Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021

Να μην εφαρμοστεί η «ανθρωποφαγική» εγκύκλιος για τους εργαζόμενους στη σχολική καθαριότητα

 

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Φωτ. αρχείου
Φωτ. αρχείου
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις ενάντια στην κατάπτυστη εγκύκλιο της κυβέρνησης για την περαιτέρω ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας στη σχολική καθαριότητα. Μετά από ανακοινώσεις Σωματείων και Εργατικών Κέντρων τις προηγούμενες μέρες ενάντια σε μια απόφαση που επιβάλλει μέχρι και 2ωρη εργασία σε έναν τόσο κρίσιμο τομέα δουλειάς και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, αντιδράσεις καταγράφονται και στα Δημοτικά Συμβούλια, προκειμένου να μπουν εμπόδια στην κυβερνητική απόφαση.

Στο πλαίσιο αυτό οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι Θεσσαλονίκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» απαιτούν ο δήμος της πόλης να μην εφαρμόσει την «ανθρωποφαγική» εγκύκλιο της κυβέρνησης, αναδεικνύοντας ότι αυτή ανοίγει τον δρόμο της ιδιωτικοποίησης και στη σχολική καθαριότητα, με εργολάβους, ΚΟΙΝΣΕΠ κ.λπ.

Σε ανακοίνωσή της για τη νέα επίθεση στους σχολικούς καθαριστές/στριες, στη σταθερή και πλήρη εργασία, με την εφαρμογή του πρόσφατου αντεργατικού τερατουργήματος, η «Λαϊκή Συσπείρωση» σημειώνει:

«Με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών καλούνται οι δήμοι, με τα ίδια (περσινά) κονδύλια, τις ίδιες ανθρωποώρες εργασίας, να προσλάβουν περισσότερες σχολικές καθαρίστριες. Δηλαδή να κόψουν τον μισθό των 700 ευρώ σε δύο εργαζόμενους των 300 ευρώ. Να προσθέσουν στο 40% των εργαζομένων με 3ωρη απασχόληση και άλλους εργαζόμενους με 2ωρη απασχόληση (με μισθό 200 ευρώ).

Σωστά οι σχολικές καθαρίστριες καλούν τους υπουργούς να ζήσουν αυτοί με 300 ευρώ.

"Ανάπτυξη", "αντιμετώπιση της ανεργίας", για όλες τις κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ) σημαίνει μοίρασμα ανεργίας και ψίχουλων υποαπασχόλησης. Αντί να ενισχυθεί η σχολική καθαριότητα, παίζουν παιχνίδια "αλίευσης ψήφων" με ψίχουλα.

"Πετάνε το μπαλάκι" στους δήμους, προβλέποντας ότι αν αποφασίσουν να διατηρήσουν καθαρίστριες στην πλήρη εργασία θα φορτωθούν οι ίδιοι το κόστος, ενώ όλες οι κυβερνήσεις παρακρατούν δισ. από τους θεσμοθετημένους πόρους των δήμων.

Η κυβέρνηση θέλει να στρέψει τους ανέργους κατά των πολύ φτωχών για να μείνουν στο απυρόβλητο οι λίγοι ισχυροί, που τους επιδοτεί με δισεκατομμύρια. Ανοίγει τον δρόμο της ιδιωτικοποίησης και της σχολικής καθαριότητας με εργολάβους, ΚΟΙΝΣΕΠ κ.λπ.».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί τη διοίκηση του δήμου να μην εφαρμόσει τη συγκεκριμένη εγκύκλιο. Να μη μειώσει τον χρόνο εργασίας σε καμία εργαζόμενη, καμία βλαπτική μεταβολή. Να μετατρέψει όλες τις υφιστάμενες συμβάσεις σε πλήρους απασχόλησης, χωρίς 3ωρα και 2ωρα. Να διεκδικήσει από τη κυβέρνηση τα κονδύλια για νέες προσλήψεις σχολικών καθαριστριών, με πλήρη εργασία και δικαιώματα, ανταποκρινόμενη στις εκρηκτικές ανάγκες των σχολείων εν μέσω πανδημίας.

Τέλος, καλεί καθηγητές, δασκάλους, γονείς, εργαζόμενους στον δήμο, να στηρίξουν τα δίκαια αιτήματα των σχολικών καθαριστριών. Γιατί, όπως αναφέρει, το δικαίωμα στη σταθερή και πλήρη εργασία κινδυνεύει για όλους.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου