδες οικογένειες θα δουν στην καλύτερη περίπτωση να γίνονται νοικάρηδες στα σπίτια τους, για να απαλλαγούν οι τράπεζες από «κόκκινα» δάνεια. Με τα μονά δηλαδή κερδίζει το κεφάλαιο και το αστικό κράτος και με τα ζυγά χάνει ο λαός.


Μονοθεϊστική

Πρόσφατη δημοσιογραφική έρευνα αποκάλυψε πως δύο εταιρείες παραγωγής ιατρικού οξυγόνου στο Μεξικό διέδιδαν ψευδείς πληροφορίες και φόβο για να προστατέψουν τα κέρδη τους, υποστηρίζοντας πως το οξυγόνο που παρήγαγαν μόνα τους τα νοσοκομεία της χώρας μπορούσε ακόμα και να σκοτώσει τους ασθενείς! Η πανδημία του κορονοϊού είχε προκαλέσει τουλάχιστον 246.000 νεκρούς στη χώρα. Μία από τις βασικές αιτίες για τον φρικιαστικό αυτόν αριθμό, σύμφωνα με τις αρχές, ήταν - και παραμένει - η έλλειψη οξυγόνου, σε βαθμό που οι συγγενείς να αναζητούν φιάλες στη μαύρη αγορά και οι τιμές να πετάνε στα ύψη. Στην κορύφωση της φρίκης, και προκειμένου το κράτος να αποφύγει τα χειρότερα από την έκρηξη της λαϊκής δυσαρέσκειας, τα νοσοκομεία άρχισαν να λειτουργούν δικές τους μονάδες παραγωγής οξυγόνου, αλλά τα δυο μονοπώλια («Grupo Infra» και «Praxair Mexico»), που ελέγχουν το 70% της εγχώριας αγοράς, απείλησαν ακόμα και με νομικές ενέργειες, επικαλούμενα συμβόλαια που τους όριζαν ως μοναδικούς προμηθευτές! Κι όχι μόνο αυτό, αλλά τον Οκτώβρη του 2020, η «Grupo Infra», με επιστολή της προς νοσοκομείο του Μιχοακάν, απείλησε πως αν το ίδιο χρησιμοποιεί ταυτόχρονα το οξυγόνο της εταιρείας και αυτό που παρήγαγε, θα πάρει πίσω τις μποτίλιες που του είχε προμηθεύσει! Η βαρβαρότητα του καπιταλισμού, όπως συνεχίζει να αποδεικνύει η πανδημία σε όλο τον κόσμο, είναι ...μονοθεϊστική, με μοναδικό «θεό» αυτόν του κέρδους.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου