Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

Τι προηγήθηκε;

 

Τις προηγούμενες μέρες διαβάσαμε όλα τα πιθανά σενάρια για το τι θα πει ο Τούρκος Πρόεδρος στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ για τα Ελληνοτουρκικά και πώς θα του απαντήσει ο Ελληνας πρωθυπουργός. Σ' αυτό το ενδο-ΝΑΤΟικό «μπρα ντε φερ», η ελληνική κυβέρνηση εμφανιζόταν απόλυτα προετοιμασμένη «να απαντήσει σε κάθε πρόκληση» και ειδικά στα ζητήματα της αποστρατιωτικοποίησης, που θέτει με ένταση η Τουρκία τον τελευταίο καιρό. Τελικά, χτες μεταδιδόταν με ανακούφιση ότι ο Ερντογάν δεν είπε τίποτα για τα Ελληνοτουρκικά και ότι στην ομιλία του στη Μαδρίτη «παρέμεινε πιστός στην ατζέντα της Συνόδου». Επιχειρήθηκε μάλιστα να παρουσιαστεί αυτή η στάση της Τουρκίας ως μια ένδειξη «συνετισμού» και ως επιλογή να «πέσει» η ένταση με την Ελλάδα. Αλλά και ως απόδειξη ότι η ελληνική πλευρά «τάπωσε» την τουρκική κυβέρνηση, που κατάλαβε ότι ...«δεν την παίρνει» να θέσει τέτοια ζητήματα στη Σύνοδο. Τι είχε προηγηθεί; Η συμφωνία Τουρκίας - ΝΑΤΟ μετά από χοντρό παζάρι, να άρει τα εμπόδια στην είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Αλλά και η τριμερής συμφωνία να στηριχτεί το αίτημα της Τουρκίας για συμμετοχή στην ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας, προσθέτοντας έναν ακόμα μηχανισμό «πίεσης» στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, αφού Ελλάδα και Τουρκία θα «συλλειτουργούν» σε κοινό «ευρωπαϊκό επιχειρησιακό χώρο», κατά τα πρότυπα του ΝΑΤΟικού. Με άλλα λόγια, η Τουρκία βγαίνει ενισχυμένη από τη Σύνοδο Κορυφής, στο όνομα της ΝΑΤΟικής διεύρυνσης και συνοχής. Της στρατηγικής δηλαδή που στηρίζουν η ελληνική κυβέρνηση και όλα τα άλλα αστικά κόμματα και η οποία είναι η μεγαλύτερη πηγή κινδύνων για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

«Πράσινος» πόλεμος

Ανάμεσα στις πολεμικές εξαγγελίες για τους 300.000 ΝΑΤΟικούς σε θέση μάχης, ο γγ του ΝΑΤΟ μίλησε προχτές και για τη «νέα πράσινη στρατηγική της συμμαχίας», που θα ενσωματωθεί στη «Στρατηγική Αντίληψη» του ΝΑΤΟ κατά τη Σύνοδο της Μαδρίτης. «Το περιβάλλον τούς μάρανε», που λέει και ο λαός, εκείνους που δηλώνουν σε όλους τους τόνους και προετοιμάζονται μέχρι και για πυρηνικό πόλεμο, για να λύσουν τις μεταξύ τους αντιθέσεις και μοιρασιές. Κατά τα άλλα, σχεδιάζουν ...«μείωση των ρύπων» από τις δολοφονικές τους μηχανές (οι στρατοί θεωρούνται από τους μεγαλύτερους ρυπαντές), που από δω και στο εξής θα σφαγιάζουν τους λαούς με πιο ...«πράσινες» μεθόδους.


Ηλίου φαεινότερον

Την ώρα που οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους μετράνε και το τελευταίο ευρώ για να πληρώσουν το ρεύμα ή για να βάλουν βενζίνη, το κράτος δεν χάνει αφορμή να διαφημίσει τα προνόμια και τις φοροαπαλλαγές που νομοθετεί «κατά ριπάς» για το κεφάλαιο. Αναφέρει χαρακτηριστικά το υπουργείο Οικονομικών σε χτεσινή του ανακοίνωση: «Μεγάλο ενδιαφέρον έχει συγκεντρώσει το ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο παροχής φορολογικών κινήτρων με διαδοχικά νομοθετήματα, από τον Δεκέμβριο του 2019 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021, έχοντας ως στόχο την προσέλκυση νέων φορολογικών κατοίκων και επενδύσεων στην Ελλάδα». Ενα από τα κίνητρα για την «προσέλκυση νέων φορολογικών κατοίκων αλλοδαπής - επενδυτών» είναι ότι απαλλάσσονται για 15 χρόνια «από εναλλακτική φορολόγηση του εισοδήματος αλλοδαπής προέλευσης». Που σημαίνει ότι επιλέγοντας την Ελλάδα ως φορολογική έδρα για τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, δεν πληρώνουν ούτε σεντ φόρο για όσα βγάζουν στο εξωτερικό! Και ενώ, όπως ομολογεί η κυβέρνηση, τα 2,5 χρόνια που εφαρμόζεται αυτό το καθεστώς οι «επενδυτές» δείχνουν «μεγάλο ενδιαφέρον», καθώς αποκομίζουν κέρδος, το κράτος αρνείται πεισματικά να καταργήσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, όπως ζητάνε σωματεία και φορείς, για να πάρουν μια ανάσα τα νοικοκυριά από την ακρίβεια. Γίνεται έτσι «ηλίου φαεινότερον» ποιος πρέπει να ματώσει για να απολαμβάνουν οι επενδυτές και οι όμιλοι τα διάφορα φορο-προνόμια και τις απαλλαγές.


Τίμησε τον τίτλο

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη συνάντηση με τον νέο πρέσβη των ΗΠΑ, Τζ. Τσούνις, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε σχετικά με την είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: «Σε περίπτωση που, προκειμένου να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ Φινλανδία και Σουηδία, υπάρξουν υποχωρήσεις εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων, όπως διαφαίνεται από τις δηλώσεις Στόλτενμπεργκ, η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μελλοντικής κυβέρνησης της χώρας θα είναι αρνητική». Η προϋπόθεση δηλαδή που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ είναι να μη συνοδεύεται από ανταλλάγματα στην Τουρκία που να θίγουν ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Σε κάθε διαφορετική περίπτωση, «ούτε γάτα ούτε ζημιά»! Τώρα βέβαια που το θέμα «ξεκλείδωσε» από την πλευρά της Τουρκίας, με τα αστικά επιτελεία να πανηγυρίζουν ότι ο Ερντογάν ούτε που μίλησε στη Σύνοδο για τα Ελληνοτουρκικά, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανώς ανακουφισμένος που προχωρά η διεύρυνση, με την οποία το ΝΑΤΟ γίνεται ακόμα πιο επιθετικό, ενώ έρχεται πιο κοντά και το ενδεχόμενο μιας πιο γενικευμένης ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης. Οσο για ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθούν να κρύψουν πίσω από το δάχτυλο το τι πραγματικά λέει το κόμμα τους για το ΝΑΤΟ, μάταιος ο κόπος τους... Η υπογραφή της ΝΑΤΟικής Συμφωνίας των Πρεσπών, που μοναδικό στόχο είχε να ξεμπλοκάρει την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Βαλκανίων και την παραπέρα διεύρυνση της συμμαχίας, είναι αδιαμφισβήτητη απόδειξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τίμησε τον τίτλο του σημαιοφόρου στον ΝΑΤΟικό σχεδιασμό πριν παραδώσει τη σκυτάλη στη ΝΔ.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου