Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021

Δεν φταίει η «κακιά η ώρα»

 

Από τις τελευταίες πλημμύρες στο Αχλάδι της Βόρειας Εύβοιας 
Από τις τελευταίες πλημμύρες στο Αχλάδι της Βόρειας Εύβοιας
Πηγή: Associated Press

 

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου στη Βόρεια Εύβοια, εκείνο που αναδείχτηκε ως ζήτημα αιχμής από τους πυρόπληκτους και τις Επιτροπές Αγώνα ήταν να γίνουν άμεσα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας, για να μην πνιγούν με τις πρώτες βροχές. Στους δύο μήνες που μεσολάβησαν, η κυβέρνηση παρουσίασε τα «ολιστικά» της σχέδια για την περιοχή, διαφημίζοντας μεταξύ άλλων και τα αντιδιαβρωτικά - αντιπλημμυρικά έργα που «θα ξεκινούσαν άμεσα».

Όλα αυτά όμως, πνίγηκαν, στην πρώτη νεροποντή, που αποκάλυψε για μια ακόμη φορά τη γύμνια του κράτους, όταν πρόκειται για τις ανάγκες του λαού. Οι συμβάσεις με τους ανάδοχους, που μέσω των «αποκαταστάσεων» και των αναδασώσεων διεκδικούν να έχουν λόγο στην «αξιοποίηση» των καμένων δασών, προχώρησαν ταχύτατα, όχι όμως και τα αναγκαία έργα για την προστασία του λαού της περιοχής.

Απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση, η κυβέρνηση, ο κρατικός μηχανισμός δεν παπαγαλίζουν μόνο τα περί «ατομικής ευθύνης», αλλά έχουν και το θράσος να προκαλούν τους πυρόπληκτους - τώρα και πλημμυροπαθείς - με δηλώσεις όπως αυτή του κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι «με τον θεό δεν μπορεί να τα βάλει κανείς δυστυχώς. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα φυσικά φαινόμενα»! `Η με ...πορίσματα όπως αυτό του υπουργού Εσωτερικών, ότι δεν πρέπει να συνδέουμε τις φωτιές στην Εύβοια με τις πλημμύρες που ακολούθησαν!

Όπως το καλοκαίρι με τις φωτιές, έτσι και τώρα με τις πλημμύρες, οι καταστροφές ήταν ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Στη σκηνή αυτού του εγκλήματος, θα διαπιστώσει κανείς την παντελή έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικής θωράκισης, που γίνεται ακόμα πιο καταστροφική στο έδαφος της τεράστιας ζημιάς που προκάλεσε η πυρκαγιά. Θα ανακαλύψει επίσης ότι δύο μήνες τώρα, τα αντιδιαβρωτικά έργα δεν έχουν καν ξεκινήσει, με μικρές εξαιρέσεις, και ότι οι απαραίτητες αντιπλημμυρικές μελέτες δεν έχουν καν εκπονηθεί!

Οι ελλείψεις αυτές και οι καθυστερήσεις δεν είναι βέβαια ...θέλημα θεού, όπως προκλητικά ισχυρίζεται η κυβέρνηση, βάζοντας κι εδώ από την πίσω πόρτα την πρόφαση της «κλιματικής αλλαγής». Οι καταστροφές στη Β. Εύβοια, αλλά και στη Θεσσαλία και στη Δυτ. Ελλάδα, έχουν φαρδιά πλατιά την υπογραφή της πολιτικής που θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες, ακόμα και τις πιο στοιχειώδεις, στο βωμό του κόστους - οφέλους για το κεφάλαιο, αφήνοντας στο έλεος των καιρικών φαινομένων την περιουσία, την ασφάλεια, ακόμα και τη ζωή των λαϊκών οικογενειών.

Μήπως τα ίδια δεν βιώνουν και οι κάτοικοι στο Ληλάντιο Πεδίο της Εύβοιας, που καταστράφηκαν από τις πλημμύρες πριν από έναν και πλέον χρόνο; Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί η απουσία οποιασδήποτε ουσιαστικής παρέμβασης για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής, με ευθύνη της κυβέρνησης και της Τοπικής Διοίκησης, την οποία καταγγέλλουν οι κάτοικοι με τις κινητοποιήσεις τους;

Στις 29 Σεπτέμβρη ο «Ριζοσπάστης» έγραφε: «Την ώρα που τα μέτρα "στήριξης", οι αποζημιώσεις και τα αντιπλημμυρικά έργα στην πυρόπληκτη Βόρεια Εύβοια κινούνται με "ρυθμούς χελώνας", οι αποφάσεις για τους σχεδιασμούς και τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων τρέχουν με διαδικασίες fast track (...) Οι σχεδιασμοί αυτοί είναι ο πραγματικός αντίπαλος του λαού της περιοχής, η αιτία για τα βάσανα που βιώνει».

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι σε κάθε βήμα, σε κάθε προσπάθεια να ξαναστήσει τη ζωή του και να μπορέσει να μείνει στον τόπο του, ο λαός της περιοχής βρίσκει απέναντί του ένα κράτος εχθρικό για τα δικαιώματα και τις ανάγκες του. Αυτό επιβεβαιώνει και η τωρινή καταστροφή. Έχει συγκεντρώσει όμως πλούσια αγωνιστική πείρα, έχοντας δώσει ο ίδιος τη μάχη να σωθεί από τις φωτιές του Αυγούστου. Έχοντας οργανώσει μεγάλες κινητοποιήσεις, που η απήχησή τους ξεπέρασε τα όρια του νησιού. Έχοντας συγκροτήσει Επιτροπές Αγώνα για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων του.

Εκεί βρίσκεται η διέξοδος, κι αυτό κάνουν πράξη οι πυρόπληκτοι της Β. Εύβοιας. Κλιμακώνοντας τον αγώνα για ουσιαστικά μέτρα αποκατάστασης και προστασίας, αναλαμβάνοντας παράλληλα την πρωτοβουλία, με τη σημερινή σύσκεψη στην Αθήνα, για πανελλαδικό συντονισμό όλων όσους η γύμνια του κράτους αφήνει απροστάτευτους από φωτιές, πλημμύρες και σεισμούς.

Το άρθρο αυτό αναδημοσιεύεται από την στήλη «Η Άποψή μας» του Ριζοσπάστη της Τρίτης 12 Οκτώβρη 2021.

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου